praag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winter

Obecni Dum art-nouveau op zijn mooist

Obecni Dum, Gemeenschapshuis, is misschien wel het mooiste art-nouveau gebouw in Praag en zeker het rijkst versierde. Dit gebouw is vooral bekend om de weelderige decoraties, beeldhouwwerken, glas-in-lood ramen en schilderingen van de hand van toonaangevende Tsjechische kunstenaars en in het bijzonder Alfons Mucha, de bekendste Tsjechische art-nouveau kunstenaar uit het begin van de twintigste eeuw.†

Praag_obecni_dum_1.jpg
Gemeentehuis
Het kroonjuweel van Praagse art-nouveaustijl is het Gemeente- en Representatiehuis van de hoofdstad Praag, Obecni Dum. Het gebouw is ontworpen door de architecten Antonin Balsanek en Osvald Polivka en is een van de meest opvallende bouwwerken in Praag waarin art-nouveau, renaissance en barok een harmonieus geheel vormen.

De bouw was in opdracht van het gemeentebestuur van Praag, die een gebouw wilden hebben dat niet alleen onderdak bood aan gemeentelijke diensten maar ook gebruikt kon worden voor culturele doeleinden. De bouw duurde van 1905 tot 1911.

Een saillant detail: toen het Obecni Dum in gebruik werd genomen, waren †de hoogtijdagen van de art nouveau periode voorbij en vond men het gebouw ouderwets.

Obecni Dum
Het Obecni Dum staat op de plaats van het voormalig Koninklijk Hof dat koning Wenceslas IV in 1380 liet bouwen. Honderd jaar hadden de vorsten hier hun residentie tot zij hun intrek namen in de Burcht van Praag. In het midden van het gemeenschaphuis bevindt zich de Smetana-concertzaal. In de zijvleugels zijn een cafť, twee restaurants, een wijnbar en een bierlokaal. Op de eerste verdieping bevinden zich zalen en salons met schilderijen van bekende art-nouveau kunstenaars.

De buitenkant
De buitenkant van Obecni Dum met balkon, standbeelden en allegorische uitbeelding doet denken aan neobarok. Het mozaÔek boven de ingang is 'Hommage aan Praag'. De allegorische beelden boven de luifel stellen voor 'de Moedeloosheid' en 'Opstand der natie'.

Praag_obecni_dum_2.jpg

Eigentijds detail: pilotenhelm en stofbril
Boven de ramen op de eerste verdieping zijn allegorische sculpturen voorstellend Wetenschap, Kunst en Handel. Het laatste raam heeft een eigentijds detail: een man met een pilotenhelm en stofbril, een allegorische sculptuur voor Automobiel, Motorfiets en Luchtvaart. Drie nieuwigheden die steeds populairder werden in de tijd toen het Gemeenschapshuis tussen 1902 en 1912 gebouwd werd. Ook bijgedragen heeft het feit dat in 1910 Jan Kaspar, pionier van de Tsjechische luchtvaart, zijn eerste vlucht realiseerde. Hij vloog 121 kilometer van Pardubice naar Velka Chuchle, een vlucht van 92 minuten. Kaspar schonk zijn vliegtuig aan het Nationaal Technisch Museum in Praag waar het nog steeds te zien is.

Bezichtiging van het Obecni Dum
Het Gemeenschapshuis in Praag is te bezichtigen met een rondleiding. Een heel speciale manier om het Obecni Dum te zien is een concert bijwonen van het FOK, het Praags symfonieorkest.

Tip van de redactie van Praag-Nu: Ontdek de prachtige Art Nouveau architectuur in Praag en ga mee met de Art Nouveau wandeling!

Boek hier Praagse Art Nouveau Tour

Praag_art_nouveau_gemeenscapshuis_praag.jpg

Het interieur†
Het interieur is honderd procent art-nouveaustijl. Het Obecni Dum bevat de burgemeesterskamer, expositieruimtes, een concertzaal, een cafe en twee restaurants. Prachtig gedecoreerd door prominente Tsjechische kunstenaars uit die dagen, waarvan de bekendste zijn Alfons Mucha en J.V. Myslbek. Muren en plafonds zijn bedekt met sierlijke bloemmotieven en prachtig gedetailleerde geometrische versieringen.

Smetanazaal
De Smetanazaal op de eerste verdieping is de grootste concertzaal in Praag. Aan weerszijden van het podium staat een beeldengroep die symbool staan voor: Ma Vlast (mijn vaderland) van Smetana en de Slavische dansen van DvořŠk. De muur- en plafondschilderingen zijn adembenemend mooi. De borstbeelden in de toegangshal zijn Vaclav Talich en Vaclav Smetacek, twee dirigenten die belangrijk waren voor de Tsjechische muziek. De Semtanazaal is de thuisbasis van het Praags Symfonieorkest.

Praag_obecni_dum_3.JPG
Mucha art nouveau in het Gemeenschapshuis
Alfons Mucha beschilderde de ronde ontvangsthal en de burgemeesterszaal. Zijn voorstellingen verheerlijken het heroÔsche verleden van de Tsjechen en vertolken zijn geloof in een glorierijke toekomst voor TsjechiŽ. Het ronde fresco op het plafond verbeeldt de eenheid van de Slavische naties en draagt als titel: Slavische eendracht. Het koepelplafond wordt ondersteund door acht pendentieven die burgerlijke deugden personifiŽren. De drie wandpanelen tonen de Slavische jeugd die trouw zweren aan hun vaderland. De muurschilderingen, de glas-in-lood ramen, het meubilair en de rijkversierde gordijnen met koperen bevestigingen vormen een harmonieus geheel. Mucha gebruikte de tinten oranje, zwart en blauw die de zaal een emotionele warmte geven.

Kenmerken van art-nouveaustijl
Art-Nouveaustijl ook bekend als Jugendstil is een kunststroming die bloeide tussen 1890 en 1914 en was een reactie op het impressionisme. De Art-Nouveaustijl kenmerkt zich door asymmetrische motieven geinspireerd door de natuur. Sierlijke bloemen en planten vaak gecombineerd met slanke vrouwengestalten.

Adres
Obecni Dum. gemeenschapshuis
Namesti republiky 5, Nove Mesto, Praag

Lees verder
Centraal station, mix van brutslisme en art nouveau
De mooiste art nouveau-gebouwen in Praag


foto's Marianne Crone en†Wikipedia

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.