karelsbrug-praagpraag-moldaupraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Retro en vintage mode tussen 1920 en 1980

Retro mode: alles wat oud is, is weer modern. Mode uit de afgelopen decennia komt van tijd tot tijd terug. Ben je op zoek naar een jaren-30 jurk, zonnebril 'met vleugels' uit de jaren '60 of gehaakte handschoentjes? Dan kun je Praag je slag slaan. Praag heeft een ongekend aantal vintage en retro mode winkels. De redactie van Praag-Nu stelde een lijst samen. Maar eerst wat is retro en wat is vintage?

Praag_fashion-museum-prague Retro mode
Retro mode is geen vintage en geen van beide zijn tweedehands-kleding. Voor retro en vintage moet ieder kledingstuk ouder zijn dan 25 jaar. Alles voor 1920 is antiek, alles na 1980 is retro en alles ertussen in is vintage. De retro en vintage kledingstukken in Praagse winkels zijn van hoge kwaliteit en altijd stijlvol. Ieder kledingstuk laat zien wat in die dagen de laatste mode was en welk verband er bestond tussen mode en politieke en economische gebeurtenissen in die tijd. Moderne mode begint in de jaren 1920; corsetten waren uit, vloeiende lijnen waren in. Vrouwen kregen stemrecht. Ze reden in auto's. De mode weerspiegelde dat en de kleding werd praktischer. Dit alles zorgde ervoor dat de mode helemaal veranderde.

Mode tussen 1930 en 1950
De jaren 1930 bracht make-up, ritssluitingen en papieren patronen. Vrouwen konden zelf de mode maken die zij zagen in films. Men begon op vakantie te gaan en daar was speciale kleding voor nodig. Dus kwam er vrijetijdskleding en ook zwempakken. Christian Dior kwam met de New Look in de jaren 1940. In 1950 kwam confectiemode geinspireerd op de kleding van Brigitte Bardot en Sophia Loren. Tieners ontwikkelden hun eigen stijl en begonnen jeans te dragen, ooit werkkleding nu een teken van rebellie.

Praag_fashion-and-vintage-museum-prague Mode tussen 1960 en 1980
1960: Mary Quant en minirokjes, hot pants, felgekleurde maillots, babydolls en broekpakken. In 1970 was het unisex. Vooral okergeel, bruin en beige waren populaire kleuren. In 1980 lag het accent op bekende merkkleding, kwaliteit was minder belangrijk. Dit was de tijd van stone washed jeans en leggings.

7 leuke adresjes voor retro en vintage mode in Praag

1. Bohemian Retro Vintage, Chvalova 8
Zodra je binnenstapt bij Behemian Retro, waanje je in een andere wereld. De Britse eigenaresse verzamelt retro en vintage kleding in tweedehands en andere winkels in heel Europa. Heel speciaal zijn de jurken gemaakt van gehaakte spreien zoals die bij de moeder van je oma op de bedden lagen. Je vindt hier niet alleen kleding maar ook sieraden, tassen, ceintuurs.

2. BOHO Vintage Concept Store, Francouzska 76
BOHO Vintage Concept Store heeft een unieke verzameling retro-mode, alles is uniek. De eigenaresse struint rommelmarkten af en alleen echte vintage komt in haar winkel.

3. Galerie Art Deco, Michalska 21
Galerie Art Deco heeft elegante chic uit het verleden. Handschoenen, handtassen, hoeden, jurken en nog veel meer zodat het onmogelijk is met lege handen weg te gaan.

4. Aristocrat Vintage, Milady Horakove 28
Aristocrat Vintage is een ware schatkist voor iedereen die van vintage en retro houdt: schoenen, handtassen, kleding en sieraden uit de jaren 1920 tot de jaren 80.

5. Fifty-Fifty, Slezska 28
Heel veel vintage voornamelijk uit Italie maar ook uit andere Europese landen. De beste vintage winkel in Praag voor sportmerken als Adiddas en Nike maar ook voor Armani, Barbour en Marina Rinaldi.

6. Mint Shop, Slezska 15
Kleine winkel met een indrukwekkende selectie retro en vintage kleding en ook merken als Monki uit Zweden en handgemaakte Zanzan zonnebrillen.

7. Prague Thrift Store, Budecska 13 en Dukelskych Hrdinu 21
Een populaire tweedehands- retro- en vintagewinkel met een grote collectie kleding, schoenen, tassen en accessoires. Ook veel spulletjes voor in het huis, van bewerkte spiegels tot meubels. Verder vind je hier elektronica, boeken, dvd's en cd's en speelgoed. Goede kwaliteit en lage prijzen.

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.