praag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Tsjechoslowaaks paviljoen EXPO 58

Het gebouw EXPO 58, de inzending van Tsjechoslowakije, was de blikvanger op de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel. Opgetrokken uit staal en glas was de Tsjechoslowaakse bijdrage een architectonisch kunstwerk. Het paviljoen was razend populair en met 6 miljoen bezoekers was het het best bezochte paviljoen van deze Wereldtentoonstelling. Na de tentoonstelling verhuisde het gebouw naar Praag waar het gedeeltelijk nog steeds staat.

Praag_expo_58_praag.jpg
† † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † Paviljoen EXPO 58 tegenwoordig

Paviljoen EXPO 58
De Expo 1958 in Brussel was de eerste wereldtentoonstelling die na de Tweede Wereldoorlog werd gehouden. De focus lag op ruimtevaarttechnologieŽn en kernenergie en toonde de rivaliteit tussen het Westen en het communistische Oosten. Geen moeite werd gespaard en het Tsjechoslowaakse paviljoen toonde de nieuwste technologie en nieuwste gadgets. Het was ook een prestige-object voor de communistische partij want het toonde aan dat de levensvisie in Tsjechoslowakije paste bij het Westen. De Tsjechoslowaakse bijdrage aan de Brussels Expo kreeg veel lof en ontving de hoogste onderscheiding: de Gouden Ster.

Beinvloed door Functionalisme
Het paviljoen zelf was het toonbeeld van modern design. Het was gemaakt van geprefabriceerde betonplaten en had grote ramen en een verhoogde rotonde. Het gebouw was L-vormig; drie kubussen met schuine en platte daken, verbonden door twee lagere glazen vleugels. Het gebouw kon gemakkelijk worden gedemonteerd omdat het bestond uit een ijzeren raamwerk, glazen wanden en plastic elementen. Invloed van het functionalisme is duidelijk te zien. Het restaurant van het tentoonstellingspaviljoen is na de Wereldtentoonstelling naar Praag verhuisd en staat op de fundamenten van een zeventiende-eeuwse wijnpers. Gelegen op de hellingen van de Letna-heuvel, bood het restaurant een indrukwekkend uitzicht over de Moldau. In communistische dagen was het een populaire plek om te eten.

Praag_expo_58_praag_2.jpg† † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † †Paviljoen EXPO 58 nadat het naar Praag was verhuisd

Laterna Magika

Niet alleen het bouwwerk trok duizenden bezoekers per dag, ook de tentoonstelling; 'Een dag in het leven in Tsjecho-Slowakije'. Het publiek stond rijen dik om het spektakel van de Laterna Magika te aanschouwen Ė een combinatie van bewegende beelden, dans, mime en muziek van DvorŠk, uiteraard. De toeschouwer kreeg geen realistisch beeld van het leven in Tsjechoslowakije want de voorstelling benadrukte de idealen van het communisme en socialisme maar wel op een artistieke manier. Nog steeds kun je in Praag naar een Laterna Magika voorstelling en nog steeds is de show indrukwekkkend en niet gedateerd.

Praag_expo_58_praag_3.jpg† † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † †Paviljoen EXPO nadat het verhuisd was naar Praag

Restauratie EXPO 58
Na de Wereldtentoonstelling werd het paviljoen afgebroken en verhuisde naar Praag.† Na 1989 was het restaurant in prive-bezit. Met het wisselen van eigenaar raakte het restaurant in verval. Vandalisme en de tand des tijds deden het paviljoen geen goed. Een brand verwoestte het pavijoen in 1991 en in 2001 werd het gebouw geheel opgeknapt, herbouwd is misschien een betere term. Het is geen restaurant meer; nu zetelt hier het Havas Worldwide reclamebureau.

Bereikbaarheid en locatie
Het voormalig restaurant EXPO staat aan de oostkant van het Letna park.† Tram 6, 8, 17, 26 naar de halte Nabrezi Katitana Jarose, neem dan het pad de Letnaheuvel op. † Adres: Letenske Sady 80

Lees verder
Letna Park, wandelen, uitzicht en bier
Stalin Monument op de heuvel van Letna

Tsjechoslowaaks paviljoen EXPO 58

Glorie en ondergang van het Tsjechoslowaakse paviljoen op de Wereldtentoontoonstelling van 1958 in Brussel, EXPO 58. Dit paviljoen werd na de Wereldtentoonstelling afgebroken en in Praag weer opgebouwd. Een gedeelte brandde af, maar het restaurant bleef gespaard. Nu staat dit in het Letna park in Praag, niet langer in gebruik als restaurant maar als kantoor.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.