karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Praagse Burcht bezoeken

De Praagse Burcht is een van de meest populaire bezienswaardigheden van Praag en is daarom een 'must' om te bezoeken tijdens een stedentrip Praag. Het imposante complex bestaat uit een verzameling kerken, paleizen, torens, musea, binnenpleinen en tuinen. De Burcht van Praag ligt op een heuvel op de westoever van de Moldau.

De Burcht van Praag is samen met de Karelsbrug de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad. Het is niet alleen een burcht maar een imposant complex bestaande uit een aantal kerken, paleizen, torens, musea, binnenpleinen en tuinen. Onder de burcht in de richting van Mala Strana, de oudste wijk van Praag, zijn de prachtigste tuinen. Veel, maar niet allemaal, kunnen bezocht worden. De tuinen zijn vernoemd naar de paleizen waar ze bij horen.

Praag_Burcht_Praag_1.jpg

Burcht van Praag bezoek en openingstijden
Bezoek de Burcht van Praag en je zult merken dat het geen ‘klassiek’ kasteel is. Er is geen gracht, geen kantelen, ophaalbrug of schietgaten. Het burchtcomplex werd gebouwd in verschillende periodes en de architectuur is ook verschillend. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Sint-Vituskathedraal, gebouwd in de veertiende eeuw.

Tip: Koop je tickets voor de Praagse Burcht online want dan hoef je niet in de rij te staan bij de kassa.

Bestel hier tickets voor de Burcht van Praag

Wanneer je veel extra te weten wil komen dan boek je een rondleiding met gids.

Reserveer een rondleiding met gids

Openingstijden 
Het Burchtcomplex, d.w.z. de tuinen en de binnenplaatsen zijn dagelijks open
1 april – 31 oktober van 05.00 uur tot middernacht
1 november – 31 maart 06.00- 22.00 uur

De gebouwen zijn dagelijks open, behalve op 24 december
1 april – 31 oktober van 09.00 – 18.00 uur
1 november – 31 maart van 09.00 – 16.00 uur

Burcht van Praag: eerste binnenplaats
Je bezoek aan de Praagse Burcht begint op de eerste binnenplaats. Twee schildwachten bewaken de Matthiaspoort die wordt geflankeerd door twee gigantische beelden van worstelende Titanen. Dit is de hoofdingang. Kijk op de binnenplaats naar de sculpturen op de borstweringen van de gebouwen die gebouwd zijn in opdracht van keizerin Maria Theresa (1717-1780), de enige vrouwelijke Habsburgse vorstin. Een smalle doorgang verbindt de eerste binnenplaats met de tweede. Van hier gaat een trap naar de kasteelzalen. De Tsjechische president gebruikt deze vertrekken als audiëntiezaal. De trap aan de linkerkant leidt naar de Spaanse hal.

Praag_burcht_praag_wacht.jpg

Aflossen van de wacht
De Praagse Burcht bezoeken betekent ook het aflossen van de wacht bijwonen. De presidentiële wacht staat bij alle drie de hoofdingangen van de Praagse Burcht en elk uur kun je het wisselen van de wacht bijwonen. De ceremonie op de eerste binnenplaats is het meest spectaculair. De wachtswisseling bij de andere ingangen is vrij sober. Om 12 uur 's middags (alleen op de eerste binnenplaats) is er een langere en meer indrukwekkende ceremonie, terwijl de fanfare speelt worden de vaandels verwisseld. Tot 1989 waren de uniformen saai beige van kleur. President Havel vroeg Theodor Pistek, die kostuums ontwierp voor de film Amadeus, een nieuw ontwerp te maken. Nu draagt de wacht een lichtblauw uniform in de zomer en een donkelblauw in de winter. 

Het aflossen van de wacht bij de hoofdingangspoorten vindt plaats op het hele uur van 0.00 tot 20.00 uur in het zomerseizoen en op het hele uur van 7.00 tot 18.00 uur in het winterseizoen.

Praagse Burcht Tweede Binnenplaats
Blikvanger op deze binnenplaats zijn de fontein en de Kruiskapel. Keizer Rudolf II, een groot kunstliefhebber, liet deze binnenplaats aanleggen. De stallen gebruikte hij om zijn kunstcollectie op te slaan. Omdat hij meer ruimte nodig had, voegde hij een tweede verdieping toe, de huidige Spaanse hal. Tegenwoordig herbergt de Spaanse hal (Picture Gallery) slechts een klein deel van zijn collectie. Veel van Rudolfs kunst ging verloren toen de Zweden tijdens de Dertigjarige Oorlog in 1648 zijn collectie plunderden. Nu hangen er in de Picture Gallery werken van Holbein, Bassano, Titian, Rubens en Tintoretto.

Praagse Burcht Derde Binnenplaats
Via een gang komt je op de derde binnenplaats. Dit is het oudste deel van het kasteelcomplex. De bestrating dateert pas uit de jaren 1920 maar eronder liggen overblijfselen van originele middeleeuwse gebouwen met onder meer een 12e-eeuwse kerk en een kerkhof. De imposante Sint-Vituskathedraal domineert deze binnenplaats. Dit is de grootste kerk van Praag; hier werden de Tsjechische koningen gekroond en hier vonden zij hun laatste rustplaats. De kathedraal is een gebedshuis, museum en schatkamer. Hoogtepunten in de kathedraal zijn de kroonjuwelen en het zilveren graf van Sint-Jan van Nepomuk.

Praag_burcht_praag_3.jpg

Het Oude Koninklijk Paleis
De Burcht van Praag bezoeken en ook het Oude Koninklijke Paleis. Dit paleis was de zetel van de koningen van Bohemen. Tegenwoordig wordt de gotische Vladislav-hal met een prachtig ribgewelf gebruikt voor ceremoniële staatsbezoeken. Vroeger was het de feestzaal en bij slecht weer werd het gebruikt voor steekspelen, vandaar de hellende 'trap'. In de Ludvig-vleugel vond de defenestratie plaats van twee katholieke raadsleden. Ze overleefden omdat de gracht vol met mest was, waardoor ze een zachte landing maakten. Deze gebeurtenis was in 1618 de aanleiding van de Dertigjarige Oorlog.

The Story of Prague Castle Exhibition
In de gewelven onder het oude koninklijke paleis vind je de Story of Prague Castle, een interactieve tentoonstelling. Grootschalige modellen tonen de ontwikkeling van het kasteelterrein in de verschillende stadia. De helm van St. Wenceslas en zijn maliënkolder en geïllustreerde manuscripten zijn de pronkstukken hier.

Meer hoogtepunten 
1. St George’s Basilica - de oudste kerk van Praag. Bijzonder opmerkelijk zijn de kapellen van Johannes van Nepomuk en St. Ludmilla, de eerste Tsjechische martelaren.

2. Kapel van het Heilige Kruis – tentoonstelling van kostbaar historische liturgische voorwerpen uit de Sint-Vituskathedraal.

3. Het Gouden Straatje - Een steegje met kleine huisjes die tegen de kasteelmuren zijn gebouwd. Hier woonden schutters en later ambachtslieden. De schrijver Franz Kafka woonde korte tijd op nr. 22. Tegenwoordig vind je hier veel souvenirwinkels.

Praag_burcht_praag_gouden_straatje.jpg

Bereikbaarheid en locatie
De Burcht van Praag is overal vanuit de stad te zien. Er komen is niet heel moeilijk. Je kunt naar de Burcht te voet gaan, dat is dan wel de heuvel op lopen maar de wandeling ernaar toe gaat door een prachtig deel van Praag, Mala Strana, de Kleine Zijde. Je kunt ook de tram nemen dan hoef je niet de heuvel op want dat deel doe je met de tram. Neem tram 22 naar de halte Burcht van Praag en loop mee met de mensenmenigte. De metro brengt je ook naar de Burcht. Neem de groene lijn A naar het Malostranska station en loop dan de trappen naast het metrostation op.

Tips voor het bezoeken van de Burcht van Praag: 
Burcht van Praag bezoek, tickets en openingstijden
Sint Vituskathedraal Museum en Schatkamer
Hoe vermijd je de wachtrijen bij de Burcht van Praag  

foto's Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.