praag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winter

Museum van landbouw: veel doe-dingen voor kinderen

Landbouw Museum, dat klinkt saai. Schijn bedriegt in dit geval, want dit museum in Praag geeft een interessante kijk op de geschiedenis van de landbouw in TsjechiŽ. In het museum zijn heel veel doe-dingen voor kinderen van tractortjes om op te rijden tot een klim-glijbaan en overal kleurpotloden en papier voor het maken van een tekening om aan de muren in het museum te hangen. De museumwinkel heeft een scala aan speelgoedtractortjes en ook meisjes vinden die leuk.†

De permanente collectie van het Landbouw Museum in Praag omvat: een zaal met alles over tractoren en op een hogere verdieping hoe het Tsjechische platteland in de loop der eeuwen veranderde en verder een afdeling geheel gewijd aan bier en bierbrouwen.

Praag_landbouw_museum_1.JPG

Tractoren
Meer dan twintig soorten tractoren van verschillende makkelij kun je hier zien. Erop klimmen kan niet maar je kunt wel een interactief simulatiespel spelen waarin je de tractor bestuurt. Deze zaal is heel aantrekkelijk voor kinderen. Er staan kleine loop-tractortjes voor hele kleintjes en fiets-tractortjes voor grotere kinderen. Ze kunnen lekker 'scheuren' langs een gemarkeerd pad.

Praag_landbouw_museum_2.JPG

Bierbrouwen
Bier brouwen is een kunst in TsjechiŽ. De bierbrouw tentoonstelling in het museum geeft een overzicht van de stappen in het brouwproces, welke soort hop gebruikt wordt, het rijpingsproces en hoe bier te vervoeren. Ook zie je hier een replica van een oud-Tsjechische pivnice oftewel bierlokaal.

Praag_landbouw_museum_3.JPG

Visserij
De visserij-zaal herbergt een interactieve tentoonstelling waarin aquariums met zoetwatervis en een overzicht van de rol die visserij speelde in het alledaagse leven in Praag. Verschillende hedendaagse Praagse straatnamen herinneren nog steeds aan vismarkten en visvijvers. In deze zaal zijn tal van activiteiten voor kinderen.

Praag_landbouw_museum_4.JPG

Leuk voor kinderen
Wanneer je bij de tractortjes begint, is het bijna niet mogelijk de kinderen mee te krijgen naar andere zalen van het museum. Grotere kinderen zijn niet weg te slaan bij de simulator 'tractorbesturen'. Op de eerste verdieping is een miniatuur markt met levensecht nagemaakte producten zoals vis, allerlei fruit en goente, zuivelprodukten enzovoort. Kinderen kunnen natuurgetrouw langs de kraampjes gaan en bij elkaar lekkere dingen kopen. Op de visserij afdeling is een ballenbak en glijbaan om te ravotten.

Praag_landbouw_museum_5.JPG

Landbouw museumgebouw
Het gebouw van het Landbouw Museum is meer dan een blik waard. Het is identiek, zij het gespiegeld, aan het Technisch Museum dat er naast ligt. Beide musea zijn groot en rechthoekig in functionalistische architectuur.

Permanente tentoonstelling
Alle tentoonstellingen in het landbouwmuseum zijn interactief. Aan de hand van een werkblad, krijgen de bezoekers een inkijkje in wat landbouw voor de mens betekent. De permanente tentoonstelling op de begane grond focust op landbouwtechnologie. De tweede verdieping richt zich op natuurlijke hulpbronnen met name visserij en de jacht. De derde verdieping toont dat landbouw belangrijk is voor de mensheid. De vierde verdieping staat in het teken van voeding, recycling en de voedseldistributie. In de Discovery Room kan de bezoeker zelf aan de slag door allerlei proefjes te doen die ook heel geschikt zijn voor kinderen.

Dakterras van het landbouwmuseum
Op het dak van het gebouw is een uitkijkterras, kruidentuin en een picknickweide en een spectaculair uitzicht over de stad. Picknickspullen kun je huren in de museumwinkel waar je ook Tsjechisch eten kunt kopen.†Het terras is elke donderdag open van 17.30 tot 21.30 uur. De toegangsprijs is Ä2, gratis toegang voor senioren en onder de 18.

Adres
NŠrodnŪ Zemědělskť Muzeum / Nationaal Landbouwmuseum.†KostelnŪ 144, Holesovice,†Praag

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 09.00-17.00 uur. maandag gesloten.

foto's Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.