praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winter

Hotel International als toeristische attractie

Stalinistische architectuur in Praag op zijn best: Hotel International. Met een hoogte van 88 meter is dit het grootste en hoogste gebouw in stalinistische stijl in Praag en de crème de la crème van de socialistisch-realistische bouwkunst. De gigantische ster op het dak en de omvang van het gebouw stralen communistische bouwkunst uit. Deze wolkenkrabber met zestien verdiepingen doet denken aan soortgelijke gebouwen in Moskou en Warschau. Slaap een nachtje in dit historische hotel of drink er alleen maar een kopje koffie of iets sterkers. Het is de moeite waard om het gebouw zowel van buiten als van binnen te zien. De openbare ruimtes zijn indrukwekkend, met het origineel meubilair, muurschilderingen en wandtapijten, alles in socialistische stijl.

Praag_communistische_architectuur_1.jpg

Stalinistische architectuur en socialistisch-realistische stijl
Het hotel is gebouwd tussen 1952 en 1954, telt zestien verdiepingen en een deel was een schuilkelder met plaats voor zeshonderd mensen. Opvallend is de grote centrale toren geflankeerd door twee symmetrische vleugels. Op de rand boven de hoofdingang staan beelden van Russische oorlogshelden die begroet worden door Tsjechische boeren. De hal binnen is majestueus: een brede trap met rode loper, beschilderd plafond en marmeren zuilen. De lobby, de receptie en de trap zijn allemaal in originele staat.

Het meubilair is een mix van kubistische en art-decostijl. De inrichting is een combinatie van originele en modernere meubels. Blikvangers zijn de wandtapijten, het glas in lood, de mozaïeken, de kroonluchters, het smeedijzer en de koperen trapleuningen. Sommige muren van het hotel zijn beschilderd met plantmotieven. Pronkstukken zijn de muurschildering in socialistisch-realistische stijl en in de lobby een groot wandtapijt, met de titel: Praga Regina Musicae. Het toont een luchtoverzicht van Praag met verdwenen bezienswaardigheden uit de communistische tijd zoals het Stalin-monument op de Letna-heuvel en het Monument voor Sovjet-tankbemanningen op het Stefanik-plein.

Praag_communistische_architectuur_2.jpg

Een luxe hotel
De communistische partij en de militaire leiders waren nauw verbonden met de bouw van dit reusachtige hotel. Geen enkel ander gebouw in het land kwam er in de buurt. Oorspronkelijk zou het dienen als een privé-luxehotel voor prominente militaire officieren en partijleiders. Al gauw bleek dat noch het leger, noch de Communistische Partij zoveel accommodatieruimte nodig had. Daarom werd besloten dat het een 'gewoon', maar luxe hotel zou worden.

De rode socialistische ster
De rode ster scheen als een baken bovenop het gebouw. Voor praktische doeleinden kon deze vijfpuntige ster, gemonteerd op een spies, worden neergelaten om te worden schoongemaakt. Dit werd 's nachts gedaan, zodat de ster altijd zou schitteren. Toen de Holiday Inn Group na de Fluwelen Revolutie het hotel overnam, wilde de directie geen rode ster want dat was het symbool van het communisme. Daarom verfden ze de ster groen, dat paste bij huisstijl van de hotelketen. In 2007 werd de ster goud geverfd en siert sindsdien het gebouw.

Praag_communistische_architectuur_muurschildering.jpg

Van Druzba via Crowne Plaza naar Hotel International
Toen het hotel in 1957 werd geopend, was het het grootste hotel in Tsjecho-Slowakije. De naam was Hotel Druzba, Tsjechisch en Russisch voor 'vriendschap'. Het hotel was het geesteskind van de Tsjechoslowaakse minister van Defensie die het gebouw zag als een middel om de banden tussen de nieuw gevormde Vierde Tsjechoslowaakse Republiek en de Sovjet-Unie te versterken.

De naam, Druzba, was van korte duur en veranderde in Hotel Cedok, een Tsjechoslowaaks reisbureau. Ook deze naam duurde niet lang, want later in hetzelfde jaar tijdens de opening werd er een openbare wedstrijd uitgeschreven en werd gekozen voor de naam 'Hotel International'. Na de Fluwelen Revolutie in 1989 werd het hotel onderdeel van de Holiday Inn-keten. In 2007 veranderde het opnieuw van eigenaar en werd onderdeel van de Crowne Plaza-keten. Sinds 2015 maakt het deel uit van de Mozart Hotel Group en veranderde de naam weer terug naar Hotel International.

Bekend en déjà vu
Als je Hotel International voor het eerst ziet, krijg je een gevoel van déjà vu. Het gebouw doet denken aan gebouwen in de Verenigde Staten uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Het lijkt ook erg op het Paleis van Cultuur in Warschau. Als je Moskou hebt bezocht, zal de gelijkenis met de Universiteit van Moskou je niet ontgaan. Tijdens het communistisch regime werd het hotel vooral gebruikt als accommodatie voor hooggeplaatste militairen uit Warschaupact-landen wanneer zij op bezoek waren in Praag.

Praag_communistische_architectuur_trap.jpg

Overnacht in Hotel International
Tot slot: je kunt naruurlijk ook overnachten in Hotel International. Dit viersterrenhotel heeft 278 kamers met gratis koffie- en theefaciliteiten en alle luxe die je verwacht van een hotel in deze categorie. Het hotel heeft een eigen tuinrestaurant met een kinderspeelplaats waar gasten en bezoekers kunnen genieten van een lekker ontbijt en 's avonds van BBQ, een Tsjechisch gerecht of iets uit de internationale keuken. Het hotel ligt op vijftien minuten rijden van de luchthaven Vaclav Havel. De Praagse Burcht ligt op vijf minuten met de tram die voor het hotel stopt. Het hotel is gelegen in Dejvice, een woonwijk in het westen van Praag.

Adres: Hotel International Praha, Koulova 15, Dejvice

Boek een kamer in Hotel International Prague

Lees verder:
Metro in Praag als toeristische attractie
Communistische pracht en praal
Socialistisch realisme en sorela architectuur in Praag Praag_communistische_architectuur_3.jpg
foto's Marianne Crone en Wiki Commons

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.