praag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praag

Mala Strana Kerkhof en het heilige meisje

Ingeklemd tussen twee drukke uitvalswegen wegen, Plzenska en Vrchlickeho, ligt vredig en sereen het Mala Strana kerkhof, meer een openbaar park dan begraafplaats. Het kerkhof buiten het centrum van Praag is ook een prachtige beeldentuin, want op vrijwel elk graf staan neogotische, barokke of neoclassicistische sculpturen. De vele bomen maken dit kerkhof mysterieus en magisch. Op de met klimop begroeide grafmonumenten prijken Duitse en Tsjechische inscripties die vaak moeilijk te ontcijferen zijn.

Praag_mala_strana__kerkhof_1.jpg

Graaf Leopold Thun-Hohenstein
De blikvanger op het Mala Strana kerkhof is het vijf meter hoge grafmonument van de bisschop van Passau in Duitsland; Graaf Leopold Thun-Hohenstein. Verzonken in gebed knielt de graaf achter zijn bidstoel. De laatste jaren van zijn leven bracht hij door in Praag waar hij een oude boerderij liet ombouwen tot een lustslot. Op deze zomerresidentie was Mozart een graag geziene gast.

Frantisek Dusek
Het echtpaar Frantisek Dusek en Josephine Duskova liggen in een eenvoudig grafmonument. Zij woonden in Villa Bertramka bijna om de hoek van dit kerkhof. Tijdens zijn verblijf in Praag, verbleef Mozart bij dit echtpaar. In de tuin van de villa werkte Mozart aan zijn opera Don Giovanni die op 28 oktober 1787 in Praag in premiŤre ging.

Christoph Dientzenhofer
Mala Strana kerkhof is ook de laatste rustplaats van Christoph Dientzenhofer en zijn zoon Kilian Ignaz Dientzendorfer, beiden architect en bouwmeester van zo'n honderd gebouwen in Praag; kerken, klooster, paleizen en ook woonhuizen. Het meest opvallende gebouw waar zowel vader als zoon aan werkten is de St-Nicolaaskerk in de wijk Mala Strana met een in het oog springende kopergroene koepel.

Praag_mala_strana__kerkhof_2.jpg

Het heilige meisje
Er branden nog altijd kaarsen en er liggen nog steeds bloemen op de tombe van een meisje, Anna Degenova, dat meer dan honderdvijftig jaar geleden op driejarige leeftijd gestorven is. Op de grafsteen ligt levensgroot een meisjesfiguur met gevouwen handen. Het lijkt alsof ze slaapt. Het kussen waarop haar hoofd rust doet denken aan de vleugels van een engel. En zo onstond de mythe rond Anna.

Legende van het heilige meisje
In de hemel, waar kinderen die geboren worden hun ziel krijgen toegewezen, was het een en ander fout gegaan. In plaats van de ziel van een baby-meisje, kreeg de kleine Anna de ziel van een engel die nu uit de eerste hand kon ervaren hoe het leven op aarde was. De sterren schenen helder op het tijdstip van Anna's geboorte en bleven ook overdag fel schijnen. De kleine bezat de gave om met dieren en vogels te praten.

Zij inspireerde haar medemens om lief voor elkaar te zijn. Toen ze drie jaar oud was, tuimelde ze uit een raam en op dat moment ging haar ziel regelrecht terug naar de hemel. Vage letters op het graf spellen de naam Anna Degenova. Ze heeft echt bestaan en was de dochter van sergeant Augustin Degen en Anna DegenovŠ. Beiden liggen begraven op het Mala Strana kerkhof. De legende zegt dat als een kind een wens op een stukje papier schrijft en dit op Anna's graf legt, die wens zal uitkomen.

Het verhaal van het heilige meisje
Dit sprookjesverhaal komt uit de koker van Frantisek Kozik,Tsjechische schrijver en vertegenwoordiger van het Esperanto, die nog een een verhaal nodig had voor zijn collectie korte verhalen die in 1942 werden gepubliceerd. Hij gebruikte de achternaam Rubin omdat hij de naam op de grafsteen niet kon lezen en niet de moeite nam om in de archieven uit te zoeken wat de echte naam was.

Praag_mala_strana__kerkhof_3.jpg

Mala Strana kerkhof
De begraafplaats van Mala Strana ligt op de linkeroever van de Moldau in de wijk Smichov. Aanvankelijk was deze begraafplaats bestemd voor de slachtoffers van de pestepidemie die eind zeventiende eeuw veel slachtoffers eiste in Praag, met name in de wijken Mala Strana en Hradcany die geen eigen kerkhof hadden. Toen eind achttiende eeuw de begraafplaatsen in het centrum van Praag gesloten werden, werd het Mala Strana kerkhof een reguliere begraafplaats. In het midden van de negentiende eeuw eeuw was het kerkhof vol. Vanaf die tijd werden de mensen begraven op het kerhof van Malvazinky dat toen ver weg was van de bebouwde kom.

Adres
Malostransky hrbitov / Mala Strana Kerkhof
Plzenska Straat
Praag 5

Lees verder
Joodse begraafplaats in Zizkov
Dablice kerkhof en kinderbegraafplaats
Nieuwe Joodse begraafplaats
Oude Joodse begraafplaats

Praag_mala_strana__kerkhof_4.jpg

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.