Monument voor de slachtoffers van het communisme
Het 'Monument voor de slachtoffers van het communisme' in Praag is een aangrijpende verwijzing naar de wreedheden van de totalitaire staat. Het monument verbeeldt de geleidelijke fysieke en psychische achteruitgang van het leven tijdens het communisme. De sculptuur werd onthuld op 22 mei 2002 en herdenkt de de val van het communisme in 1989. Het monument is het werk van de Tsjechische beeldhouwer Olbram Zoubek (1926-2017) die inspiratie vond in de werken van de Zwitsers-Italiaanse beeldhouwer Alberto Giacometti.
Gedenkteken voor de slachtoffers van het communisme
Het monument bestaat uit zeven bronzen, levensgrote figuren die via een brede trap naar beneden lopen. De zeven naakte mannen hebben allemaal hetzelfde gezicht. Ieder is verminkt, behalve degene onderaan de trap op de eerste tree. Loop langs het monument omhoog en je ziet het uiteenvallen, de aftakeling van elk van de zes figuren. Het monument symboliseert de stadia van de mens die in een totalitaire staat leeft. Aan het einde blijft slechts een deel van hem over omdat hij geen vrijheid van gedachten heeft en zich niet vrij kan uitdrukken vanwege censuur en geheime politie.
Gedenkteken voor alle Tsjechoslowaken
Op een plaquette bij het monument staat: "Het monument voor de slachtoffers van het communisme is opgedragen aan alle slachtoffers, niet alleen degenen die gevangen zijn gezet of geëxecuteerd, maar ook degenen wier leven geruïneerd is door totalitair despotisme."
Wat gebeurde tijdens het communistische regime dat duurde van 1948 tot 1989:
205.486 arrestaties om politieke redenen
170.938 in gedwongen ballingschap
4.500 stierven in de gevangenis
327 dood geschoten bij een poging het land te ontvluchten
248 geëxecuteerd
Dit is wat een een totalitair regime doet met de bevolking.
Mini-geschiedenis van het communisme in Praag
In 1948, na een staatsgreep kwamen de communisten in Tsjecho-Slowakije aan de macht en vormden een communistische regering. Het land was geen officiële Sovjetstaat maar de harde toepassing van communistische regels was overal in de samenleving voelbaar. Het Tsjechoslowaakse volk bleef onder communistisch regime tot de Fluwelen Revolutie in 1989. In 1993 werd Tsjecho-Slowakije verdeeld in twee staten: Tsjechië, met Praag als hoofdstad en Slowakije met Bratislava als hoofdstad.
Locatie en bereikbaarheid
Het 'Monument voor de slachtoffers van het communisme' bevindt zich aan de voet van de Petrin-heuvel aan de Ujezd-straat, direct tegenover de Vitezna Street, vlak over de brug bij het Nationaal Theater.
Neem tram 12, 20, 22 of 23 tot halte Ujezd
Lees verder
Het dagelijks leven in communistsich Praag
Stadsplanning in communistische dagen
foto's Marianne Crone