praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-winterpraag-moldau

De mooiste operagebouwen van Praag

In Praag bloeit het operaleven. De stad kent dan ook een aantal fraaie muziektempels. De lage prijzen uit de Sovjet-periode zijn verdwenen, maar een kaartje voor het bijwonen van een opera is in Praag aanzienlijk betaalbaarder dan in de meeste andere Europese steden. Praag-Nu zet enkele van de belangrijkste en mooiste muziekgebouwen in Praag op een rij.

Praag_operagebouwen_praag_nationaal_theater.jpg

Nationaal Theater (Národni Divadlo)

Het Nationaal Theater schittert aan de oevers van de Moldau in het centrum van Praag. De beelden en de schilderijen in het interieur zijn gemaakt door verschillende kunstenaars. In dit theater geniet je van een fantastische sfeer en van een heerlijke avond uit. Het gebouw is ontworpen door Josef Zitek. 

Het ‘Národni Divadlo’ kwam tot stand als resultaat van een beweging die in 1850 ontstond en in 1862 een provisorisch theater opzette, dat enige jaren onder directie heeft gestaan van de componist Smetana. Het Nationaal Theater werd in 1881 geopend met de premičre van Smetana’s 'Libuse', maar al twee maanden later werd het theater door brand verwoest. Binnen enkele weken waren er, middels giften, voldoende gelden bijeen om het Nationaal Theater te herbouwen en het nieuwe theater werd in 1883 geopend, opnieuw met Libuse. Het theater biedt nu plaats aan bijna 1600 muziek- en operaliefhebbers.

Praag_Narodni-divadlo-theater

Veel belangrijke Tsjechische opera’s uit de negentiende en twintigste eeuw beleefden hun premičre in het Nationaal Theater, hiertoe behoren Dvoráks ‘Rusalka’ (1901), Janáceks ‘Meneer Broucek’s 'reis naar de maan’ (1920) en Martinu’s ‘Juliette’ (1938). De nationale opera- en toneelgezelschappen maken samen gebruik van het theater.

Praag_operagebouwen_praag_staatsopera.jpg

Staatsopera (Státní opera)
Dit imposante neoklassieke gebouw in Nove Mesto werd in 1888 geopend als het Neues Deutsches Theater. Binnen zie je een rococo auditorium waar je opera- en balletvoorstellingen kunt bijwonen. De Staatsopera werd geopend op 5 januari 1888 met Wagners ‘Die Meistersinger’. Fellner en Helmer zijn de architecten van het gebouw, terwijl het beeldhouwwerk op het dak, dat het rijtuig van Dionysos en Thalia voorstelt, van de hand is van Theodor Friedl. De Staatsopera biedt plaats aan 1554 bezoekers.

Jarenlang is het theater beschouwd als één van de belangrijkste Duitstalige operagebouwen buiten Duitsland. De jonge Gustav Mahler, die in 1885 door de Duitse Opera als dirigent was aangetrokken en die opmerkelijke uitvoeringen van Wagners ‘Ring’ had verzorgd, dirigeerde ook in het Nieuwe Theater. Op aanbeveling van Mahler werd tussen 1907 en 1910 Otto Klemper geëngageerd. Een van de laatste Duitstalige premičres voor de Tweede Wereldoorlog was die van Kreneks ‘Karl V’. Onder de in 1948 tot Smetana Theater gewijzigde naam, werd het gebouw het tweede domicilie voor de Nationale Opera. Veel musici vinden de akoestiek in de Staatsopera beter dan in het Nationaal Theater en in het Standentheater.  

Praag_operagebouwen_praag_standentheater.jpg

Standentheater of Estatestheater (Stavovské divadlo)

In Stare Mesto (Oude Stad) vind je het 19e-eeuwse Standentheater. In dit theater voerde Mozart een aantal van zijn grootste operatriomfen op. Het Stavovské divadlo is gerestaureerd in de neoclassicistische pracht van de 19e-eeuwse hoogtijdagen.

Alleen het interieur al maakt de avond spectaculair. Tegenwoordig is er in Praag geen echte dresscode meer, maar een avondje naar het Standentheater is natuurlijk wel een mooie gelegenheid om de avondkleding weer eens uit de kast te halen...

Nationaal Theater (Narodni Divadlo)
Narodni Trida 2, Praag
metro station Narodni Trida, tram 6,9,18, 22 en 23

Standen Theater (Stavoske Divadlo)
Ovacny trh 6, Praag
metro station Mustek

Staats Opera (Statni Opera)
Legerova 75, Praag
metro station Muzeum, tram 11

Lees verder
Theaters in Praag voor ballet, black light, musicals en opera
Marionettentheater Spejbl en Hurvinek
Nova Scena en laterna magika

Praag_Theater-opera

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.