praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-winterkarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Praag en honderd torens

Praag en honderd torens, is dat waar of niet? Moet je de neventorenspitsjes van de Tynkerk meetellen of alleen de hoofdtorens? Misschien heb je nog een aantal bedenkingen, totdat je op de Petrin- of Letnaheuvel staat. De torens van Praag steken hoog uit boven de rode pannendaken van de huizen en zijn gemakkelijk te tellen. Het klopt. Er zijn heel veel torens in het Praag en honderd is zeker niet te veel.

Het totale aantal torens in heel Praag, de torentjes op sommige burgerhuizen en villa's niet meegerekend, wordt geschat op ongeveer duizend. Het beste uitzicht op de torens van Praag heb je vanaf de Petrinheuvel. De televisietoren is makkelijk te zien want die steekt overal bovenuit. De Tynkerk is ook te herkennen, maar van de tientallen andere torenspitsen is het moeilijk vast te stellen bij welke kerk of bij welk gebouw ze horen.

Praag_praag-en-100-torens.jpg

Praag en honderd torens
In het historisch centrum van de stad is geen hoogbouw en de torens van Praag bepalen nog steeds de skyline van Praag. Hoewel de meeste torens uit de middeleeuwen en de barokperiode stammen, zijn er sindsdien veel meer bij gekomen, voornamelijk buiten het centrum. De ikov televisietoren ten zuidoosten van het centrum, is met een hoogte van 216 meter de hoogste toren van de stad.

De uitkijktoren op de Petrinheuvel lijkt heel hoog omdat deze namaak-Eiffeltoren op de heuvel staat. In de 19e eeuw werden veel watertorens gebouwd, ooit belangrijk voor de infrastructuur, maar die zijn nu een aan nieuw leven begonnen als musea en kunstgalerien.

Opvallende torenspitsen in het centrum zijn de tweelingtorens van de Onze-Lieve-Vrouwekerk voor Tn op het Oudestadsplein, de torens van de St Nicolaaskerk in de wijk Mala Strana en de astronomische toren van het Klementium. Veel torens kunnen beklommen worden en bieden een spectaculair uitzicht over Praag.

Niet alle torens zijn kerktorens
Niet alle torens in Praag zijn kerktorens. Kerktorens zijn eigendom van de kerk, de andere torens zijn voor het grootste deel eigendom van de stad. Ze zijn heel divers en maken deel uit van de vestingwerken of werden gebruikt als wachttorens. Ook de stadsomroepers gebruikten de torens voor aankondigingen, voorafgegaan met trompetgeschal. Het trompetsignaal is goed hoorbaar over lange afstand en werd gebruikt om de bewoners te laten weten dat er onheil was, vaak brand.

Ten tijde van de middeleeuwen brak er geregeld brand uit in een stad en zo ook in Praag. In de vijftiende eeuw woedde er een grote brand in Mala Strana en in de zestiende eeuw opnieuw. De huizen stonden vlak op elkaar en waren vaak van hout. Later toen stenen huizen gebouwd werden, was een brandgang tussen de huizen verplicht.

Je kunt zo'n brandgang zien in de wijk Mala Strana in de U Luzickeho seminare-straat. Nu is dit een toeristische attractie, de smalste straat in Praag met voetgangerslichten. Veel torens waren uitgerust met luidklokken die op gezette tijden het uur van de dag aangaven voordat men horloges bezat. Andere torens dienden als douanekantoor bij de ingang van de stad, en weer andere werden gebruikt voor opslag.

Lees verder
Torens beklimmen
in Praag
Petrinheuvel met uitzicht
De smalste straat in Praag met voetgangerslicht

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.