praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Moderne architectuur in Praag

Het Dansend Huis, Tancici Dum, bestaat uit twee zwierige zuilen van acht verdiepingen die vagelijk lijken op een stijldansend paar. Dit staaltje van moderne architectuur, net buiten het toeristische centrum van Praag, is het waard om een stukje voor om te lopen. De ontwerper is Frank Gehry en de geldschieter de ING bank.

Het Dansend huis is op de eerste plaats een kantoorgebouw maar ook hotel, restaurant, bar en kunstgalerie. Restaurant Ginger & Fred is op de zevende verdieping en de inrichting is even buitenissig als het gebouw zelf. Het zomerterras met een 360° uitzicht geeft een prachtig zicht op de skyline van Praag.

Praag_dansend_huis_praag_2.JPG

Dansend Huis
 unieke architectuur
Je weekend in Praag bestaat waarschijnlijk uit veel lopen, vooral in de oude stad en langs de Moldau. Loop een stukje verder langs de rivier tot de Jiraskuv brug, de tweede brug ten zuiden van de Karelsbrug. Hier vind je het Dansend Huis. Het is zonder twijfel één van de meest gefotografeerde gebouwen in Praag. Het Dansende Huis werd gebouwd in 1989 en was het eerste moderne gebouw dat gebouwd werd na de val van het Communisme. De officiële opening vond plaats in 1996.

Dit huis staat op de plaats van een gat geslagen door een vliegtuigbom in de Tweede Wereldoorlog. Het pand er naast, waar ex-president Havel zijn kinderjaren doorbracht en woonde tot midden 1990 bleef gespaard. Havel gaf architecht Vlado Milunc opdracht om een ontwerp te maken voor de open plek.

Praag_dansend_huis

Frank Gehry architect en ING bank de opdrachtgever
Het aanvankelijke plan was een multi-functioneel gebouw voor kunst en cultuur, maar investeerders bleven uit. Een kantoorcomplex bleek wel een geldschieter naar voren te brengen: de ING Bank. Maar geld kwam alleen wanneer een vooraanstaand architect mee wilde werken. Het werd Frank Gehry, die naam maakte als ontwerper van het Guggenheim Museum in Bilbao, Spanje.

Het toegekende budget was gigantisch want ING wilde iets spectaculairs creëren. Dat is het geworden: een dansend huis, het gebouw lijkt op een dansend paar. Hij is de stijve verticale helft en zij is de wervelende partner, vrijwel geheel van glas. Het deukje in het midden van de glazen zuil, de vrouwelijke helft, zorgt ervoor dat de bewoners van het pand ernaast hun uitzicht op de Praagse Burcht behouden.

Dansend Huis ook kunstgalerie en restaurant
De kunstgalerie in het Dansend Huis organiseert drie tot vijf tentoonstellingen per jaar. Hedendaagse Tsjechische kunstenaars en in het bijzonder jong talent staan centraal. Wanneer je de expositie gezien hebt, neem je de lift naar de bovenste verdieping om te genieten van gratis toegang tot het dakterras met een adembenemend uitzicht op de stad. Het Restaurant Ginger & Fred op de zevende verdieping serveert gerechten uit de Franse keuken met een vleugje Tsjechisch.  

Adres
Dansend Huis
Rasínovo nábrezí 80, Praag

Openbaar vervoer
metrolijn B station Karlovo Namesti of tram 17 halte Jiraskovo namesti 

Lees verder over architectuur in Praag:
Brutalisme en betonbouw
Functionalisme in de wijk Baba
Socialistiche realisme en sorela

dansend-huis-praag

Praag_dansend-huis-frank-gehry

foto's Marianne Crone  en Dennis Faro

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.