praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Schoenen, schoenen, schoenen en de Batawinkel

Bata schoenen! Wanneer je van schoenen houdt dan houd je ook van de Batawinkel in Praag. Sla je slag in de Bata Flagship Store aan het Wenceslasplein. Zes verdiepingen met een keur aan schoenen en tassen in alle denkbare prijzen en stijlen. Loop langzaam naar boven en bekijk alle afdelingen: van stilettohakken tot huissloffen en van pumps tot sexy sportschoenen.

De Bata is niet alleen een bekende schoenenwinkel, het is ook een van de succesvolste bedrijven in Tsjechie. In het begin van de twintigste eeuw baarde het bedrijf opzien met goedkope productie van schoenen van de lopende band en met hypermoderne winkels.

Praag_shopping_bata_praag_2.jpg

Bata schoenen
Bata schoenen zijn niet duur en helemaal niet wanneer je naar de bovenste verdieping gaat. Daar staan de modellen van het vorige seizoen en veel afgeprijsde schoenen.

Wanneer je toch op de vijfde verdieping bent, kijk dan even uit het raam voor het prachtige zicht op het Wenceslasplein en het Art Nouveau-gebouw van de Koruna passage aan de overkant.

Misschien is het niet erg voor de hand liggend om een paar schoenen in Praag te kopen. Maar wanneer je in de winter in Praag bent, is de Bata perfect om sneeuwlaarzen te kopen (die je waarschijnlijk niet meegenomen hebt) want het sneeuwt vaak in Praag en de sneeuw is soms enkeldiep.

Praag_shopping_bata_praag_3.jpg

De Batawinkel aan het Wenceslasplein
De minimalistische pui van de Batawinkel in hartje Praag was een sensatie in 1929 toen het gebouw opgeleverd werd. Het is nu een van de prachtigste voorbeelden van functionalisme, een bouwstijl waarin constructie en uiterlijk bepalend zijn voor de functie van het gebouw.

Bata was ook in Nederland
De Bata werd in 1894 opgericht in TsjechiŽ. Na de communistische machtsovername vestigde het bedrijf zich in Canada. Bata heeft ongeveer zesduizend winkels en vijftig fabrieken wereldwijd. In de jaren dertig liet Bata in Best (vlakbij Eindhoven) een geheel nieuw dorp bouwen voor de tweeduizend werknemers. Helaas is de concurrentie in de schoenenbranch moordend en in 1996 sloten alle Batawinkels in Nederland.

Praag_shopping_bata_praag_4.jpg

Locatie en bereikbaarheid†
De Flagship Bata Store is centraal gelegen aan het Wenceslasplein in de wijk Nove Mesto. In vrijwel elk winkelcentrum in de buitenwijken van Praag vind je ook een Batawinkel maar die zijn kleiner.†

Adres: Bata, Wenceslasplein 6, Nove Mesto†
Openbaar vervoer: metro lijn A en B, Mustek
Openingstijden: 7 dagen per week 10.00-20.00 uur.

Gerelateerde artikelen
Destroy schoenen
Humanic schoenen
Leuke winkels in Praag

foto's Marianne Crone

Praag_shopping_bata_praag_5.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.