karelsbrug-praagpraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Sint-Nicolaaskerk in Mala Strana

De koepel van de Sint-Nicolaaskerk in de wijk Mala Strana in Praag springt onmiddellijk in het oog. De barokke kerk die een beetje Italiaans aandoet, is een van de meest bezochte kerken in Praag. Verwar deze kerk niet met de Sint-Nicolaaskerk op het Oudestadsplein. In beide kerken worden ook klassieke concerten gegeven. De koepel torent boven de huizen. De ingang is minder indrukwekkend want de kerk is ingebouwd tussen andere huizen.

Praag_nicolaas_kerk_mala_strana_2.JPG

St-Nicolaaskerk: het gebouw

De Sint-Nicolaaskerk is een monumentaal barok gebouw uit de achttiende eeuw met een flamboyant interieur met gouden cherubijnen, marmeren beelden en de prachtigste wandschilderingen. De kerk is gewijd aan de Heilige Nicolaas van Myra, patroonheilige van kinderen, zeelieden, prostituees en kooplieden.

St-Nicolaaskerk: het interieur
Het schitterende interieur vormt een bloemlezing van religieuze kunst met als hoogtepunt de plafondschilderingen van het schip met taferelen uit het leven van de Heilige Nicolaas. De schilder, Jan Lukáš Kracker, had bijna een decennium nodig voor het schilderen ervan. Niet zo vreemd, wanneer je bedenkt dat de totale oppevlakte van deze wandschildering zo'n 1500 m˛ beslaat.

Praag_nicolaas_kerk_mala_strana_interieur.jpg

St-Nicolaaskerk: de koepel
Het fresco in de koepel stelt de Viering van de Heilige Drie-eenheid voor en is van de hand van Karel Škréta, een bekende Tsjechische portretschilder uit de zeventiende eeuw. Ook de Pietŕ, een afbeelding van de dode Christus met Maria is door hem geschilderd. Let verder op de prachtige altaarstukken en de gebeeldhouwde kansel.

St-Nicolaaskerk: De organist
Tijdens zijn verblijf in Praag bespeelde Mozart het orgel dat bestaat uit 4.000 pijpen en zes meter hoog is. Boven het orgel bevindt zich een fresco met de Sint Cecilia, de beschermheilige van musici, dichters en kerkmuziek. De akoestiek in de kerk is perfect en de orgelconcerten die geregeld in de kerk gegeven worden klinken dan ook prachtig.

Toren beklimmen
Een schilderachtig uitzicht op de gebouwen in de wijk Mala Strana is de beloning voor het beklimmen van de 215 treden van de klokkentoren. Na de bouw van de kerk deed de 65 meter hoge toren dienst als uitkijkpost met het oog op veelvuldig voorkomende branden. Ook de stadsomroeper was te horen vanaf de toren. Tijdens het communistisch regime diende de toren als observatiepost voor de staatsveiligheidsdienst en hield toezicht op de westerse ambassades in de omgeving.

Het onderkomen van de torenwachter
Halverwege de trap is het onderkomen van de torenwachter. Het geeft een indruk hoe indertijd een gemiddelde ambtenaar woonde. De bescheiden levensomstandigheden van ambtenaren werd gecompenseerd door een vaste baan. Desondanks was het personeelsverloop onder torenwachters hoog. Wonen in een toren was geen pretje vooral niet in koude winters.

Praag_nicolaas_kerk_mala_strana_koepel.jpg

Bereikbaarheid en locatie
De Sint-Nicolaaskerk ligt in de wijk Mala Strana. Tip: Beklim de klokkentoren voor een prachtig uitzicht over de stad (met de Prague Card 50% korting op de beklimming).

De Sint-Nicolaaskerk op Malostranske namesti bereik je met tramlijn 12, 20, 22 en je stapt uit bij de halte Malostranske namesti (plein bij de kerk). Vlak tegenover de tramhalte is een kraam waar je trdelník kunt kopen, typisch Praags streetfood dat je geproefd moet hebben!

Adres: Kostel sv. Mikuláše / St-Nicolaaskerk, Malostranské náměstí, Praag 1
Openingstijden: Maandag t/m zondag 08.30-16.30 uur.

Lees verder
Kerken in Praag als museum
Torens van Praag beklimmen

Foto's Marianne Crone

Praag_nicolaas_kerk_mala_strana_ingang.jpg
Praag_nicolaas_kerk_mala_strana_preekstoel.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.