praag-moldaupraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praag

Sprookjesachtige kerk

Vanaf het Oudestadsplein in het centrum van Praag zijn de markante, overheersende torens van de Tynkerk goed te zien. Loop even naar binnen om het prachtige interieur te bewonderen, tenminste wanneer je de ingang van de kerk kunt vinden, want die ligt wat verscholen. Het verhaal gaat dat de Tynkerk Walt Disney inspireerde toen hij het kasteel tekende voor de de Schone Slaapster. 

Praag_tynkerk-oudestadsplein

Onze Lieve Vrouw voor Tyn

Half verscholen achter barokke gevels domineert de Tynkerk het Oudestadsplein van Praag, Staromestske Namesti in het Tsjechisch. De volledige naam van de kerk is: Kerk van Onze Lieve Vrouw voor Tyn. Voor Tyn omdat deze monumentale gotische kerk voor de Tynhof staat, een pleintje waar vroeger kooplieden handel dreven maar waar nu leuke winkeltjes en boetiekjes zijn gevestigd.

Asymmetrische torens
De twee 80 meter hoge torens van de kerk bepalen het panorama van het Oudestadsplein. Ze zijn niet symmetrisch en vertegenwoordigen de vrouwelijke en mannelijke kant van de wereld, een kenmerk van middeleeuwse gotische architectuur.

Praag_tynkerk_oudestadsplein

Hussietenkerk
De torens zijn versierd met spitsen, torentjes en pieken. De Tynkerk met drie schepen en drie priesterkoren was in de vijftiende eeuw het centrum van de Hussieten, een protestantse beweging die geinspireerd door Jan Hus religieuze en maatschappelijke hervormingen nastreefden.

Het interieur
Heel fraai is het gebeeldhouwde portaal aan de noordzijde dat het lijden van Christus voorstelt. Bekijk op je gemak het indrukwekkende interieur; het hoofdaltaar met afbeeldingen van de hemelvaart en de heilige drie-eenheid, met rechts de heilige Barbara. In de tweede kapel aan de linkerkant staat een bijna 600 jaar oud madonnabeeld, de imposante doopvont is zelfs nog ouder. Aandacht verdient ook de kruisweg in twaalf afbeeldingen daterend uit de vijftiende eeuw.

Een zilvergouden neus
Rechts van het hoofdaltaar ligt het graf van Tycho Brahe. Deze Deense astronoom had een zilvergouden prothese als neus, omdat tijdens een duel zijn neus werd afgehakt.

Praag_tynkerk.JPG
De ingang
De kerk ligt ingebouwd tussen huizen en de voormalige Tynschool. De ingang is dan ook een beetje moeilijk te vinden. De gevel van de Tynschool bestaat uit drie overwelfde doorgangen. De derde van links brengt je naar de ingang van de kerk.

Adres
Tynkerk
Staroměstské námesti / Oudestadsplein
Praag

Openingstijden  Dinsdag tot zaterdag van 10.00 – 13.00 uur en van 15.00 – 17.00 uur.
Zondag van 10.30 – 12.00 uur.
Maandag gesloten
Toegang gratis.

Lees verder
Kerken als museum


foto's Marianne Crone en Dennis Faro

Praag_oudestadsplein-tynkerk

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.