praag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Rudolfinum Concertzaal en kunstgalerie

Vlakbij het Oude Stadsplein in Praag, aan de oever van de Moldau, schittert het Rudolfinum, thuisbasis van het Tsjechisch Filharmonisch Orkest. Luisteren naar muziek op hoog niveau is een uitstekend excuus om de prachtige Dvorak-zaal te bewonderen.†Het Rudolfinum is niet alleen concertzaal maar ook een kunstgalerie. Dit prachtige neorenaissance-gebouw uit 1884 is vernoemd naar Rudolf, kroonprins van Oostenrijk en de beschermheer van het project. Hoewel het Rudolfinum ontworpen was als kunstgalerie, Huis voor Kunstenaars (Dům umělců), en concertzaal, was hier in de eerste helft van de 20e eeuw ook het parlement gevestigd.

Praag_rudolfinum.jpg

Rudolfinum kunstgalerie, concertzaal en parlement

Toen het Rudolfinum gebouwd werd, had het de grootste concertzaal in Praag. In 1896 gaf het Tsjechisch Philharmonisch Orkest hier zijn eerste concert onder leiding van Antonin Dvorak (naar wie de concertzaal later vernoemd zou worden). Tot op de dag van vandaag is het Rudolfinum de thuisbasis van dit orkest.†In 1932 werd de Dvorakzaal omgebouwd en gebruikt voor bijeenkomsten van het Tsjechische parlement. Tijdens de Duitse bezetting weer omgebouwd tot concertzaal want er was toen immers geen Tsjechisch parlement meer nodig.

Concertzaal Suk Hal
Na de oorlog werd het Rudolfinum intern opnieuw ingericht. Op de begane grond kwam er een tweede concertzaal bij: de Suk Hal. Toen het Tsjechisch Philharmonisch Orkest het gebouw moest delen met de Praagse Academie voor Uitvoerende Kunsten en het Praagse Conservatorium waren er verdere interne aanpassingen nodig. De laatste renovatie was tussen 1989 en 1992 toen het gebouw grotendeels werd teruggebracht naar het oorspronkelijke ontwerp uit 1875.

Rudolfinum kunstgalerie
In het Rudolfinum huist een van de meest opvallende kunstgalerijen in Praag. De galerie heeft geen eigen collecties en werkt als kunsthal-principe. Het basisconcept is roulerende exposities van voornamelijk hedendaagse en af en toe oudere kunst. Er is ťťn grote tentoonstellingszaal en drie kleinere, die geschikt zijn voor meer intieme exposities.

Praag_rudolfinum_concertzaal.jpg

Rudolfinum concertzaal
Sinds 1946 is het Rudolfinum de thuisbasis van het Tsjechisch Filharmonisch Orkest. De Dvorakzaal is een van de oudste concertzalen van Europa en staat bekend om de uitstekende akoestiek. Het Rudolfinum is de belangrijkste locatie tijdens het Prague Spring International Music Festival.†

Bereikbaarheid en locatie
Het plein voor het gebouw heet Jan Palach plein. In het communistische tijdperk heette het 'Het plein van de soldaten van het Rode Leger' en in de Tweede Wereldoorlog was de naam Mozartplatz. Jan Palach was een student die zichzelf in 1969 in brand stak als protest tegen de Russische bezetting en het gebrek aan democratie in het toenmalige Tsjecho-Slowakije.

Adres: Rudolfinum, Alsovo nabrezi 12
Neem metro groene lijn A naar metrostation Staromestska

Lees verder
Laterna Magika en Black Light shows
Marionettentheater voorstelling Don Giovanni of Die Zauberflote

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.