praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praag

Rolstoel-toegankelijke attracties in Praag

Rolstoel-toegankelijke attracties in Praag zijn bijna allemaal te vinden in het historisch centrum van de stad. Reizen met een rolstoel hoeft geen belemmering te zijn voor een stedentrip naar Praag. Vooral de wijken Nove Mesto en Josefov zijn geschikt voor rolstoel gebruikers. De stoepen zijn glad geplaveid en zo nu en dan een beetje hobbelig waar kleine mozaÔeksteentjes liggen. Het is soms wat moeilijk om een laag afstapje van de stoep te vinden maar er zijn altijd behulpzame mensen die je willen helpen. De met kleine kinderhoofdjes geplaveide straten in de Oude Stad zijn een uitdaging maar geen onoverkomelijk probleem. Meestal is het midden van de autovrije straat erg hobbelig maar de zijkanten zijn vrij van hobbels.

Praag_rolstoel_vriendelijke_attracties_1.jpg
† Mozaiekplaveisel op Wenceslasplein

Rolstoelvriendelijke bezienswaardigheden
Veel rolstoelvriendelijke bezienswaardigheden behoren tot de highlights van Praag die je zeker moet zien: de Astronomische Klok, de Karelsbrug en het Oude Stadsplein. Het openbaar vervoer in Praag is redelijk geschikt voor rolstoelgebruikers. De metro is het snelst maar er zijn slechts acht metrostations met een lift. De tram is een betere optie. Er rijden steeds meer trams met een lage instap. Bij de halte staat duidelijk aangegeven welke trams met lage instap rijden.

Praag_rolstoel-vriendelijke_attracties_2.jpg
Kinderhoofdjes in de Oude Stad

Bezienswaardigheden in Praag geschikt voor de rolstoel

1. Astronomische klok op het Oude Stadsplein
De klok bevindt zich op de gevel van het oude raadshuis. Op het hele uur kun je het schouwspel van de klok bewonderen. De Dood luidt de bel. Twee luikjes gaan open en de twaalf apostelen lopen een rondje. Naast de Dood staat een Turk die nee schudt, want hij wil zijn veldtochten niet opgeven. Dit verwijst naar de Turkse invasies in de zestiende en zeventiende eeuw. Dan gaan het luikje dicht, de haan kraait en de klok slaat het uur.

2. Karelsbrug de verbinding tussen de wijken Mala Strana en Stare Mesto
De Karelsbrug is een voetgangersbrug waar het altijd gezellig druk is. Aan de zijkanten staan sneltekenaars en verkopers van Praagse souvenirs en andere hebbedingetjes. Vaak is er een dixielandbandje aan het spelen. Op de balustrades staan heiligenbeelden, de belangrijkste heilige is Nepomuk te herkennen aan de strerrenkrans boven zijn hoofd. Van de Karelsbrug heb je een prachtig uitzicht op de burcht.

3. Het eiland Kampa ten zuiden van de Karelsbrug aan de Mala Strana zijde
Het valt bijna niet op maar Kampa is een klein eiland in de Moldau met rustige straatjes en veel bomen. Het Kampe plein lijkt zo weggelopen uit een Frans dorpje, ook de Duivelsbeek met een watermoleen doet heel dorps aan. Loop vanuit Kampa via de de molen en een bruggetje naar Velkoprevorske nameti (plein) waar je de John Lennon-muur kunt bewonderen.

4. Dansend huis op de Rasinovo nabrezi 80
Wanneer je van moderne architectuur houdt, moet je zeker het 'Dansend huis' zien. Het bestaat uit twee glazen zuilen die lijken op een dansend echtpaar. Het gebouw is niet te bezichtigen maar op de zevende verdieping (lift) is het Ginger & Fred Restaurant, een uitstekende plaats om kennis te maken met de Tsjechische keuken: varkenspoot met rode kool en aardappelknoedels.†Vooral 's avonds is het uitzicht op de verlichte Burcht van Praag prachtig.

Praag_dansend_huis_praag_2.JPG
Dansend Huis

5. Oude Stadsplein en Tynhof
Het Oudestadsplein is het kloppend hart van Praag: altijd druk en altijd gezellig. De gebouwen rondom het plein zijn een spoedcursus in geschiedenis. Kijk vooral naar de gevels die prachtig versierd zijn. In het midden bevindt zich het Jan Husmonument. De blikvanger van het plein is het oude stadhuis met aan de gevel de astronomische klok. De toren is bereikbaar met een rolstoel, maar de zalen van het stadhuis niet. In december wordt op het plein de kerstmarkt gehouden en met pasen de paasmarkt. In de zomer is het Oude Stadsplein vol terrasjes. Achter de Tynkerk ligt een pleintje omringd met leuke winkeltjes. In de Green Devil's Absinth bar en winkel kunt je absinth proeven en kopen.

6. Rondvaart op de Moldau
Een Moldau cruise is een goede optie voor rolstoelgebruikers. De toegang tot de kade is via een geleidelijke hellingbaan (voor voetgangers, rolstoelen, taxi's en minibusjes). Vanaf de kade kunnen gebruikers van opvouwbare rolstoelen aan boord van alle riviercruises (het personeel kan waar nodig helpen). Zware elektrische rolstoelen hebben alleen toegang tot bepaalde boten. Op sommige boten zijn toiletten voor gehandicapten aanwezig.

TORENS BEKLIMMEN IN EEN ROLSTOEL

1. Oude-Stadhuistoren, Staromestske namesti 3, Stare Mesto.
Voor de hoofdingang zijn een paar treden maar het personeel kan een hellingbaan neerleggen. Met een traplift ga je naar de lift. Met een rolstoel kun je niet op het uitzichtterras komen want dat is te klein. Je kunt wel van het uitzicht genieten vanachter een glazen wand.
*Vanaf de stadhuistoren krijg je een compleet andere kijk op Praag, rode daken, de Tynkerk en de buitenwijken.

7. Zizkov televisietoren in de wijk Vinohrady
Met een snelle lift ga je naar het uitzichtplatform en het cafe-restaurant.
*Een droom van de communisten toen de bouw begon, een prestige object. Toen de bouw in 1985 begon was het de bedoeling dat het gebouw een stoorzender zou zijn voor West-Duitse radio- en televisie-uitzendingen. Helaas werd de toren in gebruik genomen na de val van het communisme.

Praag_televisietoren_zizkov_2.jpg
† Zizkov televisietoren

ROLSTOELVRIENDELIJKE TUINEN EN PARKEN


1. Koninklijke tuinen, U Prasneho mostu 1, Hradcany
Geen hindernissen voor rolstoelgebruikers.
*Prachtig aangelegde tuin met in het midden een zingende fontein en omringd door historische gebouwen: Belvedere, de kaatsbaan en het zomerpaleis. Een prachtig in de zestiende eeuw aangelegde tuin met exotische beplanting en kassen voor citrusbomen. Aan de oostzijde staat de Belvedere, het zomerpaleis van Ferdinand van Habsburg. Aan de zijkant staat de kaatsbaan versierd met prachtig sgraffito van allegorische figuren. Let goed op: de tiende van links is een communistische toevoeging: een beeltenis van een persoon met hamer en sikkel. In het midden van de tuin staat een prachtige fontein. Vooral in het voorjaar is de tuin een en al bloemenpracht.

2. Wallenstein-tuin, LetenskŠ, Mala Strana
Goed bereikbaar, geen obstakels.
*De tuin behoort bij met het Wallensteinpaleis, geometrisch aangelegd en geheel in barokstijl. Indrukkwekkend is de sala terrena, de fontein met een bronzen Venusbeeld en de sculpturen langs de paden. 's Zomers vinden hier concerten plaats.

3. Stromovka
Makkelijk te bereiken, prachtige gladde paden.
*Stromovka is het grootste park in Praag en in de dertiende eeuw de jachtvelden van de adel. In het midden is een kunstmatige vijver gevoed met water uit de Moldau via een ingewikkeld tunnelsysteem. Er is een picnic en barbecue gelegenheid met electrische grill.†

4. Dierentuin en botanische tuin, U Trojskeho zamku 3, Troja
Het terrein is glooiend met speciaal aangelegde paden ontworpen voor mindervaliden. ook de ingangen naar de individuele paviljoens zijn rolstoelvriendelijk. Voor blinden en slechtzienden zijn er regelmatig tentoonstellingen waar de exposities op de tast beleefd kunnen worden. De tekst op de verklarende bordjes is in braille.
*Een groot terrein met kilometers aan exotische omgeving inclusief het Afrikahuis, de Indonesische jungle en het olifantendal.

5. Letna heuvel
Voor rolstoelgebruikers te bereiken via de Milady Horakova straat, niet via de kant aan de Moldau want daar zijn alleen maar trappen.
*Hoogtepunt is de biertuin met uitzicht over het centrum. Bij het Hanavsky Pavilon, nu een restaurant, heb je het mooiste uitzicht over de Moldau en de bruggen.

6. Fransicanenstuin in het centrum vlak achter het Wenceslasplein.
Voor rolstoelgebruikers is alleen de ingang vanaf het Jungmannovaplein geschikt.
*Een oase van rust midden in Praag met fruitbomen, een kruidentuin en een rosarium.


Handige informatie voor rolstoeltoegankelijke attracties in Praag
Rolstoelvriendelijke wandelingen in Praag
Met de rolstoel in Praag
Rolstoel-vriendelijke theaters
Lijst van musea voor rolstoelgebruikers
Shopping tips voor rolstoelgebruikers
Openbare toiletten voor rolstoelgebruikers
Rolstoel-vriendelijke restaurants

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.