karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Fantova Kavarna en Centraal Station

Fantova Kavarna en het Centraal Station in Praag, Praha hlavní nádraží, zijn een bezichtiging waard. Na de renovatie van het stationsgebouw passen de prachtige art nouveau details van het oude station goed bij het gemoderniseerde deel dat in communistische dagen werd gebouwd. Het station bestaat uit meerdere niveaus met veel winkels, cafe's en fast food ketens.

Praag_fantova_kavarna_(1).JPG
Art Nouveau

Het centraal station in Praag (Praha hlavní nádraží) is een architectonisch pareltje, althans toen het in 1909 geopend werd. Het ontwerp is geďnspireerd op la Gare du Nord in Parijs, zoals zveel treinstations in die dagen. Tussen 1972 en 1979, tijdens de communistsiche periode werd het station uitgebreid met een nieuw terminal gebouw dat op en top communistische architectuur is, lelijk dus (volgens sommigen). De prachtige art-nouveau details van het oude station raakten op de achtergrond, de koepel, de glas-in-lood ramen en de vrouwengezichten die symbool staan voor Praag als de moeder der steden 'Praga mater urbium' en de datum 28 oktober 1918, de dag dat de Tsjechoslowakije werd gesticht.


Praag_fantova_kavarna_7.jpg
Klein winkelcentrum
Tussen 2010 en 2011 vond een complete renovatie plaats. Begonnen werd met het duistere communistiche gedeelte, nu vrolijk en fleurig met veel winkels en in feite een bescheiden winkelcentrum. Het oude gebouw met de art nouveau details schittert weer in alle glorie. Het Centraal Station is nu opgesplitst in meerdere verdiepingen. Er zijn bagagekluisjes, geldwisselkantoortjes (let op: met een ongunstige wisselkoers), pinautomaten, veel reizigers, treininformatiebalies, fast food, restaurants, cafe's en Fantova Kavarna. Op perron 1 staat een aandoenlijke beeldengroep ter herinnering aan Nicolas Winton die in 1938 en 1939 ervoor zorgde dat honderden Joodse kinderen veilig naar het westen konden reizen waar zij opgevangen werden door pleeggezinnen.

Fantova Kavarna
Fantova Kavarna is de art nouveau parel van het Centraal Station in Praag. Gelegen pal voor de oorspronkelijk hoofdingang onder de koepel herinnert het aan vergane glorie. Het Fantova cafe is vernoemd naar Joseph Fanta, de architect die het station ontwierp. Dit gedeelte van het station was het gedeelte waar vroeger aan de loketten de kaartjes werden verkocht.

Praag_fantova_kavarna_(2).JPG
Coffee Day
In de Fantova Kavarna zit nu Coffee Day een Indiaas bedrijf met eigen koffieplantages in India. Coffee Day is immens populair in India en heeft daar 300.000 koffiedrinkende bezoekers per dag die kunnen kiezen uit 22 verchillende melanges. Coffee Day komt op de Europese markt met slechts vier melanges. Eigenlijk is dat goed nieuws want dan kun je gemakkelijk alle vier de smaken uitproberen.

De lemoen-kwarktaart, croissants en alle andere snacks worden dagelijks vers gemaakt in de kleine keuken van Coffee Day. Coffee Day is geen zelfbediening, je wordt bediend aan je tafel, efficient en snel zodat je je trein niet mist. Ook wanneer je niet met de trein reist, is Fantova Kavarna een besliste aanrader: een goede mix van een moderne koffiebar met een flinke vleug nostalgie van het traditionale koffiehuis.

In januari 2020 heeft Coffee Day de vestiging in het Centraal Station gesloten. Nu heet het cafe weer Fantova Kavarna, de koffie is er nog steeds even lekker!

Praag_fantova_kavarna_(6).JPG

Adres
Praha Hlavni Nadrazi (Praag Centraal Station)
Wilsonova 8, Nove Mesto, Praag 

Lees verder
Centraal station: mix van brutalisme en art nouveau
Nicolas Winton en de kindertransporten naar het vrije Engeland

Volg de aanwijzingen, historical building of the station, zoals aangegeven op onderstaand bord om bij Fantova Kavarna te komen

Praag_fantova_kavarna_(9).JPG
foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.