praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Sint-Nicolaaskerk op het Oudestadsplein

De blikvanger op het Oudestadsplein in Praag is zonder enige twijfel de Sint-Nicolaaskerk. Weelderige beelden sieren de witte gevel: de kerk is onmiskenbaar een barok gebouw. Het is de kerk van de Hussieten gemeenschap in Praag. Kom hier op zondagochtend voor de mis of 's avonds om naar een klassiek concert te luisteren. Let op dat je deze Sint-Nicolaaskerk niet verward met de Sint-Nicolaaskerk in Mala Strana, aan de andere kant van de Karelsbrug.†

Praag_Nicolaaskerk_oudestadsplein.JPG††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† Sint-Nicolaaskerk op het Oudestadsplein in Praag

Sint Nicolaaskerk; pracht en praal
De Sint-Nicolaaskerk bepaalt het aanzicht van het Oudestadsplein maar dat was niet altijd zo. Tot begin twintigste eeuw stond voor de kerk het Krenn-huis, een middeleeuwse gebouw met drie verdiepingen. Het interieur van de kerk is rijk versierd met heiligenbeelden.

De trompe-l'úil-schilderingen creŽren interessante lichteffecten. De fresco's in de koepel van de kerk vertellen het leven van Sint-Nicolaas en Sint-Benedictus. In het schip hangt een enorme kroonluchter, een geschenk van de Russische tsaar Nicolaas II aan de orthodoxe kerk, die de kerk sinds 1871 gebruikte.

Let ook op het prachtige orgel, of beter kom 's avonds om naar een concert te luisteren. Er staat altijd wel iemand voor de kerk die een programma-flyer uitdeelt.

Sint-Nicolaaskerk in het verleden
Kerken komen en kerken gaan. Zo ook de Sint-Nicolaaskerk op het Oudestadsplein in Praag. Begin achttiende eeuw werd de gotische dertiende-eeuwse kerk afgebroken om plaats te maken voor deze nieuwe en toendertijd zeer moderne kerk. Het interieur van de kerk is geÔnspireerd op de kapel van St. Louis-des-Invalides in Parijs.

In 1781 werden alle beelden, fresco's en andere versieringen weggehaald, nadat keizer Josef II opdracht had gegeven dat alle kloosters zonder sociale functie moesten sluiten. Honderd jaar later, in 1870, werd St. Nicolaas een Russisch-orthodoxe kerk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Tsjechische legereenheden die in St. Nicolaas gestationeerd waren aan het werk gezet om de kerk te restaureren, samen met professionele kunstenaars. Veel van wat we vandaag zien, is te danken aan hun nauwgezette inspanningen. Na de oorlog werd Sint-Nicolaas overgedragen aan de Tsjechische Hussietenbeweging, en tot op heden is het een hussietenkerk.

Tip van de redactie van Praag-Nu: Hoewel de kerk 's winters verwarmd wordt, is het aan te bevelen om warme kleding aan te trekken wanneer je een concert bijwoont want erg hard gestookt wordt er niet...

Lees verder:
St Nicolaaskerk in Mala Strana
Tynkerk op het Oudestadsplein

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.