praag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praag

Overdekte Passages van Praag, doorsteekjes dwars door gebouwen

De overdekte passages van Praag zijn korte doorsteekjes door een gebouw om snel in een andere straat te komen. Een doolhof van dit soort arcades of passages (pasáž in Czech) vormt een overdekte route dwars door de wijk Nove Mesto. Je kunt de vrijwel hele lengte van het Wenceslasplein lopen door inpandige passages. Begin twintigste eeuw was het hoogtepunt van deze passages met daarin theaters, danszalen, cafés en bioscopen. Veel doorgangen werden in latere jaren afgesloten of verbouwd tot zelfstandige winkels en bedrijven. Nu, in de eenentwintigste eeuw, is het nog steeds mogelijk om door de vele opgeknapte passages rondom het Wenceslasplein te lopen.

  Praag_passage_u_novaku.JPG
   U Novaku Passage

Overdekte Passages, pasáž, van Praag
Het is niet vreemd dat vrijwel alle passages in Nove Mesto zijn want dit is van oudsher het zaken- en handelsdistrict. Een kortere route is handig en efficient wanneer goederen vervoerd moeten worden. Bovendien waren de passages een gelegenheid om nog meer winkelruimte te creëren. Tot op de dag van vandaag zijn er in alle passages winkels.

Overdekte Passages, uitgaansleven en vermaak
In de eerste helft van de twintigste eeuw vormden deze passages het middelpunt van het sociale leven met musical halls, bioscopen, warenhuizen en winkels. In de nazi-tijd kwamen ze op een laag pitje te staan en tijdens het communistisch regime was dit 'frivole' leven totaal niet in overeenstemming met het communistische ideaal. De passages werden niet onderhouden en raakten in verval of verdwenen helemaal. Na de Fluwelen Revolutie in 1989 zijn ze gerenoveerd en weer tot bloei gekomen. Het zijn niet alleen handige doorsteekjes om snel van de ene naar de andere straat te gaan maar ook gezellig om te shoppen, iets te eten of te drinken.

Praag_passage_zvetozor_window.JPG
  Svetozor Passage

Passages in het huizenblok tussen de straten v Jame, Stepanska, Wenceslasplein en Vodickova

1. Světozor passage, Vodickova 39
Deze passage loopt dwars door het Ligna Paleis en verbindt de Vodickova straat met de Fransicanentuin en sluit aan op de U Styblu en U Novaku passages. Het glazen dak zorgt voor veel licht. Opvallend is het kleurrijke mozaďeklogo van het Tsjechoslowaakse bedrijf Tesla. Svetozor passage is vooral bekend vanwege de Svetozor patisserie en de Svetozor bioscoop met drie zalen. De grote zaal biedt premičres van Tsjechische en internationale films en reprises van blockbusters. In de twee kleinere filmzalen draaien meestal documentaires, experimentele en animatiefilms. Vrijwel alle films zijn met Engelse ondertiteling.

Praag_passage_lucerna_horse.JPG

2. Lucerna Passage, twee ingangen: Vodickova 36 / Stepanska 61
Deze passage verbindt de Vodičkova straat met de Štěpánská straat, een netwerk van gangen dat ook de Rokoko-passage en de U Nováků-passage verbindt. Het herkenningspunt van de Lucerna passage is het onderstebovenhangende paard, een provocerend kunstwerk van de Tsjechische kunstenaar David Cerny. Meer over David Cerny

* Lucerna Passage voltooid in 1921 toont sporen van late art nouveau maar is verder geheel in art deco-stijl. Kenmerkend zijn de betonnen pilaren, de enorme raamoppervlakten en het lantaarnmotief dat overal terug te vinden is. Entertainment en shopping komen hier samen en de Lucerna passage was de eerste shopping mall in Praag.

* Lucerna Kino
Lucerna Kino was een van de eerste bioscopen met films met bewegende beelden. De grote dans- en vergaderzaal was het technische wonder van zijn tijd, met een structuur van gewapend beton verankerd op een veertien meter diep verzonken betonplaat. De grote zaal van Lucerna was voor en na de oorlog het toneel van vele muzikale legendes; Josephine Baker, Louis Armstrong en Count Basie. Tijdens de Duitse bezetting weerklonk hier nazi muziek.

* Lucerna Kavarna
Vermeldenswaard is ook de Lucerna Kavarna, die ook dienst doet als foyer van de bioscoop.Wanneer je voor het raam gaat zitten heb je niet alleen een mooi uitzicht over de passage maar zit je ook oog-in-oog met het onderstebovenhangende paard. De Lucerna passages is nog steeds een entertainment centrum met restaurants, bars, nachtclub, een bioscoop en winkels.

3. U Novaku Passage, Vodickova 34
Deze passage in het U Novakhuis is verbonden met de Lucerna en Rokoko en vormt één poot van het stelsel van passage door de gebouwen die grenzen aan v Jame, Stepanska, Wenceslasplein en Vodickova, een gigantisch blok. Het U Novakhuis heeft aan de gevel aan de Vodickovastraat prachtige art nouveau decoraties. U Novak gebouwd tussen 1901 en 1904 was oorspronkelijk een warenhuis en het ontwerp was gebaseerd op moderne warenhuizen en winkelarcades in Parijs en Milaan. De allegorische muurfresco 'Handel en Industrie' werd gemaakt door de Tsjechische kunstschilder Jan Preissler (1872-1918)

Praag_passage_koruna.JPG
  Koruna Passage

Passages met een ingang aan het Wenceslasplein

4. Koruna Passage, Wenceslaplein 1
Deze passage verbindt het Wenceslasplein met de Na Prikope-straat. In feite is deze verbinding totaal overbodig omdat het geen sneller of kortere weg is. De blikvanger van het gebouw is de toren met een parelkroon en Atlasbeelden. Oorspronkelijk stond op deze hoek een veertiende-eeuws huis dat in 1911 gesloopt werd om plaats e maken voor het Koruna gebouw, een van de eerste gebouwen in Praag van gewapend beton.

Tot 1975 was er een badhuis onder de glazen koepel die niet alleen diende om licht door te laten maar ook ventileerde. Ook was hier het eerste zelfbedieningsrestaurant in Tsjechoslowakije dat furore maakte met het Russisch ei.

In het midden van de passage onder de glazen koepel vind je nu El Emir, met Libanese keuken en in het sousterrain is Bontonland, de grootstse muziekwinkel in Praag met een uitgebreide collectie CD's, DVD's en games.

Praag_passage_u_styblu.JPG
  U Styblu Passage 5.

U Styblu Passage, Wenceslasplein 28
Styblu passage is een korte doorsteek naar de Fransicanentuin. Een rustige passage met een prachtige lichtkoepel. Het gebouw van zeven verdiepingen boven de passage is een goed voorbeeld van functionalistische architectuur en gebouwd tussen 1928 en 1929. De oorspronkelijke eigenaar was Václav Stýblo. De Styblu passage is verbonden met de Svetozor passage.

6. Passage Rokoko, Wenceslasplein, 38
Deze passage gebouwd in art nouveau-stijl vormt samen met de Lucerna en de u Novaku passage een gangenstelsel door de huizenblokken aan het Wenceslasplein, de Vodickova en Stepanska straat. Het is een winkelpassage met fashionboetieks, sportzaken en horeca. Ook is hier het Rokoko theatre.

7. Fenix Passage, Wenceslasplein 56
Deze passage loopt door het Blanik Palac gebouwd in de jaren 1930 en een goed voorbeeld van functionalisme. Het heeft een T-vorm en verbindt het Wenceslasplein met de Ve Smeckach-straat en naar de andere kant met de Krakovska-straat. Vroeger was er een bioscoop want de Praagse passages waren het centrum van vertier. Er zijn prachtige mozaďeken en er is een opmerkelijke klok. De trap naar beneden aan de Wenceslaspleinzijde gaat naar het Vytopna restaurant waar je drankjes op een modeltreintje naar je tafel worden gebracht. Meer over Vytopna

Praag_passage_myslbek.JPG
  Myslebek Passage

Passages in de Na Prikope straat

8. Myslbek Passage, na prikope 19
De Myslbek Shopping Gallery is een doorgang tussen de nieuwe en de oude stad en verbindt de Na Prikope-straat met Ovocný Trh. Opvallend is de enorme glazen pui, de grootste in Europa.

Het Myslbek-gebouw, geopend in 1996, is vernoemd naar de beeldhouwer Josef Václav Myslbek, was een van de eerste commerciële gebouwen na de Fluwelen Revolutie in 1989 in het centrum van Praag. Er zijn zo'n twintigtal winkels en in de rest van het gebouw zijn kantoren gevestigd. Aan de na Prikope straat-ingang zijn twee gigantische metalen schuifdeuren die elke ochtend opengaan en na sluitingtijd dichtgaan. Zij staan symbool voor de grens tussen de Nieuwe Stad, Nove Mesto, en de Oude Stad, Stare Mesto.

Binnen aan het plafond hangt een enorme installatie bestaande uit een spiraalvormig metalen buis, met daaraan bevestigd kleinere buizen. Dit handgeblazen kunstwerk stelt een draaikolk voor. Meer over Myslbek passage

9. Tsjechisch-design Passage, na Prikope 24
De passage verbindt de Na Prikope-straat met Senovazne namesti en de Jindrisska-straat en loopt door het gebouw van de Tsjechische Nationale Bank. Deze passage is uniek omdat hij geheel gewijd is aan de presentatie van Tsjechisch design en fungeert als tentoonstellingsruimte voor kunst en design. Het is ook een ontmoetingsplek voor kunstenaars met het publiek en een locatie voor workshops. Jonge getalenteerde kunstenaars tonen hier hun werk. Iedere drie maanden zijn er andere tentoonstelllingen. Loop even binnen bij Art-n-Coffee een gezellig cafe met kunst die ook gekocht kan worden. Meer over Art n Coffee

Praag_passage_platyz.JPG

Passages aan de Narodni straat

10. Platyz Passage, Narodni 37
Deze passage is een doorsteek van de Narodni-straat naar de Rytirska-straat. Op de binnenhof zijn een aantal winkels en er is horeca. In het midden staat het bronzen beeld 'meisje' van de Tsjechische beeldhouwer Miloš Zeta (1920-1995). Aan de ingang aan de Narodni straat naast de grote poort zit een bronzen uitlje op een stang. In de zeventiende eeuw was de passage een komen en gaan van paarden en koetsen. Wanneer het uiltje zijn kop omhoog had, was er voldoende parkeerplaats voor koetsen en paarden. Keek het naar beneden dan waren alle plaatsen bezet. Aan weerszijden van de achteringang staan schampstenen die verhinderden dat naar binnnerijdende koetsen de poort beschadigen. Meer over Platyz passage

11. Passage Drn, Narodni 14
Deze passage verbindt de Narodni-straat met de Mikulandska-straat en het barokke Schönkirchovský paleis. Het is gebouwd tussen 2012 en 2017 op een open plek dat als parkeerplaats werd gebruikt. Het is een modern duurzaam ontwerp dat de bakstenen huizen en de glas- en staalstructuur prachtig combineert. De naam drn, Tsjechisch voor graspollen, verwijst naar al het groen dat op de gallerijen groeit. Het heeft vier ondergrondse en acht bovengrondse verdiepingen, met daarboven een groendak. Op straatniveau zijn winkels en restaurants en coffeebars. De kantoren op de overige verdiepingen behoren tot de duurste in Praag.

Praag_passage_adria.jpg
  Adria Passage

Passage aan de Jungmannova straat hoek Narodni straat

12. Adria Passage, Jungmannova 31
Deze vrij korte passage in het Palac Adria verbindt Narodni straat met de Jungmannova straat. Aan de Jungmannovakant is theater Za Branou en op de eerste verdieping van het gebouw is Kavarna Adria.

Het Adria palazzo werd oorspronkelijk gebouwd voor de Italiaanse verzekeringsmaatschappij Riunione Adriatica di Sicurta, wiens naam het tot op de dag van vandaag draagt. Het gebouw is in Rondo-kubisme stijl en werd gebouwd tussen 1923 en 1924.

De voorgevel van het palazzo aan de Narodni straat is getooid met een standbeeld van Adria dat symbool staat voor de zeevaart. Binnen zijn de wanden bekleed met roze marmer. De mozaďekvloeren met motieven die verband houden met verzekeringen: boten, locomotieven en huizen die in brand staan. Het atrium heeft een glazen plafond en aan de muur is een grote klok omringd door bronzen beeldjes, die de tekens van de dierenriem voorstellen. Er zijn vrijwel geen winkels maar er zijn appartementen, kantoren, en ook een theater en een restaurant.

Passage in de Opletalova straat

13. Passage ČTK, Opletalova 5
Deze passage verbindt de Opletalova straat via de Jiri Grossman passage met het Wenceslasplein. Het is een vrij onbekende pasage gebouwd in 1932 in opdracht van ČTK, Česká tisková kancelář, het Tsjechoslowaakse persbureau. Ook hier zijn de bioscopen verdwenen. De geometrische tegeltjesvloer is misschien iets te veel van het goede en kan duizeligheid veroorzaken.

Praag_passage_quadrio_kafka.JPG
  'K on Sun' (David Cerny) achter de Quadrio Passage

Passsage in Spalena-straat vlakbij de Narodni straat

14. Quadrio passage, Spalena straat 22
Quadrio passage verbindt de Spalena straat met het Charvatova plein met een kunstwerk van de Tsjechische kunstenaar David Cerny, het hoofd van Kafka. De passage is verbonden met het warenhuis Maj en het Metrostation Narodni Trida. Er zijn twee ondergondse verdiepingnen en twee bovengrondse. In de passage zijn een zestigtal winkles en ook horeca. De rest van het gebouw is een zakencentrum met kantoren. Gebouwd tussen 2012 en 2014. Meer over Quadrio passage.

Dit zijn slechts 14 van de vele passage in Praag. Soms loop je er voorbij omdat de ingang niet opvalt. Ook zijn er passages die doodlopen zoals Cerna Ruz en Slovansky Dum aan de Na prikope-straat.

Meer passages in Nove Mesto
1. Pasáž Lindtova – Wenceslasplein 4 naar Jungmannovo namesti 11
2. Pasáž Baťa – naast de Bata winkel, Wenceslasplein 6 naar Jungmannovo namesti
3. Pasáž van Hotel Juliš - Wenceslasplein 22
4. Pasáž van Hotel Ambassador Zlatá Husa – Wenceslasplein 15 naar naar Sylva Taroucca Paleis (ook bekend als Savarin Paleis) en verder naar Na Prikope 10
5. Václavská pasáž - van Karlovo náměstí 6 –naar de Václavská-straat 14
6. Pasáž Spálená – van Opatovická-straat 18 via meerdere huizen naar de Spálená-straat 15
7. Pasáž Lazarská – van de Vodičkova-straat 7 naar de Lazarská-straat 8
8. Pasáž Štěpánská - van de Ve Smečkách-straat 27 naar de Štěpánská-straat 36
9. Pasáž Archa - Na Poříčí 26 via pasáž U Rozvařilů naar Na Florenci 5
10. Pasáž Florentinum van Na Florenci 15 naar Na Poříčí 30

foto's Marianne Crone

Praag_passage_drn.jpg

Drn Passage in het Drn gebouw

Praag_passage_drn_parking.jpg

Open plek met muurschildering aan Narodni waar nu het nieuwe drn gebouw staat

Praag_passage_lucerna_kino.JPG
  Lucerna Passage

Praag_passage_rokoko.JPG
  Passage Rokoko

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.