karelsbrug-praagpraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Sint Vitus-kathedraal: museum en schatkamer

De Sint Vitus-kathedraal torent hoog boven Praag uit. Pelgrimsoord, museum en schatkamer, de kathedraal is de grootste en belangrijkste kerk in Praag. De kathedraal is onderdeel van de Burcht van Praag en is de belangrijkste bezienswaardigheid in de stad. Wanneer je alles in het Burchtcomplex goed wil zien tijdens een stedentrip naar Praag, trek er dan een hele middag of ochtend voor uit.


Praag-vitus-kathedraal

Grootste kerk van Praag
De St. Vitus-kathedraal kroont de Hradcany heuvel. De bouw van de kathedraal duurde meer dan 600 jaar. Het is de plaats waar de aartsbisschop van Praag de Boheemse koningen kroonde en waar zij hun laatste rustplaats hebben.†De Sint Vituskathedraal is de grootste kerk van Praag. Toeristen kijken vertwijfeld op het display van hun fototoestel, doen een stapje achteruit en nog eentje. Alleen met een groothoeklens krijgen ze alles erop.

TIP: boek je ticket voor de Praagse Burcht (inclusief de St Vitus-kathedraal) van tevoren online!

Boek hier tickets voor de Praagse Burcht

Of boek een†rondleiding†met gids door de Praagse Burcht en de St. Vituskathedraal, inclusief een bezoek aan het Koninklijk Paleis en het Gouden Straatje.


Praag_vitus-kathedraal

Hoogtepunten in de Sint Vituskathedraal:

1. Wenceslaskapel
Muurschilderingen verfraaid met half-edelstenen tonen het lijden van Christus en het levensverhaal van Wenceslas.

2. Kroonjuwelen
Een deurtje voert naar de schatkamer boven de Wenceslaskapel. In de kroonkamer liggen veilig opgeborgen de Wenceslaskroon ingezet met saffier en smaragd, de rijksscepter, de rijksappel en het gouden zwaard. De kroonkamer is afgesloten met zeven sloten en grendels. Zeven verschillende instanties hebben ieder een sleutel en kunnen alleen gezamenlijk toegang krijgen.

3. Graf van St Johannes van Nepomuk
In een met zilver bewerkte graftombe ligt de heilige Nepomuk, priester en martelaar wiens standbeeld op de Karelsbrug staat.

4. Nieuwe aartsbisschoppelijke kapel
De Art Nouveau vensters van Slavische heiligen in de kapel zijn het werk van Alfons Mucha die waarschijnlijk bekender is om zijn Slavisch epos en om de Art Nouveau affiches met de Franse actrice Sarah Bernardt.

5. Sigismund klok
Dit is de klok van de grote toren, hij weegt 16 ton en is de grootste klok in TsjechiŽ.†De klok luidt op kerkelijke feestdagen en tijdens evenementen.

Praag_vitus_kathedraal.jpg

6. Grapje van Peter Parler
Peter Parler, een van de bouwers van de St. Vitus-kathedraal, verstopte op het zuidelijke koor, onzichtbaar vanaf beneden, een man en een vrouw voorgesteld als kat en hond die elkaar afsnauwen.†

7. Alfons Mucha glas-in-lood raam
Alfons Mucha ontwierp in 1931 een glas-in-loodraam voor de St Vitus-Kathedraal. Op het raam is de Heilige Wenceslas als jongen afgebeeld tesamen met zijn grootmoeder H. Ludmila. De twee worden omringd door episodes uit het leven ven de HH Cyril en Methodius die het Christendom onder de Slaven verspreidden. De Slavia bank financieerde het raam.

Openingstijden van Sint Vituskathedraal, museum en schatkamer:
April tot oktober: dagelijks van 9 tot 17 uur
November tot maart: dagelijks van 9 tot 16 uur

Een bezoek aan het schip van de kathedraal is gratis. Wel staat er altijd een lange rij omdat slechts een beperkt aantal bezoekers tegelijk wordt toegelaten.

Bereikbaarheid en locatie
De St-Vituskathedraal ligt in het Burchtdistrict in het burchtcomplex. Er is een security check om het burchtgebied binnen te gaan. de kathedraal is te bereiken met openbaar vervoer.
Tram
Neem tram 22 tot de halte Prazsky Hrad (Burcht van Praag). Steek de trambaan over en loop rechtdoor. Een wandeling van 5 minuten brengt je naar de St-Vituskathedraal.

Metro
Ook met de metro kun je de St-Vituskathedraal bereiken. Metrolijn A brnegt je naar metrostation Malostranska. Van hier af is het verder lopen dan met de tram, bovendien gaat de weg omhoog. Neem vanaf het metrostation Malostranska de Stare zamecke schody (oude kasteeltrappen), en je komt uit voor de ingang van de Burcht.Loop door het complex tot je bij de St-Vituskathedraal komt.

Adres: Sint Vituskathedraal, Prazky Hrad, Praag 1

Lees verder


Praag_vitus_cathedral_praag.jpg

foto's Dennis Faro, Mobile Phone Guide en Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.