karelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winter

Tramkaartje kopen in een kubistisch monument

Wanneer je je tramkaartje, een tijdschrift, een krant of een flesje fris koopt aan de kiosk bij het Centraal Station in het centrum van Praag, is dat niet zo maar een kiosk maar een architectonisch monumentje in kubistiche stijl. Het kubisme was een stijl uit de beginjaren van de twintigste eeuw die in Praag navolging genoot. Het kopen van een kaartje voor het  openbaar vervoer is verleden tijd want de kiosk is nu een wisselkantoortje geworden.

Rondo-kubisme
Forenzen haasten zich van Hlavni Nadrazi, het Praagse centraal station, naar hun werk. Ze kopen snel een krantje bij de kiosk. Toeristen halen er een tramkaart en misschien een blikje Cola. Maar bijna niemand besteedt aandacht aan deze zeer speciale kiosk. Dat is jammer, want dit bouwwerkje is een architectonisch monument ontworpen rond 1920 en een prachtig voorbeeld van rondo-kubisme. 

Praag_cubist-kiosk-prague.jpg
Op de monumentenlijst  
Zo'n negentig jaar al kopen Pragenaars hier hun krantje, tramkaartje of pakje sigaretten. In 1981 was het gebouwtje zo vervallen dat het stadsbestuur het wilde afbreken. Architectuurkenners pleitten ervoor om deze zeer speciale kiosk op de monumentenlijst te zetten. Ze gebruikten als argument dat het gebouwtje het werk moest zijn van ofwel Josef Gocar – de architect van het kubistische huis de Zwarte Madonna – of Jan Pavel – de ontwerper van Palac Adria aan de Narodni straat – twee vooraanstaande Tsjechische architecten die veel kubistische gebouwen op hun naam hebben staan.

Hans en Grietjehuisje
Dat was een slimme zet. De kiosk werd opgeknapt. Deskundigen van vandaag twijfelen eraan of dit gebouwtje van een van de twee architecten is. Zij zijn van mening dat de namen Gocar en Pavel werden gebruikt om het bouwwerkje te behouden. Wie de architect was, is onbelangrijk. Een feit is dat de kiosk een prachtig voorbeeld is van de rondo-kubisme stijl. De bogen en pilaren zijn sierlijk. De roestbruine panelen versierd met typisch rond patroon (vandaar de term rondo-kubisme) geven de kiosk een vrolijk aanzicht, maar doen ook een beetje denken aan een Hans en Grietje-huisje. Dat de renovatie CKZ 165,000 (€ 7000) heeft gekost, is iedereen al lang vergeten.

Adres
Aan de noordzijde van Vrchlickeho Sady, het park voor de hoofdingang van Hlavni Nadrazi (Centraal Station), op de hoek van de Opletalova en Bolzanova straat.

Onderstaande foto toont Palac Adria aan de Narodni straat op de hoek van de Jungmanova straat. Ook een voorbeeld van rondo-kubisme stijl.

Praag_palac-adria-prague.jpg
                                                                     
Lees verder:
Museum van Tsjechisch kubisme
Kubustische lantaarnpaal en House of the Black Madonna

foto's Marianne Crone
 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.