Strahov stadion: vergane glorie
Het Strahov Stadion in Praag, het grootste stadion ter wereld, ligt er vervallen en verlaten bij. Het is zo groot als 8 voetbalvelden maar geen club speelt hier meer. Projectontwikkelaars zouden het graag ombouwen tot een commercieel centrum met hotels, winkels en restaurants. Andere plannen zijn een museum over het Nazi-tijdperk. Voorlopig blijven dit plannen. Het stadion verkommert. Het beton brokkelt verder af en het onkruid teelt wierig. Desondanks is het stadion een bezoekje waard om vergane glorie te zien in Praag.
Strahov Stadion, 8 voetbalvelden groot
Het Strahov Stadion is immens en biedt plaats aan 250.000 toeschouwers. Het werd gebouwd in de jaren twintig van de vorige eeuw en gebruikt door de Tsjechische Sokolbeweging voor massale gymnastiekvoorstellingen. De Communistische autoriteiten verboden deze bijeenkomsten vanwege ongewenste overeenkomsten met organisaties in nazi-Duitsland en de verspreiding van nationalisme. De Sokolbeweging paste zich aan en het stadion werd gebruikt voor parades van de Spartakiade.
Spartakiade: massale ritmische gymnastiekshows
Spartakiades vonden elke 5 jaar plaats in het Strahov Stadion in Praag. Deze massale ritmische gymnastiek shows werden gehouden om de 'bevrijding' van Tsjecho-Slowakije door het Rode Leger in 1945 te vieren. Een Spartakiade was een giga-evenement. In 1960 waren er 750.000 deelnemers die indrukwekkende gesynchroniseerde oefeningen uitvoerden. Hoewel veel gymnasten zich vrijwillig hadden aangemeld om mee te doen, waren er ook grote aantallen studenten en soldaten die gedwongen werden deel te nemen aan deze uitvoeringen. Zo ging dat in communistische dagen nu eenmaal.
Popconcerten in het stadion
De laatste Spartakiade vond plaats in 1990 en sindsdien is Strahov voor verschillende doeleinden gebruikt. Vanwege het grote aantal zitplaatsen was het stadion uitermate geschikt voor grote evenementen zoals popconcerten. Pink Floyd, The Rolling Stones, U2, Guns N' Roses and Genesis gaven hier concerten voor meer dan 150.000 toeschouwers. Toen in 2004, de O2 Arena werd geopend, verplaatsten de popconcerten zich naar dit veel modernere stadion. Het Strahov Stadion wordt nu gebruikt voor trainingen van de jeugdopleiding van het bekendste voetbalteam van Praag, Sparta Praag.
Strahov Stadion: de toekomst
Het gigantische Strahov Stadion is eigendom van de stad Praag. Momenteel is het stadion opgedeeld in verschillende velden en wordt het gebruikt voor voetbaltraining en sportfuncties. Daarnaast overweegt de gemeenteraad het stadion als de locatie voor een nieuw museum: Museum van de herinnering aan de twintigste eeuw (Muzeum paměti XX. Století), een kroniek van het nazi-tijdperk en het communisme in Tsjechië.
Sculptuur van Zdeněk Němeček
Voor het Strahov station staat een sculptuur van de Tsjechische beeldhouwer Zdeněk Němeček (1931-1989) die vooral bekend was om zijn sport-gerelateerde sculpturen. Hij was sterk beinvloed door de Italiaanse beeldhouwer Giacomo die een fervente communist en een vrome katoliek was. Němečeks werk 'Poselství' (bericht) staat voor het Strahov Stadion in Praag. Een ander, heel grappig, werk van hem is 'Sputnik', een kinderglijbaan die in een prive-tuin in de wijk Baba staat.
Locatie en adres
Het Strahov stadion ligt er nu verlaten bij. Het beton brokkelt langzaam af en niemand schijnt zich nog om dit reuzenbouwsel te bekommeren. Toch is het de moeite waard om de Strahov heuvel te beklimmen en een kijkje door de tralies van de toegangspoorten te nemen.
Adres: Strahov Stadion, Vanickova 5, Brevnov
Openbaar vervoer: tram 22 halte Malovanka
Lees verder:
Het dagelijkse leven in Praag in communistische dagen
Het communistisch verleden van Praag
De sokol beweging in Tsjechië
Strahov Stadion vanaf de Petrin heuvel uitkijktoren - foto Wikipedia
De ingang van het Strahov Stadion - foto Wikipedia