praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praag

Hangende man - kunstwerk van David Cerny

Wanneer je in de Husova straat in Praag loopt, kijk dan omhoog naar de Hangende Man, een kunstwerk van de Tsjechische kunstenaar David Cerny. De 'Hangende Man' bungelt aan een paal, hij heeft een puntig baardje en een brilletje - het is duidelijk, dit is Sigmund Freud. Cerny maakte dit kunstwerk in 1997. De vraag die Cerny zich stelt is: welke rol is er weggelegd voor de intellectuelen in het nieuwe millennium?

Praag_cerny_hangende_man.jpg

Het werk verwijst naar de hopeloosheid en onmacht van de mens in de moderne wereld. De man kan echter zijn leven redden door zichzelf terug op het dak te trekken maar doet hij dat ook? Toen de sculptuur in 2007 in Chicago werd tentoongesteld, waren voorbijgangers ervan overtuigd dat het een zelfmoord was en belden ze de hulpdiensten. In 2009, toen het in Seoul was, gebeurde hetzelfde. 

De Hangende Man en David Cerny
David Cerny is een Tsjechische kunstenaar die vaak in opspraak komt vanwege zijn installaties en sculpturen die niet iedereen mooi vindt en waar sommigen aanstoot aan nemen. Zijn bekendste werk is ongetwijgeld een ondersteboven hangend paard dat je in de Lucerna Passage in het centrum van Praag kunt zien. Het is de Heilige Wenceslas die op dit paard zit, dezelfde heilige wiens ruiterstandbeeld op het Wenceslas plein staat.

Een ander bekend werk van David Cerny is te zien op de televisietoren in de wijk Zizkov. Een klein leger babies klimt tegen de de toren omhoog. Het zijn mollige baby's, maar eigenlijk een karikatuur van een baby. Geen van de baby's heeft een normaal gezicht. Ze hebben sleuven in plaats van een mond. Een ander controversieel kunstwerk staat op het terrein voor het Kafka Museum. Twee mannen houden hun geslachtsdeel vast en pissen op de kaart van Tsjechie.

Het Italiaanse gevoel
In dezelfde straat (Husova 12) als dit kunstwerk van de Tsjechische kunstenaar David Cerny is een ijswinkel die je bezocht moet hebben. Deze ijssalon, Crème de la Crème, verkoopt zoveel soorten ijs dat het bijna onmogelijk is om een keuze te maken. Crème de la Crème heeft meerdere ijssalons in Praag. De eigenaar heeft het ijs bereiden in Italie geleerd en zijn kennis in Praag toegepast. Nu heeft hij drie ijssalons in de stad. Zijn ijs is gewoon heel lekker en heel Italiaans en ook nog eens vrij gezond omdat hij alleen pure ingredienten gebruikt. Hij heeft ook een grote keuze vegan ijs en dat vind je niet vaak in Praag.

Lees ook
Kunstwerken van David Cerny

De televisietoren en omhoogkruipende baby's
Een onderstebovenhangend paard houdt het winkelend publiek in de gaten

Praag_cerny_paard.JPG

foto's Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.