praag-moldaukarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winter

Oudnieuw synagoge in Praag

De Oudnieuw Synagoge in Praag is al meer dan 700 jaar een gebedshuis. Het is ťťn van de zes synagoges die te vinden zijn in de wijk Josefov, het vroegere Praagse getto. De Oudnieuw Synagoge is als museum dagelijks geopend, behalve op zaterdag, sabbat. Tegenover de Oudnieuw synagoge staat de Hoge Synagoge, een gebedshuis dat niet bezocht kan worden.

Praag_joods_museum__(3).JPG

Oudste synagoge in Europa

Sinds de verwoesting van de synagoge in Worms tijdens de Kristallnacht van 9 op 10 november 1938, is de Oudnieuw Synagoge in Praag de oudste nog in gebruik zijnde synagoge in Europa. Dit markante gebouw is nog geheel in originele staat. De naam is onstaan toen er een andere synagoge, die inmiddels verdwenen is, werd gebouwd en 'Nieuwe Synagoge' werd genoemd.

Altneu Synagoge
Een andere uitleg van de naam Oudnieuw Synagoge is dat een aantal stenen in het fundament afkomstig waren van de verwoeste tempel in Jeruzalem. Engelen zouden deze stenen naar Praag hebben gebracht en ze mochten voor de bouw gebruikt worden op voorwaarde dat deze stenen naar Jeruzalem worden teruggebracht als de Messias, terug op aarde, de tempel in de heilige stad weer zou oprichten. 'Op voorwaarde' is in het Hebreeuws 'al tnaj' en dat klinkt zoals 'altneu'. (Tsjechisch en Duits waren vanaf begin zeventiende eeuw de officiŽle talen)

TIP: maak een wandeling door de Joodse Wijk (Josefov) en kom langs de belangrijkste synagoges in Praag!

Pracht en praal
Prachtige spitsboogramen markeren dit opvallende gebouw in vroeg gothische stijl. Het interieur is de moeite van bezichtigen waard: bronzen kroonluchters, een imposant spreekgestoelte en een prachtig thora-heiligdom. Consoles, zuilen en gewelven zijn rijkelijk voorzien van reliefs met plantenmotieven. De stoel van de opperrabbijn is getooid met de Davidster. Een imposante wijnrank siert het toegangsportaal - de twaalf wortels symboliseren de twaalf stammen van IsraŽl, een belangrijk getal dat ook terug te vinden is in het aantal ramen.†

Vrouwen
Aanvankelijk hadden vrouwen geen toegang tot de hoofdruimte. Een smalle gang werd toegevoegd om vrouwen toch in de gelegenheid te stellen om de sabbatdienst bij te wonen, of liever vensters waardoor zij de gebeurtenissen konden volgen.

TIP: Met de Prague Card heb je gratis toegang tot de Oudnieuw synagoge en de andere synagoges in de Joodse wijk.

Adres
Oudnieuw Synagoge (StaronovŠ synagoga)
Maiselova 18
Praag 1, Josefov

Openingstijden:
Zondag tot donderdag van 09.00 Ė 18.00 uur, in de wintermaanden tot 17.00 uur.
Gesloten op zaterdag. Sluitingstijd op vrijdag is een uur voor sabbat.

Hoge Synagoge
De Hoge synagoge staat tegenover de Oudnieuwe Synagoge en werd eind zestiende eeuw gebouwd op kosten van Mordechaj Marcus Maisel, ťťn van de rijkste mensen in Praag. Hij was geldschieter van beroep, niet alleen de adel maar ook Keizer Rudolf II leende geld van hem. 'Hoge' heeft twee betekenissen: de gebedsruimte ligt op de tweede verdieping en in vroeger tijden mochten hier alleen rijke joden komen bidden.†De Hoge Synagoge is geen onderdeel van het Joods Museum in Praag en kan alleen op aanvraag bezocht worden, omdat in deze synagoge nog altijd gebedsdiensten worden gehouden.

Adres
Hoge Synagoge (VysokŠ synagoga)
ČervenŠ / Maiselova 18,†Praag

Lees verder:
Joods Museum, raadhuis, kerkhof en synagogen
De geschiedenis van de Joden in Praag
Joodse begraafplaats in de wijk Zizkov

fotoverantwoording Marianne Crone†

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.