praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Fantova Kavarna en Centraal Station

Fantova Kavarna en het Centraal Station in Praag, Praha hlavní nádraží, zijn een bezichtiging waard. Na de renovatie van het stationsgebouw passen de prachtige art nouveau details van het oude station goed bij het gemoderniseerde deel dat in communistische dagen werd gebouwd. Het station bestaat uit meerdere niveaus met veel winkels, cafe's en fast food ketens.

Sinds 1991 staat Het Centraal Station in Praag op de monumentenlijst en is misschien wel het beste voorbeeld van Art Nouveau in Tsjechie. Het ontwerp was gebaseerd op het treinstation Gare du Nord in Parijs). Als onderdeel van de reconstructie van het gebouw werd besloten om de helft van de ruimte van de oude entreehal, waar vroeger de kaartjesloketten waren, in te richten als cafe.

Praag_fantova_kavarna_(1).JPG
Art Nouveau

Het centraal station in Praag (Praha hlavní nádraží) is een architectonisch pareltje, althans toen het in 1909 geopend werd. Het ontwerp is geďnspireerd op la Gare du Nord in Parijs, zoals zveel treinstations in die dagen. Tussen 1972 en 1979, tijdens de communistsiche periode werd het station uitgebreid met een nieuw terminal gebouw dat op en top communistische architectuur is, lelijk dus (volgens sommigen). De prachtige art-nouveau details van het oude station raakten op de achtergrond, de koepel, de glas-in-lood ramen en de vrouwengezichten die symbool staan voor Praag als de moeder der steden 'Praga mater urbium' en de datum 28 oktober 1918, de dag dat de Tsjechoslowakije werd gesticht.


Praag_fantova_kavarna_7.jpg
Klein winkelcentrum
Tussen 2010 en 2011 vond een complete renovatie plaats. Begonnen werd met het duistere communistiche gedeelte, nu vrolijk en fleurig met veel winkels en in feite een bescheiden winkelcentrum. Het oude gebouw met de art nouveau details schittert weer in alle glorie. Het Centraal Station is nu opgesplitst in meerdere verdiepingen. Er zijn bagagekluisjes, geldwisselkantoortjes (let op: met een ongunstige wisselkoers), pinautomaten, veel reizigers, treininformatiebalies, fast food, restaurants, cafe's en Fantova Kavarna. Op perron 1 staat een aandoenlijke beeldengroep ter herinnering aan Nicolas Winton die in 1938 en 1939 ervoor zorgde dat honderden Joodse kinderen veilig naar het westen konden reizen waar zij opgevangen werden door pleeggezinnen.

Fantova Kavarna
Fantova Kavarna is de art nouveau parel van het Centraal Station in Praag. Gelegen pal voor de oorspronkelijk hoofdingang onder de koepel herinnert het aan vergane glorie. Het Fantova cafe is vernoemd naar Joseph Fanta, de architect die het station ontwierp. Dit gedeelte van het station was het gedeelte waar vroeger aan de loketten de kaartjes werden verkocht.

Praag_fantova_kavarna_(2).JPG
Coffee Day
In 2015 vestigde Coffee Day zich in de Fantova Kavarna. Dit is een Indiaas bedrijf met eigen koffieplantages in India. Coffee Day is immens populair in India en heeft daar 300.000 koffiedrinkende bezoekers per dag die kunnen kiezen uit 22 verchillende melanges. Coffee Day komt op de Europese markt met slechts vier melanges. Eigenlijk is dat goed nieuws want dan kun je gemakkelijk alle vier de smaken uitproberen.

Praag_kavarna_fantova_praag_2.jpg

In januari 2020 sloot Coffee Day de vestiging in het Centraal Station. Fantova is eigendom van de Tsjechische Spoorwegadministratie en nadat Coffee Day was vertrokken stond het cafe enige tijd leeg. In juni 2020 heropende het met een nieuw management en een geheel nieuwe inrichting gebaseerd op historische foto's. 

Praag_kavarna_fantova_praag_1.jpg


Adres
Praha Hlavni Nadrazi (Praag Centraal Station)
Wilsonova 8, Nove Mesto, Praag 

Lees verder:
Centraal station: mix van brutalisme en art nouveau
Nicolas Winton en de kindertransporten naar het vrije Engeland

Volg de aanwijzingen, historical building of the station, zoals aangegeven op onderstaand bord om bij Fantova Kavarna te komen

Praag_fantova_kavarna_(9).JPG
foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.