praag-winterpraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Congrescentrum Praag: communistisch prestige object

Het Congrescentrum Praag werd in communistische dagen het Cultuurpaleis genoemd. Inderdaad een paleis en ook nog eens een heel groot paleis! Het had een capaciteit van 5.060 bezoekers en er waren 2300 kamers verdeeld over zes verdiepingen. Dit neo-functionalistische gebouw staat nog steeds op het Pankrac-bruggenhoofd van de Nusle-brug.

Het metrostation Gottwaldova, nu Vysehrad-station, slechts een paar minuten lopen, heeft een directe verbinding met het centraal station van Praag. Dat was een pluspunt in die dagen, toen er nog veel met de trein werd gereisd. Tegenwoordig biedt het congrescentrum ruimte voor congressen, culturele en sociale evenementen. Er was en is nog steeds een groot openbaar terras aan de voorkant van het gebouw, met een indrukwekkend uitzicht over Praag.

Praag_congrescentrum_in_praag_exterieur.jpg

Congrescentrum Praag: waarom zou je dat willen bezoeken?
Praag heeft zoveel te bieden: de Karelsbrug, de Praagse Burcht en de astronomische klok. En er is nog meer: winkelen op na Prikope en Wenceslasplein, bier drinken op Letna Hill, een concert bijwonen in het Rudolfinum. Dus waarom zou je naar het congrescentrum gaan dat je niet eens van binnen kunt bekijken, tenzij er een beurs is om te bezoeken of een conferentie om bij te wonen?

Vier goede redenen om het congrescentrum te bezoeken
1. Uitzicht: het perfecte uitzicht over Praag met de Praagse Burcht op de achtergrond.
2. Nusle brug: Een brug die de Nusle-vallei overspant en niet een rivier.
3. Vysehrad: ook wel het tweede kasteel van Praag genoemd. Hoogtepunten zijn de Basiliek van Petrus en Paulus en de begraafplaats met het Slavin Monument
4. Metrostation Vysehrad: het station hangt onder de Nusle brug en rust op het ondersteuningssysteem van de brug, zodat het plafond van het station de vloer van de brug is.

Congrescentrum Praag heette oorspronkelijk Cultuurpaleis
Het Cultuurpaleis was een prestige-object voor de Communistische Partij. In 1975 besloten partijfunctionarissen om het te bouwen. De opening was in 1981. De partijfunctionarissen wilden met het paleis een locatie bieden aan grote tentoonstellingen, concerten, bijeenkomsten, enz. Het ontwerp was multifunctioneel en de zalen konden worden aangepast om een groter aantal of juist een kleiner aantal bezoekers te herbergen. Het gebouw was uitgerust met, voor die tijd, baanbrekende technische snufjes, zoals computers en CCTV beveiliging.

Praag_congrescentrum_in_praag_binnen.jpg

Het Cultuurpaleis: Communistisch pronkstuk
Het Cultuurpaleis was een enorm complex: 2.300 kamers verdeeld over zes verdiepingen. Het representatieve deel van het paleis bestond uit een multifunctionele congreszaal met een capaciteit van 2800 personen. De fauteuils waren voorzien van airconditioning en apparatuur voor simultaanvertalen: zeer geavanceerde technologie in 1981. De Social Hall werd gebruikt voor concerten, variété- en theatervoorstellingen voor 800 tot 1.200 personen. Er was een conferentiezaal met cabines voor tolken, een zaal voor concerten en kleine muziekuitvoeringen, een restaurant, een snackbar, een nachtclub en het Vysehrad-observatiecafé met een prachtig uitzicht over de omgeving. Het interieur van het Cultuurpaleis was gedecoreerd met bijna honderd kunstwerken van vooraanstaande Tsjechoslowaakse kunstenaars. Ze omvatten sculpturen, keramiek, schilderijen, grafische kunstwerken en speciale kroonluchters.

Hedendaags congrescentrum Praag
Het congrescentrum is van 1998 tot 2000 gerenoveerd en opnieuw ingericht. Het aantal zalen en kamers is teruggebracht tot zeventig: twintig conferentie-zalen en vijftig vergaderzalen en kamers. Het is nog steeds erg groot, maar kleiner dan het communistische paradepaardje dat 2.300 zalen en kamers had. Via een ondergrondse gang is het viersterren-hotel Holiday Inn Prague dat 245 kamers heeft, verbonden met het congrescentrum. In 2017 werd de audiovisuele technologie en de wifi-infrastructuur gemoderniseerd.

Adres: Congress Centre Prague, 5. Května 65, Nusle, Praag 4

Lees verder
Vysehrad tweede burcht van Praag: wat te zien en doen
Nusle brug en Vysehrad metrotation als attractie
Televisietoren futuristische droom van het communistisch regime

foto's wiki commons

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.