




Nicolas George Winton en de kindertransporten in 1938
Op perron 1 van het Centraal Station van Praag staat een beeldengroep die herinnert aan de kindertransporten in de jaren 1938 en 1939. Nicolas Winton (1909 – 2015) redde 669 kinderen van de Holocaust. Deze dappere man wordt soms de Britse Schindler genoemd, een titel die hem waardig is want hij redde met name Joodse kinderen en bracht hen naar Groot Brittannie waar hij families vond die voor deze kinderen gingen zorgen.
Nicolas Winton was een Duitse Jood die in Londen woonde. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog ging hij naar het toenmalige Tsjecho-Slowakije om een vriend te helpen bij Joods maatschappelijk werk.
Winton redt Joodse kinderen
Kort voor de Kristallnacht had het Britse Lagerhuis een wet goedgekeurd die inhield dat vluchtelingen wanneer zij jonger dan zeventien jaar waren in Engeland konden worden opgevangen. Er was echter wel een voorwaarde aan verbonden en dat was dat voor alle kinderen van te voren een gastgezin geregeld moest zijn. Bovendien moest per kind 50 pond betaald worden zodat zij later, na de oorlog weer naar huis konden terugkeren. Het was niet eenvoudig om de Joodse kinderen uit het voormalige Tsjecho-Slowakije te krijgen. De reis verliep via Nederland en Hoek van Holland. De Nederlandse regering had na de Kristallnacht de grenzen voor vluchtelingen gesloten. Met behulp van de Britste regering slaagde Nicolas Winton erin om de kinderen via Nederland veilig naar Groot-Britannië te laten reizen.
Ere wie ere toekomt
Nicolas Winton die zoveel Joodse kinderen vlak voor de Tweede Wereldoorlog redde, heeft zijn heldendaden nooit aan de grote klok gehangen. Vele jaren later, pas in 1988 ontdekte zijn vrouw Grete op de zolder van hun huis aantekeningen, herinneringen en een lijst met namen in een aantekenschrift dat Winton in de vooroorlogse dagen had bijgehouden. Zo kwam de vrouw van Nicolas Winton er achter dat haar echtgenoot eigenlijk een held was die met gevaar van eigen leven Joodse kinderen uit Praag en Tsjecho-Slowakije had gered van de holocaust.
De BBC maakte een programma waarin het werk van Niciolas Winton belicht werd en wat een held hij was geweest. In het programma ontmoette Winton een groot aantal van de kinderen die hij kort voor de Tweede Wereld oorlog naar Groot Brittannie had gebracht. Op hoge leeftijd, een jaar voor zijn dood, reisde Nicolas Winton naar Praag om toe te treden tot de Orde van de Witte Leeuw, de hoogste onderscheiding in Tsjechië.