praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Joodse begraafplaats in de wijk Zizkov

De Joodse begraafplaats in de wijk Zizkov in Praag is niet zo beroemd als de Oude Joodse begraafplaats in de wijk Josefov of de Nieuwe Joodse begraafplaats in het district Vinohrady. Van 1787 tot 1890 was Zizkov de belangrijkste Joodse begraafplaats. Het was de laatste rustplaats voor 40.000 mensen waaronder opperrabbijnen, rabbijnen, geleerden, vooraanstaande Praagse industriëlen, maar ook minder bekende personen van de Joodse gemeenschap in Praag. Vandaag is slechts een hoekje van de oorspronkelijke begraafplaats over.

Praag_joodse_begraafplaats_zizkov_1.jpg

Zizkov begraafplaats
Toen in 1680 de pest veel slachtoffers maakte onder de Joodse bevolking van Praag, was er op de Oude Joodse begraafplaats in de Joodse wijk niet genoeg plaats om alle doden te begraven. De Joodse gemeenschap kocht een stuk grond in Zizkov dat aanvankelijk dienst deed als pestbegraafplaats maar al gauw het centrale Joodse kerkhof werd. Toen in 1890 Zizkov te klein was geworden, werd in de wijk Vinohrady de Nieuwe Joodse begraafplaats aangelegd waar nog steeds begrafenissen plaats vinden.

Praag_joods_kerkhof_zizkov_monument.jpg

Terugkeer van de stenen (Návrat kamenů)
Sinds september 2020 staat op de begraafplaats 'Terugkeer van de stenen' (Návrat kamenů), een monument gemaakt van zo'n 6000 kasseien afkomstig van Joodse grafstenen die in 1987 werden gebruikt om het Wenceslasplein te plaveien. Bij de herinrichting van het plein werden de kasseien overhandigd aan de Joodse gemeenschap die de kunstenaars Jaroslav en Lucie Rona de opdracht gaf voor een monument. Het kunstwerk bestaat uit een heuvel omringd door negen blokken gemaakt van de kasseien.

Praag_joodse_begraafplaats_zizkov_2.jpg

Zizkov begraafplaats wordt een park
Na de Tweede Wereldoorlog raakte de begraafplaats in Zizkov in verval en in 1960 werd het kerkhof grotendeels geruimd en omgevormd tot een park - Mahlerovy sady. In 1984 moest opnieuw een deel van de begraafplaats wijken, nu voor de bouw van de telecommunicatietoren - het laatste grote bouwproject van de communisten. Een prestigeobject dat met 287 meter het hoogste gebouw van Praag werd en nog steeds is.

Praag_joods_kerkhof_zizkov_2.jpg


Zizkov televisietoren
De toren was bedoeld als stoorzender voor West-Duitse radio- en televisie-uitzendingen. Dit doel werd nooit bereikt omdat de televisietoren pas operationeel werd na de val van het Communisme. Het kerkhof raakte steeds verder verwaarloosd, de grafstenen brokkelden af, onkruid en planten overwoekerden de graven. In 1986 werd het noordelijke deel van de begraafplaats gerestaureerd. Hier staan een aantal mooie barokke en classicistische grafzerken.

Adres 
Oude Joodse Begraafplaats in Zizkov
Fibichova/Mahlerovy sady
Praag 3

De snelste manier om naar de Joodse begraafplaats in Zizkov te gaan is met metrolijn A tot het station Jiriho z Podebrad. Loop schuin over het plein, langs de kerk van het Heilig Hart de Milesovska Straat in, die recht naar de begraafplaats leidt.

Openingstijden
Zondag, maandag, dinsdag, Woensdag, donderdag 9.00 – 16.00 uur
Vrijdag 9.00 – 14.00 uur

Zaterdag en Joodse feestdagen gesloten

Gratis toegang, maar je kunt een vrijwillige bijdrage betalen voor het onderhoud van de grafstenen. Informatie bij de ingang.

Tip: Bezoek ook het oude Joodse kerkhof  in de Joodse wijk en het nieuwe Joodse kerkhof waar ook het graf van Franz Kafka is. 

foto's Marianne Crone

Praag_joods_kerkhof_zizkov_3.jpg

Praag_joods_kerkhof_zizkov_4.jpg

Praag_joods_kerkhof_zizkov_6.jpg

Praag_joods_kerkhof_zizkov_1.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.