praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

De mooiste art nouveau gebouwen in Praag

Art Nouveau zie je overal in Praag. Als je door de stad loopt, zie je een overvloed aan gebouwen met art nouveau-details. De beste voorbeelden zijn in het centrum van Praag en op loopafstand van elkaar. Art Nouveau is een decoratieve stijl en is de Franse term voor een vorm van architectuur en toegepaste kunst die dateert uit het einde van de negentiende eeuw tot het begin van de twintigste eeuw. De stijl is ook bekend als Jugendstil en Secession. De kenmerken van de Art Nouveau-stijl zijn sierlijke, vloeiende vormen en versieringen, geschilderd of gebeeldhouwd, vaak in de vorm van vrouwenfiguren. Wanneer je door Praag wandelt, zie je zeker Art Nouveau-architectuur en decoraties.

Praag_art_nouveau_praha_praag.jpg

Mooiste art nouveau gebouwen in Praag
Praag heeft een uniek cultureel erfgoed omdat de meeste art nouveau en barokke gebouwen in het stadscentrum nog intact zijn. De stad is in de Tweede Wereldoorlog nooit gebombardeerd en heeft nauwelijks oorlogsschade opgelopen. Weliswaar werden tijdens de communistische periode de gebouwen verwaarloosd, maar tegenwoordig zijn er veel prachtig gerestaureerd met financiële hulp van de Europese Unie en Unesco. Particuliere huiseigenaren ontvingen een royale subsidie van 70% van de kosten bij renovatie van hun pand.

TIP: Boek hier een stadswandeling met gids door Art Nouveau Praag

Art nouveau in Nove Mesto
Obecni Dum (gemeenschapshuis), Topic Huis, Praha gebouw en Novak zijn de opvallendste en meest flamboyante gebouwen in art nouveau-stijl in het centrum. Wandel op je gemak door de wijk Nove Mesto en ontdek nog veel meer.

1. Obecni Dum: het beste voorbeeld van art nouveau-architectuur in Praag.
Het gemeenschapshuis, Obecni Dum in het Tsjechisch, is het beste voorbeeld van art nouveau-architectuur in Praag. Het is het ceremoniële gebouw van de gemeente Praag en bevindt zich op Namesti Republiky, Plein van de Republiek. Bewonder de weelderige ingang. De centrale smeedijzeren poort en de gebrandschilderde baldakijn vormen een aanvulling op een prachtig mozaïek met als titel 'Eerbetoon aan Praag'. Meer over Obecni Dum

De vergulde inscriptie in het mozaïek is uit 'Wees Gegroet Praag' een gedicht van Svatopluk Cech, geschreven aan het einde van de negentiende eeuw. Ga mee met de rondleiding door het gebouw vol mozaïeken, filigraan metaalwerk en flamboyante art nouveau-details. Rond je bezoek af in Grand Kavarna, het café van het gemeenschapshuis. Kom 's avonds terug om te luisteren naar een concert in de Smetana concertzaal, de thuisbasis van het Praags Filharmonisch Orkest. Luister naar een ontroerende uitvoering van Smetana's 'My Vlast' (mijn vaderland).
Adres: Republiky Square 5, Nove Mesto

2. Topic huis en het Praha gebouw
Kleine ovale vensters spellen het woord PRAHA. De mozaïekeninscripties zivot, kapital, duchod, veno en pojistuje, leven, kapitaal, inkomen, bruidsschat en verzekering, laten zien dat het gebouw begon als Verzekeringsmaatschappij Praha. Beelden van vrouwen en oude mannen benadrukken de art-nouveau-motieven.

Rechts van het Praha gebouw is de uitgeverij Topic Huis. Bloemenkransen en slingers sieren de witte muur. Onopvallende art nouveau details versterken de symmetrie van het gebouw en vormen een sterk contrast met het naastgelegen Praha gebouw.
Adres: Narodni 7 en 8, Nove Mesto

3. Novak: voormalig warenhuis
Het gebouw is opvallend mooi en kleurrijk gedecoreerd met sprookjesachtige motieven in het stucwerk. Metalen onderdelen, roosters en de met gekleurd glas ingelegde toegangsdeur zijn blikvangers.
Adres: Vodickova 30, Nove Mesto

Praag_art_nouveau_hotel_evropa_praag.jpg

Art nouveau hotels in Nove Mesto
Een nachtje slapen in een art nouveau hotel in Praag is een lust voor het oog, maar je moet dan wel de hele nacht wakker blijven! De restaurants, ontbijtruimtes, foyers en ook de trappenhuizen en liften zijn prachtig om te zien.. De gastenkamers zijn vaak standaardkamers met nauwelijks meubilair uit de periode. Twee mooie art nouveau-stijl hotels zijn K + K Hotel Central (niet te verwarren met Central Hotel in Rybna street) en Hotel Evropa.

1. Hotel Central: eerste Art Nouveau-gebouw in Praag
De pastelkleurige gevel van Hotel Central is gedecoreerd met gebeeldhouwde art nouveau-elementen; een struik die rond de centrale erker groeit. Binnen zijn het trappenhuis, de trappen en de lift nog mooier. Toen de bioscoop in de jaren twintig populair werd, werd de grote feestzaal van het hotel omgetoverd tot bioscoop en in de jaren dertig werd het een theater en nu is het in gebruik als ontbijtzaal.
Adres: Hybernska 10, Nove Mesto

2. Hotel Evropa: opvallende art nouveau-gevel
Grand Hotel Evropa en zijn slanke buurman Hotel Meran zijn juweeltjes van sierlijke art nouveau-stijl. De goudgele buitenkant is gedecoreerd met bloemmotieven en kleurrijke mozaïeken. Een vergulde groep naakte vrouwen ondersteunen een kristalvormige lantaarn. Op het moment van schrijven is Hotel Evropa in renovatie.
Adres: Wenceslas Square 25, Nove Mesto

3. Masarykovo nabrezi: de kade langs de Moldau
Aan de Masarykovo-kade staan enkele huizen met prachtige art nouveau gedecoreerde gevels. Op nummer 32 is het Goethe Instituut, de vroegere Oost-Duitse ambassade, nummer 26 een appartementengebouw met uilen in sierlijk gebladerte dat zich rond de deur strengelt. Van de balkons op de vijfde verdieping gluren twee honden naar het leven beneden op straat, een aantal vogels zitten hoog op de balustrade. Het huis op nummer 16 is het huis van het Hlalol koor, gedecoreerd met muzikale motieven en onder het dak een mozaïek met als onderwerp muziek. Het motto daaronder luidt, ‘Laat het lied het hart bereiken; laat het hart het vaderland bereiken ’.
Adres: Nasaryko Nabrezi, de kade tussen de Legii brug en Jiraskuv brug

Praag_art_nouveau_oudestadsplein_praag.jpg

Art nouveau in Stare Mesto, de oude binnenstad
De oude stad wordt gekenmerkt door met kinderhoofdjes geplaveide straten en gotische gevels, maar er zijn ook enkele art nouveau-gebouwen.

1. Verzekeringsmaatschappij van de stad Praag
De façade is een mix van nieuwe barok en art nouveau. De sculpturen op de gevel zijn allegorische symbolen van vuur en water. Het wapen toont drie torens van gouden baksteen. Het aantal stenen is gelijk aan het aantal wijken in Praag. Op het schild staan drie helmen, elk met een vlag van de dorpen die samen het grotere Praag vormen.
Adres: Oudestadsplein 6, Stare Mesto

3. Hotel Pariz: art nouveau pracht en praal
Hotel Pariz is een van de mooiste voorbeelden van art nouveau-stijl in Praag. Het hotel werd gebouwd in 1904, in beslag genomen door de communisten en in 1991 teruggegeven aan de eigenaar. Het wordt gerund door de kleinzoon van de oorspronkelijke eigenaren. Hotel Pariz is vol met art nouveau-details, sculpturen die ook dienst doen als lampen. Het mozaïek in het Sarah Bernardt-restaurant is een lust voor het oog. Houten lambrisering, koperen deurgrepen en antiek meubilair creëren een fin de siècle-sfeer.
Adres: U Obecniho Domu 1, Stare Mesto

4.Villa Bilek: nu museum
Villa Bilek was het huis en het atelier van de Tsjechische beeldhouwer, architect en graficus Frantisek Bilek (1872-1941). De villa is nu het Bilek-museum en toont veel van zijn sculpturen en reproducties van de door hem ontworpen meubels. Heel het werk van Bilek was ideologisch gemotiveerd, evenals het ontwerp van zijn villa. Het is ontworpen in de vorm van een zeis die gebruikt wordt om maïs te maaien. De villa zelf stelt het maïsveld voor en de pilaren naast de ingang symboliseren bundels maïs die na de oogst in schoven bij elkaar gebonden zijn. Er zijn geen gepleisterde muren want baksteen en ruwe steen brengen het gebouw dichter bij de natuur. Meer over Villa Bilek
Adres: Mickiewiczova 1, Hradcany

Praag_art_nouveau_vystaviste_praag.jpg

Art Nouveau buiten het centrum
Twee treinstations zijn in art nouveau-stijl: Praha Centraal Station en Vyshrad Station. Deze laatste is in zeer slechte staat en wordt al lang niet meer gebruikt als station omdat het station in een bocht is gebouwd. Treinen zijn tegenwoordig langer en een gebogen spoor als station is niet meer toegestaan. De huidige eigenaar heeft het gebouw laten vervallen en aangezien het op de monumnetenlijst staat, heeft de gemeente Praag het in bezit genomen en plannen gemaakt voor restauratie.

1. Vystaviste: industrieel paleis
Dit industriële paleis werd gebouwd ter ere van de Nationale Jubileumtentoonstelling in 1881. Het is een schoolvoorbeeld van structuralistische architectuur, met een stalen constructie opgevuld met glas in plaats van traditioneel metselwerk. Een interessant detail is de opengewerkte trap in de koepel. De koepelvormige klokkentoren is het meest opvallende deel van Vystaviste.
Adres: Vystaviste tentoonstellingsterrein, Holesovice

2. Café Fantova: de parel van het Centraal Station van Praag
Café Fantova bevindt zich onder de koepel van het Centraal Station van Praag. Dit is de plek waar mensen hun kaartjes kochten voordat de nieuwe stationshal werd gebouwd. Aan de muur boven de loketten zijn de stadswapens van Berlijn, Moskou, Wenen, Praag, Boedapest, Parijs en Rome te zien, bestemmingen die bereikbaar zijn vanaf het Centraal Station. Meer over Cafe Fantova
Adres: Wilsenova, Vinohrady

3. Vinohrady Theatre
Op de dakrand van het theater staan twee allegorische sculpturen Moed met in een geheven hand een zwaard en Waarheid heeft een spiegel ook hoog geheven. Deze reusachtige sculpturen, acht meter hoog en 18 ton in gewicht, zijn replica's die sinds 1996 de originelen vervangen vanwege verwering. Op de balustrade van het balkon op de tweede verdieping staan vier sculpturen, allegorieën van opera, ballet, tragedie en komedie. Het interieur van het theater is even indrukwekkend als de gevel. De enige manier om het rijke interieur te zien, is om naar een voorstelling te gaan. Hier worden voornamelijk toneelstukken opgevoerd in het Tsjechisch.
Adres: namesti miru 6, Vinohrady

4. Villa Saloun
Villa Saloun is het voormalige kunstatelier van de Tsjechische beeldhouwer Ladislav Saloun (1870-1946), een belangrijk kunstenaar van de Tsjechische Art Nouveau-stroming. Hij maakte het beeldhouwwerk van Jan Hus dat op het Oude Stadsplein staat. Zijn villa is een juweeltje van art-nouveaustijl en hoewel gesloten voor het publiek, is de buitenkant van de villa een kijkje waard.
Adres: Slovenska 4, Vinohrady

Praag_art_nouveau_theatre_praag.jpg

Alfons Mucha: de meester van art nouveau
Als Art Nouveau-liefhebber kun je Praag niet verlaten zonder het Mucha Museum te bezoeken. Alfons Mucha, een Tsjechische schilder en decoratiekunstenaar, was beroemd om zijn affiches voor theaterproducties. Zijn bekendste werk maakte reclame voor het toneelstuk Gismonda waarin Sarah Bernardt de hoofdrol speelde. Het museum toont ook bankbiljetten, postzegels, emblemen, sieraden en serviesgoed ontworpen door Mucha.

Mucha's meesterwerk is het Slavische epos, twintig levensgrote doeken die de geschiedenis van het Slavische volk uitbeelden. Zij zijn op het ogenblik tentoongesteld in het Moravsky Krumlov kasteel. Mucha schonk dit schilderij aan de stad Praag op voorwaarde dat er een speciaal paviljoen gebouwd zou worden. Dit is nog niet gebeurd. Meer over het Mucha Museum
Adres: Panska 7, Nove Mesto

TIP: Boek hier tickets voor de tentoonstelling iMucha in het Obecni Dum (Gemeenschapshuis) aan het Republiky-plein. Moderne technologie brengt Much's werken tot leven.

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.