praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldaukarelsbrug-praag

Bila Hora, tram 22 en witte kruisen Oudestadsplein

Tram 22 in Praag is een heel handige tram want hij rijdt langs veel bezienswaardigheden in het centrum van de stad, een echte excursie-tram maar dan voor de prijs van ťťn openbaar vervoerkaartje. Hij rijdt van Nadrazi Hostivar in zuid-oost Praag via het centrum naar Bila Hora in noord-west Praag en is met 38 haltes ťťn van de langste routes in Praag. Je legt 21 kilometer af in iets meer dan een uur. Bila Hora betekent witte berg. Een berg in Praag vraagt nader onderzoek. De Witte Berg is met 380 meter een van de hoogste plaatsen in Praag en werd vernoemd naar de witte/geelachtige kleur van mergel dat hier gewonnen werd.

Praag_bila_hora_tram_22_praag.jpg

Bila Hora: de heuvel
Bij het Bila Hora trameindpunt loop je in noordelijke richting, langs de Maria Victoriakerk naar de Witte Berg, een kale met gras begroeide heuvel, omringd op een afstand met hoogbouw. Op het hoogste punt van de heuvel staat een monument ter nagedachtenis aan de Slag om de Witte Berg op 8 november 1620, de eerste grote veldslag in de Dertigjarige Oorlog. De katholieke Keizer Ferdinand II, de Heilige Romeinse Keizer, maakte een einde aan de opstand van de Protestanten in Bohemen.

Praag_bila_hora_witte_berg_praag.jpg

De Slag om de Witte Berg
Op 8 november 1620 trok het keizerlijke leger richting Praag. Een leger dat bestond uit ervaren strijders. Aangezien de Bohemers in de minderheid waren en niet opgewassen tegen het superieure keizerlijke leger, duurde de strijd niet langer dan een uur. Strijders aan de Boheemse kant trokken zich al snel terug zonder daadwerkelijk te vechten. De Tsjechen verloren ongeveer 4.000 man, het keizerlijke leger zo'n 800.

Veel van de Boheemse edelen die de strijd overleefden werden berecht en 27 ter dood veroordeeld. De rest van de Boheemse adel werd verbannen en hun eigendommen in beslag genomen. De Boheemse burgers konden kiezen: zich bekeren tot het katholicisme of het land verlaten. De meesten vertrokken. Het gedeelte van de bevolking dat bleef, werd gedwongen om Duits te spreken. Het Tsjechisch verdween uit het openbare leven en was alleen te horen bij Tsjechen thuis.

Praag_bila_hora_kruisen.jpg

Oudestadsplein en 27 kruisen
Op het Oudestadsplein aan de kant van het stadhuis liggen in het plaveisel 27 witte kruisen, ter nagedachtenis aan de 27 edelen die ter dood waren veroordeeld. Volgens overlevering keren de geesten van de edelen elk jaar terug op 21 juni, de dag van de executie.

Praag_bila_hora_slagveld_1620.jpg
Slag op de Witte Berg door de Vlaamse schilder Peter Snayers (1592-1667), beroemd om zijn werken die een overzicht van een slagveld geven.

Hvezda park en zomerpaleis
Neem tram 22 en stap uit op de halte Vypich om naar Obora Hvezda te gaan. Dit is een groot park met veel bomen en in het midden het zeshoekige zomerpaleis dat Keizer Ferdinand II liet bouwen voor zijn minnares. In het paleis is een permante tentoonstelling te zien die de Slag om de Witte Berg in kaart brengt.
Meer over Hvezda park en het paleis.

Praag_bila_hora_brevnev_klooster.jpg

Brevnov klooster en brouwerij
Ga verder met tram 22 en stap uit bij de halte Brevnovsky klaster. Hier vind je niet alleen een klooster en een park maar ook de kloosterbrouwerij met restaurant. Dit Benedictijnenklooster werd gesticht in de tiende eeuw, maar de gebouwen stammen uit de achttiende eeuw.

Toegang tot het kloostercomplex is gratis en je kunt wandelen in de tuin. Rondleidingen door het Brevnov klooster zijn op zaterdag en zondag (niet gratis) en omvatten een bezoek aan de barokke kerk van St. Margaret, de romaanse crypte en de residentie van de prelaat.†Het klooster runt ook een traditioneel Tsjechisch restaurant met biertuin in de zomer waar bier geschonken wordt uit de eigen microbrouwerij, Břevnovskż Benedict-bier.

Praag_bila_hora_monument_1.jpg

Foto's Marianne Crone en Wiki Commons (Snayers' schilderij)

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.