karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winter

Televisietoren en omhoogkruipende reuzenbaby's

De televisietoren in Praag staat midden in de woonwijk Zizkov. Vanaf 2001 kruipen reuzenbaby's langzaam omhoog maar bereiken nooit hun doel. Deze baby’s zijn het werk van kunstenaar David Cerny, bekend om zijn controversiele kunstwerken. Het uitzicht vanaf de televisietoren is adembenemend. Wanneer geld geen rol speelt slaap dan een nachtje in het één-kamer hotel dat zich bevindt in een van de cabines die aan de toren hangen. De weg kwijt tijdens je vakantie in Praag? Geen probleem. De TV-toren is je orientatiepunt want hij torent hoog boven de stad uit.

Praag_televisietoren__zizkov_1.jpg

Televisietoren in Praag: futuristische droom
De televisietoren in Praag is de futuristische droom van de communisten. Hij lijkt op een ruimteraket klaar voor lancering. De bouw van de televisietoren begon in 1985 en was bedoeld als stoorzender voor West-Duitse radio en televisie uitzendingen. Het project slaagde niet helemaal omdat de televisietoren pas operationeel werd na de val van het communisme.

Televisietoren in Praag: zendmast
Nu is de televisietoren in Praag vooral een zendmast voor TV, radio en hulpdiensten. De toren is bijzonder met een uitzichtplatform, een café-restaurant met een weids uitzicht over Praag en een één-kamer hotel. Deze exclusieve en zeer prijzige hotelkamer huist in een van de cabines die aan de toren hangt. Prachtig gemeubileerd met stijlmeubels, een Hästens bed en een weelderige badkamer met uitzicht over de stad.

Televisietoren in Praag:  omhoogkruipende baby's
De omhoogkruipende reuzenbaby's waren zestien jaar lang hét gezicht van de televisietoren. In 2017 werden ze verwijderd. Het gemeentebestuur van Praag gaf de sculpturen terug aan kunstenaar David Cerny en vroeg hem om nieuwe te maken die beter bestand zijn tegen weer en wind. Vooral de wind die in vlagen om de 216 meter hoge toren waait heeft schade toegebracht.

Barcode in plaats van een gezicht
De kruipende baby's hebben een barcode in plaats van een gezicht en zijn gemaakt van glasvezel. Het statement dat Cerny met de baby's wil maken is: maatschappelijke ontmenselijking. Aan iedereen wordt een nummer gegeven en de persoon zelf is van ondergeschikt belang. Cerny nam het meest kostbare bezit van de mensheid, een baby, en verwijderde het gezicht, dat ons tot individu maakt en verving het door een universele barcode. Je kunt drie dezelfde kruipende baby's vinden bij het Kampa museum vlakbij de Karelsbrug. Ze zijn heel populair bij kinderen die erop klimmen en toeristen die er selfies van maken.

Praag_televisietoren_zizkov_2.jpg

Televisietoren zonder babies
Twee jaar lang moest de toren het zonder babies doen. Gelukkig kwamen ze in 2019 eer terug. David Cerny creëerde in 1994 de oorspronkelijk baby-sculpturen (Miminka in het Tsjechisch). In 2001 werden ze aan de Zizkov televisietoren bevestigd ter gelegenheid van het evenement European City of Culture: Welcome to Praha 2000. De baby's waren als tijdelijke installatie bedoeld maar waren zo populair dat ze de toren bleven sieren. 

Nieuwe babies
In oktober 2017 werden de originele sculpturen verwijderd om te worden schoongemaakt, maar er werd al snel besloten dat het praktischer zou zijn om nieuwe sculpturen te maken die veiliger op de toren konden worden gemonteerd. In maart 2019 waren de nieuwe baby's klaar en gevelklimmers, hangend aan touwen installeerden ze. De baby's zien er van buiten precies hetzelfde uit als de oude maar de interne staalconstructie is compleet anders en daardoor kunnen ze nu beter verankerd worden.

Bereikbaarheid en locatie
De televisietoren staat in de wijk Zizkov op de grens met de wijk Vinohrady. Adres: Tower park Praha, Zizkov TV-toren, Mahlerovy Sady, Praag 3

Metro: lijn A, station Jiriho z Podebrad

foto's Marianne Crone

lees verder:
Hotel in televiesietoren: 5-sterren een-kamer hotel
Kunstwerken van David Cerny in Praag
Wandeling langs de kunstwerken van Davis Cerny  

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.