karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Petrin uitkijktoren: het broertje van de Eiffeltoren

De Petrin uitkijktoren is een observatietoren op de top van de Petrin-heuvel in Praag. Het uitkijkplatform van de toren biedt een spectaculair uitzicht over Praag, vooral 's avonds wanneer de stad baadt in een zee van lichtjes. Kijk recht naar beneden en je ziet de Moldau met de Karelsbug vol toeristen, iets verderop is de Praagse Burcht. Op een heldere dag is Sneszka, 150 kilometer verderop en de hoogste bergtop van TsjechiŽ, goed te zien. De Pertin-uitkijktoren is het broertje van de Eiffeltoren en een stukje Parijs midden in Praag.

Praag_petrin_uitkijktoren_burcht.JPG
† Uitzicht op de burcht en de St-Vituskathedraal

Petrin uitkijktoren: fantastsich uitzicht
Petrin uitkijktoren: op de eerste plaats ga je naar boven voor het uitzicht. Beschouw de 299 treden naar boven als je persoonlijke fitness training, maar zie je daar tegenop dan neem je gewoon de lift. Een permanente (kleine) tentoonstelling geeft een interessant kijkje in de geschiedenis en de constructie van de uitkijktoren. Op de begane grond naast de ingang is het Petrin Cafť goed voor een snack en iets te drinken. Een verdieping lager, in het sousterrain, zijn de pijlers waarop de toren rust goed te zien. In deze ruimte zijn soms activiteiten voor kinderen.

Petrin uitkijktoren: broertje van de Eiffeltoren
De eigenlijke toren is slechts 63,5 meter hoog. Voeg daarbij de hoogte van de Petrin-heuvel en hij torent boven Praag uit op dezelfde hoogte als zijn grote broer in Parijs.

Deze look-a-like Eiffeltoren werd gebouwd voor de Jubileumtentoonstelling die in 1891 in Praag werd gehouden. Twee jaar eerder haddden een paar leden van de Tsjechische toeristenclub een bezoek gebracht aan de Wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs. Ze waren zo onder de indruk van de pasgebouwde Eiffeltoren dat ze in Praag ook wel zo'n blikvanger wilden hebben.

De bouw van de toren begon in maart 1891. De opening vond plaats op 28 juli 1891. De toren is stevig verankerd in de rots van de Petrinheuvel. Bezoekers die naar boven wilden, moesten wel geduld hebben want er konden maar 6 personen in de lift.

Praag_petrin_uitkijktoren.JPG

Petrin uitkijktoren en telecomunicatie
Vanaf 1 mei 1953 werd de uitkijktoren gebruikt als zendmast voor televisie en telecommunicatie. Bezoekers moesten het voortaan zonder lift stellen want de liftschacht werd gebruikt voor kabels en andere apparatuur. De telecommunicatie-functie is overgenomen door de Zizkov televisietoren waarvan de bouw in 1985 begon maar pas operationeel na de val van het communisme.

Leuk om te doen en vlakbij de uitkijktoren
* Stefanik sterrenwacht met een permanente tentoonstelling over astronomie en rondleidingen langs telescopen en andere apparatuur.
* Het Spiegeldoolhof en de lachspiegels
* De rozentuin en de hongermuur, een werkverschaffingsproject in opdracht van Karel IV na een mislukte oogst. De arbeiders kregen in ruil voor werk voedsel uit de koninklijke voorraad.

Locatie en bereikbaarheid
De Petrin uitkijktoren ligt op de Petrinheuvel in de wijk Mala Strana vlak onder de Praagse Burcht

Openbaar vervoer: tram 9, 12, 15, 20, 22 halte Ujezd en de heuvel oplopen of verstappen op het kabelbaantje.

Openingstijden van de Petrin uitkijktoren novemberĖfebruari 10.00-18.00 uur.
maart en oktober 10.00-20.00 uur
april Ė september 10.00-22.00 uur

Lees verder
Torens in Praag beklimmen
De bruggen van Praag

foto's Marianne Crone

Praag_petrin_uitkijktoren_karelsbrug.JPG † †
uitzicht op de Karelsbrug en de Oude Stad Praag_petrin_uitkijktore_stare_mesto.JPG † †
uitzicht op de bruggen naar het noorden Praag_petrin_uitkijktoren_tv_toren.JPG
†uitzicht op Nove Mesto. links het Nationaal Theater en op de achtergrond de Zizkov televisietoren Praag_petrin_lookout_tower.JPG
Petrin uitkijktoren, de trap naar boven

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.