praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-moldau

Torens met uitzicht over Praag

Beklim één van de vele torens in Praag voor een prachtig uitzicht over de stad. Wanneer je op de Petrin heuvel staat begrijp je waarom Praag bekend staat als de stad van de honderd torens. Een woud van torens, spitsen en torentjes strekt zich voor je uit. De meeste zijn van kerken maar er zijn ook een aantal watertorens. Overheidsgebouwen en museums zijn vaak versierd met sierlijke torenspitsen. De toren die de skyline van Praag bepaalt, is de televisietoren die 216 meter de lucht insteekt. De elegantste torentjes en spitsen vind je op de Tynkerk op het Oudestadsplein. Veertien torens beklimmen geeft een mooi zicht op Praag vanaf verschillende punten. 

Praag_torens_beklimmen_praag__petrin.jpg
 
Uitzicht vanaf Petrin uitkijktoren

Lijst van 15 torens om te beklimmen per wijk

TORENS BEKLIMMEN IN DE WIJK MALA STRANA

1. Petrin Uitkijktoren, op de Petrin heuvel
november–februari 10.00-18.00 uur, maart en oktober 10.00-20.00 uur, april – september 10.00-22.00 uur.

De uitkijktoren op Petrin: dit tweelingbroertje van de Eiffeltoren werd gebouwd in 1891 ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling. Deze toren is slechts 60 meter hoog, maar staat op een heuvel. Samen met de hoogte van de heuvel is deze toren even hoog als de Eiffeltoren in Parijs. Lees verder over de Petrin uitkijktoren.

2. Klokkentoren van de St Nicolaaskerk, Malostranske namesti 29
Dagelijks 10.00-18.00 uur, juli en augustus tot 21.00 uur.

Deze klokkentoren staat pal naast de St Nicolaaskerk en is even hoog als de koepel van de kerk. Het lijkt alsof de toren bij de kerk hoort, maar niets is minder waar. Hij is eigendom van de deelgemeente Mala Strana. Ten tijde van het communistisch regime diende de toren als observatiepost van de staatspolitie die de in de buurt liggende ambassades van westerse landen in de gaten hield.

In de middeleeuwen woonde de torenwachter halverwege de trap. Hij had een bescheiden inkomen maar het was een vaste baan. Toch was het personeelsverloop onder torenwachters vrij hoog want de winter doorbrengen in een koude toren was geen pretje. Lees verder over de St Nicolaaskerk in Mala Strana.

Praag_torens_beklimmen_mala_strana_bruggentoren.jpg
  Mala Strana bruggentoren

3. Karelsbrug bruggentoren aan de Mala Strana-zijde
April t/m oktober 10.00-18.00 uur.

Aan de Mala Strana-zijde van de Karelsbrug staat de 43,5 meter hoge Mala Strana bruggentoren die door een loopbrug verbonden is met de kleinere Judith toren. In de Lesser Town Bridge Tower is een tentoonstelling gewijd aan de bewogen geschiedenis van de Karelsbrug, en de vele binnenvallende legers die over de brug trokken. Het uitzicht vanaf de toren over de brug en de oude stad is prachtig. Lees verder over de Karelsbrug.

Praag_torens_beklimmen_praag_karelsbrug.jpg
  Uitzicht op de Karelsbrug

IN DE WIJK HRADCANY

1. De zuidelijke toren van de St Vituskathedraal, derde binnenhof, Hradcany
Dagelijks 09.00-17.00 uur

Bij torens beklimmen in Praag is het onmogelijk om de toren van de St Vituskathedraal over te slaaan. Het uitkijkpunt is te bereiken via een smalle wenteltrap trap met 287 treden. Halverwege zie je de Sigimond klok, die weegt 16 kilo en is de grootste luidklok in Tsjechië en is te horen op kerkelijke feestdagen en tijdens evenementen. Op een hoogte van 93 meter is het uitzicht prachtig. Lees verder over de St Vituskathedraal.

Praag_torens_beklimmen_praag_stadhuis.jpg
  Uitzicht op het Oudestadsplein

IN DE WIJK STARE MESTO

1. Toren van het Oude Stadhuis, Oudestadsplein
Dagelijks 10.00-18.00 uur.

Bij torens beklimmen, mag de toren van het oude stadhuis niet ontbreken. De toren biedt een prachtig uitzicht over het altijd gezellig drukke Oudestadsplein. Vooral wanneer de Paas- of Kerstmarkt hier staat is een kijkje van bovenaf de moeite waard. De 70 meter hoge toren is de enige middeleeuwse toren van Praag.

2. Karelsbrug Bruggentoren aan de Stare Mesto-zijde
Dagelijks 10.00- 18.00 uur

De 43-meter hoge bruggentoren vormt de toegang tot de Karelsbrug. Dit was ook de triomfboog waar de toekomstige koning onderdoor liep op weg naar de St Vitus kathedraal voor de kroningsplechtigheid. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht op de Karelsbrug en kun je goed zien dat er een flauwe knik in de Karelsbrug is.

3. Astronomische toren van het Klemetinum, Marianske Namesti 5
Dagelijks 10.00-18.00 uur.

De astronomische toren is 52 meter hoog , een steile wenteltrap met 172 treden brengt je naar boven. Aanvankelijk diende de toren als uitzichttoren maar in het midden van de achttiende eeuw kwamen er astronomische apparaten te staan en werd tot de jaren dertig gebruikt voor astrologische waarnemingen, daarna verhuisden de astrologen naar het nieuwe observatorium in Ondrejov (35 km ten zuidoosten van Praag). De toren wordt nog steeds gebruikt voor meteorologische en klimaatmetingen. Van 1842 tot de jaren 1920 wapperde om precies twaalf uur 's middags een vlag zodat iedereen de juiste tijd wist. Lees verder over het Klementinum.

Praag_torens_beklimmen.jpg

TORENS BEKLIMMEN IN DE WIJK NOVE MESTO

1. Kruittoren, Namesti Republiky
Dagelijks april t/m oktober 10.00-18.00 uur.

De kruittoren (Prasna Brana) was oorspronkelijk de ingang naar de Stare Mesto, maar werd in de zeventiende eeuw gebruikt voor de opslag van buskruit. De toren is ontworpen naar voorbeeld van de bruggentoren van de Karelsbrug aan de oudestadszijde. De toren was nooit een verdedigingstoren maar diende tot verfraaiing van het naastgelegen koninklijk paleis, waar nu het Gemeenschapshuis staat.

De toren is 65 meter hoog en het uitkijkplatform is op 44 meter. Je gaat naar boven via een wenteltrap met 186 treden. Er zijn meerdere verdiepingen waar vooral de glas-in-lood ramen opvallen. Ook is er een permanente tentoonstelling over de Hussieten, volgelingen van Jan Hus, voorloper van de Reformatie, die op de brandstapel eindigde.

2. Jindrisska-toren, Jindrisska straat 33
Dagelijks 10.00-19.00 uur

Jindrisska toren is een vrijstaande klokkentoren met tien verdiepingen behorende bij de St Jindricha en Kunhuty-kerk. Er zijn drie luidklokken en een carillion dat elke dag om 9.00 uur, 12.00 uur, 15.00 uur en 18.00 uur één van de meer dan duizend melodieën speelt. Behalve een prachtig uitzicht op een hoogte van 65 meter is er een tentoonstellingsruimte met wisselende tentoonstellingen en een souvenirshop. Restaurant Zvonice (klokkentoren) ligt over drie verdiepingen verspreid. De blikvanger is de Heilige Maria luidklok, je luncht of dineert onder authentieke houten balken met een prachtig uitzicht over de stad.

3. Nieuwe Watertoren, Nove Mlyny 3a
Dagelijks mei t/m november 10.00-18.00 uur

De Nieuwe Watertoren voorzag de Nieuwe Stad (Nove Mesto) van water en is gebouwd in de zeventiende eeuw. Via steile trappen loop je naar boven om daar van het uitzicht te genieten, dat overigens een beetje tegenvalt wanneer je andere torens hebt beklommen. Onderweg kom je langs verschillende zaaltjes waar een tentoonstelling is over de vele branden die de stad hebben geteisterd, over de brandweer en de watervoorziening van Praag.

Praag_torens_beklimmen_praag_tv_toren.jpg
  Zizkov televisietoren

IN DE WIJK ZIZKOV

1. Zizkov televisietoren, Mahlerovy Sady 1
Dagelijks 09.00-24.00 uur

Het uitkijkplatform van de televisietoren van Praag bevindt zich op een hoogte van 95 meter met een prachtig uitzicht in alle richtingen. De Tsjechische kunstenaar David Cerny verfraaide de buitenkant met omhoogklimmende reuzenbaby's. Onder het uitzichtplatform is een restaurant en bar. Wil je chic slapen met uitzicht? Je kunt terecht in het een-kamer hotel boven het restaurant. Met een totale hoogte van 216 meter is de Zizkov televisietoren het hoogste bouwwerk in Praag. Lees verder over de televisietoren

Praag_torens_beklimmen_praag_doubravka.jpg


  Doubravka uitkijktoren

IN DE WIJK CERNY MOST

Doubravka XIV uitkijktoren, park Cihadla, za rokytkou 14 - toon kaart
24 uur per dag open

Ten noord-oosten van het centrum van Praag ligt ingeklemd tussen de wijken Cerny Most, Hostavice en Kyje het natuurgebied Klanovice-Cihadla met een zeer bijzondere uitkijktoren. De toren is in de vorm van een pyramide en gemaakt van acaciahout. Het is een nogal wiebelige constructie maar volkomen veilig. 98 Treden leiden naar een uitkijkplatform op 20 meter hoogte. De uitkijktoren staat dichtbij Kyjsky-vijver waar je kunt parkeren. Van hier is het ongeveer 10 minuten kopen naar de toren. Neem bus 181 van Cerny Most metrostation en stap uit bij de halte Kyje.

IN DE WIJK PODOLI 

Uitkijkplatform van Podoli waterwerken, Podolská 17, Podoli, Praag
donderdag 13.00-18.00 uur

Uniek uitzicht vanuit zuidelijke richting op de Moldau en de Burcht. Het uitkijkplatform is onderdeel van het Podoli museum waar je alles te weten komt over de drinkwatervoorziening van Praag. Alleen toegang met van te voren gekocht toegangsbewijs, geeft ook voor toegang tot het museum. Bestellen via nfveolia (alleen in het Tsjechisch) of via tel nummer +420 272 172 345 of email: jiri.dejmek@pvk.cz

Praag_cibolka_uitkijktoren.jpg
 Cibulka uitkijktoren

IN DE WIJK KOŠÍŘE

Cibulka en uitkijktoren, park Cibulka, Plzeňská-straat, Kosire, Praag

Park Cibulka ligt ingeklemd tussen de wijken Motol en Jinonice. De uitkijktoren ligt in het noord-oostelijk deel van het park. Het is een stenen toren gebouwd als nep kasteelruďne, met andere woorden een follie. De toren is vierkant, dertien meter hoog en bekroond met kantelen. Een trap met 76 treden leidt naar boven. Het uitzicht valt een beetje tegen aan de noordzijde zie je het Motol-ziekenhuis complex. Naar het nootdwesten de woonwijk Řepy. Naar het oosten de TV-toren in Strahov en daarachter het centrum van Praag. Het uitzicht naar het oosten wordt belemmerd door grote bomen. De best tijd om deze uitkijktoren te beklimmen is in de winter wanneer de bomen geen bladeren hebben.

Praag_ladronka_praag_uitkijktoren.jpg
  Ladronka uitkijktoren

IN DE WIJK BŘEVNOV

Uitkijktoren Šiška in het Ladronka-park, Tomanova 1028, Břevnov, Praag
24 uur per dag open

Uitkijktoren Šiška (ijshoorntje) is een kunstwerk van de Tsjechische kunstenaar Čestmír Suška (1952, Het bestaat uit een ronde buis van 11 meter hoog met een trap waaop je naar boven kunt klimmen en gemaakt van een oude opslagtank voor vloeistoffen.

Lees verder:
Praag en honderd torens
De 18 bruggen van Praag

foto's Marianne Crone en Wiki Commons

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.