karelsbrug-praagpraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Grootste ruiterstandbeeld van Praag

Het Jan Zizka ruiterstandbeeld staat op de Vitkov heuvel. Dit standbeeld is het grootste monument van Praag. Vanaf de Vitkov heuvel overziet Zizka de wijken Karlin en Zizkov die naar deze beroemde leider van de Hussieten vernoemd is. Dit enorme bronzen beeld werd in 1950 onthuld en staat vóór het Nationaal Monument.

Met een gewicht van 16,5 ton (14968,66 kg) en een hoogte van 22 meter is dit standbeeld het op één na grootste ruiterstandbeeld ter wereld. Alleen dat van Genghis Khan in Mongolië is groter. Het kolossale gebouw achter het ruiterstandbeeld is het Nationale Monument gebouwd in de jaren 1928 en 1938 ter ere van het Tsjechische leger en het stichten van het voormalige Tsjecho-Slowakije. Ten tijde van het communisme was het in gebruik als mausoleum. Tegenwoordig is het een museum.

Praag_standbeeld_ruiter_zizkov_1.jpg

Zizkov ruiterstandbeeld
Het Zizkov ruiterstandbeeld staat op de Vitkovheuvel die een prachtig uitzicht over Praag biedt. Het ruiterstandbeeld is goed te zien vanuit de wijken Karlin en Zizkov. De Tsjechische beeldhouwer, Bohumil Kafka, begon aan het kunstwerk in 1930 maar staakte zijn werk toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. De gipsmallen die hij al gemaakt had, hield hij verborgen zodat ze niet vernield zouden worden door de Nazi's. Kafka stierf in 1942 en heeft zijn werk nooit voltooid gezien. In 1950 werd het Zizkov ruiterstandbeeld onthuld.

Praag_standbeeld_ruiter_zizkov_2.jpg

Nationaal Monument
Het ruiterstandbeeld staat voor een bombastisch gebouw: het Nationaal Monument, met daarin het graf van de onbekende soldaat. Tijdens de communistische periode was het gebouw een mausoleum waar het gebalsemde lichaam van Klement Gottwald, leider van de Communistische partij, vanaf 1953 opgebaard lag. In 1962 werd het lichaam gecremeerd omdat het door een mislukte balseming was gaan ontbinden.

Hoogstwaarschijnlijk was de reden niet de ontbinding van het lichaam maar een politieke. Gottwalds urn werd geplaatst achter het ruitermonument. Maar na de Fluwelen Revolutie in 1989 werd zijn as overgebracht naar het Olsany kerkhof in Praag, waar het in een gemeenschappelijk graf werd geplaatst tesamen met twintig andere communistische leiders wier urnen ook in het Mausoleum hadden gestaan. Het Nationaal Monument is nu een museum met een vaste tentoonstelling over de Tsjecho-Slowaakse geschiedenis.

Bronzen deuren van het Nationaal Monument
De zware bronzen deuren van het monument zijn halverwege de jaren vijftig toegevoegd en tonen twaalf scènes in bas-reliëf. Op de linkerdeur zie je scènes uit de geschiedenis van de Hussietenoorlog die in de vijftiende eeuw plaats vond in het toenmalige koninkrijk Bohemen, het huidige Tsjechië. De Rooms-katholieke Keizer van Bohemen voerde oorlog tegen de Protestantse hussieten. De rechterdeur toont scènes van de Sovjetbevrijding van Praag.

Praag_nationaal_monument_praag.jpg

Nationaal Monument nu museum
Het Nationaal Monument werd gebouwd tussen 1928 en 1938 ter ere van alle Tsjecho-Slowaakse militairen. Een groot leger van ongeveer 60.000 manschappen zat letterlijk in de val tussen de Eerste Wereldoorlog en de Bolsjewiek Revolutie. Zij baanden zich al vechtend stukje bij beetje een weg door Siberië naar Vladivostok en vandaar per schip via Amerika, Ceylon, het huidige Sri Lanka, en Zuid-Afrika, voordat ze terugkeerden naar het nieuwe onafhankelijke Tsjechoslowakije waar zij een heldenonthaal kregen.

Het Nationaal Monument is nu een museum. De tentoonstelling 'The Crossroads of Czech and Czechoslovak Statehood' legt belangrijke keerpunten vast in de geschiedenis van de 20e eeuw. Het monument bevat ook het graf van de onbekende soldaat. Er is een café met een panoramisch uitzicht over de stad.

Lees verder
Nationaal Monument mausoleum en museum
Reinhard Heydrich Museum vertelt het verhaal van de aanslag op deze SS commandant in 1942


Praag_nationaal_monument_praag_2.jpg

Foto's Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.