praag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Tramlijn 23 met geliefde nostalgische trams

Praag wordt doorkruist door felrode trams die variëren van hele oude tramstellen tot hypermoderne met WiFi en airconditioning. Wanneer tramfanaten met de tram gaan, hopen ze dat er een oud exemplaar komt voorrijden. De laatste tijd wordt dat steeds minder omdat Praag flink geinvesteerd heeft in nieuwe modellen. Tramliefhebbers kunnen hun hart ophalen wanneer ze met tram 23 gaan. Alle tramstellen zijn Tatra T3 trams, het geliefde oude model.

Praag_tatra_tram_1.JPG

Tramlijn 23

Tramlijn 23 heeft een turbulent verleden. De eerste keer dat deze lijn opduikt, is in 1929 toen hij Praag 4 met Praag 6 verbond. Tot 1991 was dit een reguliere route in het Praagse tramnetwerk. De daarop volgende acht jaar was tram 23 verdwenen uit het systeem. In 1999 begon hij weer te rijden en reed gedeeltelijk dezelfde route als tram 22. In 2008 werd hij opnieuw uit de dienstregeling genomen, kwam weer even terug in 2012 en 2014 en sinds maart 2017 is hij voorgoed terug.

Praag_tatra_tram_2.JPG
Toeristische route
Tram 23 is een uitstekende tram om achterover geleund in een kuipstoeltje de belangrijkste bezienswaardigheden van Praag aan je voorbij te zien trekken. Dit is de route: Zvonařka – I.P.Pavlova – Karlovo náměstí – Národní třída – Národní divadlo (National Theatre) – Újezd– Malostranská –- Staroměstská - Královský letohrádek (Belvedere) – Pražský hrad (Prague Castle) – Malovanka – Královka.

Geen toeristentram
Hoewel tram 23 langs veel bezienswaardigheden in het centrum van Praag gaat is het geen toeristentram. Het is één van de vele trams in het netwerk. Pragenaars nemen deze tram om naar hun werk te gaan en toeristen om van het uitzicht te genieten. Je hebt geen speciaal kaartje nodig want het normale openbaar vervoerkaartje is hier geldig.

Praag_tatra_tram_5.JPG
Leuk voor tramfanaten
Voor tram-enthousiasten is het leuk om te weten dat de rails bij Zvonařka niet vaak gebruikt worden, eigenlijk alleen maar door tram 13. In de Bělehradská straat rijdt tram 23 hetzelfde traject als tram 6 en 11. Vanaf I.P. Pavlova rijdt tram 23 gelijk op met tram 22. Bij Národní divadlo, het Nationaal Theater, rijdt tram 23 langs de Moldau om vervolgens de rivier over te steken en op Malostranská weer samen te rijden met tram 22.

Praag_tatra_tram_3.JPG
Tatra T3 tram
Serieproductie van de tram T3 begon in 1962 en liep tot 1989. Met 14.000 exemplaren is de T3 de op één na meest gebouwde tram ter wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit model vrijwel overal in Oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie rijdt of reed. Deze tram met hoge instap en plastic stoelkuipjes in rood en grijs was zeer geliefd. Latere exemplaren kregen andere stoeltjes met rood oranje geel grijs geblokte bekleding. Ook de verwarming die onder de plastic kuipjes zat en afgesteld was op een Siberische winter werd vervangen.

Tatra K2 tram
De Tatra K2 vintage tram rijdt sinds februari 2023 in Praag op de tramroutes 23, 41 en 42. Hoewel deze tram in Praag gebouwd werd, heeft hij er nooit gereden. Het is een gelede tram en niet geschikt voor Praag waar veel hoogteverschillen zijn. De Tatra K2 reed wel in Brno, Ostrava en Bratislava en ook in het voormalige Joegoslavië en de Sovjet-Unie.

Praag_tatra_tram_4.JPG

Vaclav Havel tram
In 1989 vlak na de Fluwelen Revolutie gebruikte Vaclav Havel tijdens zijn campagne voor het presidentschap een met verkiezingsleuzes beschilderde tram. In november en december 2019 reed deze tram 23 opnieuw door Praag. Dertig jaar jaar na de woelige laatste weken van 1989 toen het politieke landschap van Tsjechoslowakije compleet veranderde.

Praag_tram_23_praag.jpg

Nog meer bijzondere tramritten in Praag:

Lees verder nostalgische tram - tram 91 rijdt in het weekend in de zomer met antieke trams
Lees verder prive stadstour per tram - tram 22 rijdt langs de meeste bezienswaardigheden in Praag

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.