praag-winterkarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Zizkov tunnel, schuilkelder, noodhospitaal en mortuarium

De Zizkov tunnel verbindt Karlin met Zizkov, twee wijken in Praag die aan weerszijden van de Vitkov Heuvel liggen. De tunnel is 303 meter lang en alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Het is de snelste manier om van de ene in de andere wijk te komen. De toegang tot de tunnel ziet er een beetje obscuur uit daarom staat er in grote letters boven de ingang aan de kant van Karlin: neboj, wees niet bang. De tunnel maakt een bocht zodat wanneer je ongeveer in het midden bent de uitgangen niet ziet. Maar bang zijn hoeft niet: het is volkomen veilig om door de tunnel te lopen.†

Praag_zizkov_tunnel_praag.jpg

Zizkov tunnel en goudzoekers
Het communistisch regime financierde de tunnel. Het doel was niet alleen om een snelle verbinding te creŽren tussen de wijken Zizkov en Karlin maar ook om monsters van het gesteente te nemen. Want men dacht dat er door TsjechiŽ een goudader liep. Er waren geruchten dat er een gedetailleerde kaart bestond met verschillende goudconcentraties in heel Tsjechoslowakije. De kaart noch het goud zijn ooit gevonden. De zoektocht naar goud ging door tot de Fluwelen Revolutie in 1989.

Zizkov tunnel of Karlin tunnel?
De naam van de tunnel was een twistappel. De bewoners van Karlin noemden de tunnel 'de Karlin tunnel', en aan de andere kant zwoer bij 'Zizkov tunnel'. De oplossing kwam pas in 2014 toen de officiŽle naam Zizkov Tunnel werd. Wanneer je door de tunnel wil lopen, begin dan aan de kant van Zizkov omdat je dan naar beneden loopt hetgeen minder vermoeiend is.

Schuilkelder, noodhospital en mortuarium
De tunnel is veel meer dan een verbinding tussen twee wijken. Het is een schuilkelder, noodhospitaal, mortuarium en laboratorium.

Een van de deuren aan de zijkant van de tunnel leidt naar een nucleaire schuilkelder uitgehouwen in de rots. Hier was voldoende voedsel, electriciteit en lucht zodat 1250 mensen 72 uur konden overleven. Dit opvangcentrum werd tot 1990 in stand gehouden.

Een andere ruimte kan, indien noodzakelijk, onmiddellijk worden ingericht als noodhospitaal met bedden, dekens, water, voedsel en medicijnen. Deze ruimte is nooit gebruikt maar wordt nog altijd in stand gehouden en kan direct gebruikt worden wanneer een ramp zich voltrekt.

Een derde ruimte afgesloten door stalen deuren was een mortuarium maar bevat nu een laboratorium met een kleine deeltjesversneller en wordt beheerd door het Tsjechisch Nucleair Research Instituut. In dit laboratoriun werken vier wetenschappers. Ze houden zich bezig met isotoopverhoudingen bepalen. De dichte rotsen van de Vitkov Heuvel maken het een ideale plek waar de hoge energie-output en straling van de deeltjesversneller veilig kan worden verwerkt.

Bereikbaarheid
De tunnel ingang is in de Thamova straat in Karlin en loopt dan naar Tachovske namesti in Zizkov

Lees verder:
Zizkov uitgaanswijk
Karlin hippe wijk vol verrassingen
Ruiterstandbeeld op de Vitkov Heuve
l

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.