praag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praag

Houten kerkje op de heuvel van Petrin

Aan de Smichov zijde van de Petrin Heuvel in Praag ligt de St Michaelkerk vescholen tussen de bomen van de Kinskťho Tuin. Deze Russisch-Orthodoxe kerk is helemaal van hout en een prachtig voorbeeld van zeventiende eeuwse volkskunst. Dit soort houten kerken zijn veel te vinden in Slowakije en maar weinig in TsjechiŽ. Dit is het enige houten kerkje dat in Praag staat.

Praag_st_Michael_kerk_praag.JPG

Houten kerkje uit de Oekraine
Dit kerkje stond oorspronkelijk in het dorpje Velkť Loucky in de Oekraine. Het dorp verkocht de kerk aan het nabijgelegen Mukacevo, die op hun beurt in 1929 het kerkje cadeau deden aan de stad Praag. Na de Eerste Wereldoorlog behoorde dit deel van de Oekraine tot het toenmalige Tsjechoslowakije. Na de Tweede Wereldoorlog werd dit gebied door de Sovjet-Unie geannexeerd.

Het gebouw werd plank voor plank ontmanteld. Alle onderdelen kregen een nummer. Vier goederenwagons brachten de onderdelen naar Praag waar het kerkje weer werd opgebouwd. De Orthodoxe Kerk van Bohemen en Slowakije gebruikt sinds 2008 de kerk voor liturgische diensten op zondag en maandag.

De houten St Michaelkerk is 14 meter lang en 8 meter breed. De hoofdtoren is meer dan 17 meter hoog. Boven het gangpad en het koor zijn twee kleinere torens. Alle drie de torenconstructies zijn wit, groen en rood geverfd en symboliseren geloof, hoop en liefde. De torens zijn vierkant aan de onderkant en bestaan uit terrasvormige daken met daarop uivormige koepels met daarop een kruis.

Praag_st_michaelkerk_praag_2.jpg

Locatie en adres
De volledige naam van de kerk is de Karpatenkerk van de Heilige aartsengel MichaŽl
De St Michaelkerk ligt in Praag 5, in de Kinskeho zahrada (Kinsky Tuin)

Openbaar vervoer
Tram: 1, 9, 12, 15, 25 Svandovo divadlo tramhalte.†
Metro: Neem de Metro naar station Andel en van hier tram 9, 12 of 20 naar de Svandovo divadlo tramhalte

Vlakbij de stoplichten vind je de ingang naar de Kinsky Tuin, loop in de richting van het Zomerpaleis, vlak daarbij bevindt zich het kerkje.

Laatste nieuws: St Michaelkerk: door brand verwoest
Op 28 oktober 2020 verwoestte een hevige brand vrijwel het gehele houten kerkje. Van de drie torens bleef een verbrand raamwerk over. Het dak stortte in en beschadigde het interieur. Het ligt in de bedoeling om het kerkje weer op te bouwen.

Praag_st_michelkerk_praag_brand.jpg

foto Marianne Croneen brandweer Praag†

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.