karelsbrug-praagpraag-moldaupraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Paasmarkten in Praag

Paasmarkten en activiteiten zijn er in Praag in overvloed. De Paasmarkten gaan meestal één week voor Pasen open en blijven drie weken staan. De grootste markt staat op het Oudestadsplein en een iets kleinere op het Wenceslasplein. Verder heeft iedere wijk zijn eigen Paasmarkt. Je vindt altijd wel iets van je gading op de Paasmarkten in Praag. Grappige houten paashaasjes om aan voorjaarstakken te hangen, een rieten mandje om boodschappen mee te doen of houten lepels en andere gebruiksvoorwerpen. Eet op de Paasmarkt Langose, een soort pizza maar een beetje machtiger, of trdelnik, een soort bladerdeeg besprenkeld met suiker en kaneel. 

Praag_paasmarkt_3.jpg

6x Paasmarkten in Praag 

1. Paasmarkt Oude Stadsplein
Openingstijden: Stands 10.00 - 22.00 uur, eetkraampjes 10.00 - 12.00 uur, programma op het podium 16.00 - 19.00 uur

* De grootste paasmarkt in Praag met allerlei activiteiten zoals volksmuziek, demonstraties van oude ambachten en workshops voor kinderen. De markt biedt verschillende culinaire lekkernijen en traditionele paasartikelen, waaronder handbeschilderde eieren, lentebloemen, handgeborduurde tafellakens en houten speelgoed. Voor de kinderen zijn er creatieve activiteiten zoals eieren beschilderen en het maken van traditionele decoraties, kuikentjes of bloempotten beschilderen. Op de Paasmarkt op het Oudestadsplein staat ook een levende kinderboerderij met schapen, geiten, konijnen en pony's.

2. Paasmarkt Namesti Miru
Openingstijden: maandag – zondag 10.00 - 19.00 uur

* De paasmarkt op namesti Miru is een buurtpaasmarkt met weinig buitenlandse toeristen. De markt biedt live-entertainment, eetkraampjes, gratis activiteiten voor kinderen, bijvoorbeeld hardgekookte eieren beschilderen, paaslamstaarten bakken, paasdecoraties maken.

Praag_paasmarkt_praag_1.jpg

3. Paasmarkt Namesti Republiky
Openingstijden: Kraampjes 10.00 - 22.00 uur en eetkraampjes 10.00 - 24.00 uur

* Deze paasmarkt staat vlakbij het Palladium winkelcentrum en biedt traditionele Tsjechische paasproducten en veel gastronomische specialiteiten waaronder warme en koude dranken.

4. Paasmarkt Wenceslasplein
Openingstijden: Stands 10.00 - 22.00 uur, eetkraampjes 10.00 - 12.00 uur

* Vlakbij metrostation Mustek. Naast traditionele paasartikelen en heel veel stands met eten en drinken, en ook demonstraties van oude ambachten en vergeten vaardigheden.

5. Paasmarkt Praagse burcht
Openingstijden: maandag t/m donderdag 9.00 - 18.00 uur, vrijdag - zondag: 9.00 - 19.00 uur

* De markt biedt demonstraties van traditionele ambachten: het beschilderen van paaseieren, het vlechten van een paaszweep of het spinnen van wollen garens. Tsjechische culinaire, live concerten en dans van folkloristische groepen in traditionele klederdracht.

6. Paasmarkt Anděl in het voetgangersgebied bij het metrostation Anděl

* Niet druk bezocht door toeristen en niet zo druk als de paasmarkten in het centrum. Hier vind je handgemaakte en boerderijproducten, bloemen, stekjes, decoraties, paasversieringen, houten paaseieren en natuurlijk gegrikde worst, gebak, en ander snoep en uiteraard bier, koffie en warme chocolademelk.

Praag_paasmarkt_praag_2.jpg

Paastradities
Pasen in Tsjechie is niet zozeer een religieuze feestdag maar meer een verwelkoming van de lente. In de week voor Pasen zijn er traditionele activiteiten: woensdag voor Pasen wordt het huis versierd met paastakken, kuikentjes, etc. Op witte donderdag, groene donderdag in het Tsjechisch (Zelenę čtvrtek) drinkt iedereen groen bier. Op paaszaterdag lopen kinderen door de straten met ratels en houden pas op wanneer ze wat geld krijgen.

Paasmarkt of Kerstmarkt?
Als je denkt dat de Paasmarkt in Praag op de Kerstmarkt lijkt, heb je helemaal gelijk. De kerstballen zijn vervangen door paaseitjes en de kerstbomen door met gele linten samengebonden takken versierd met eitjes. Het Oudestadsplein en Wenceslasplein staan vol met stalletjes die allerlei spullen verkopen van Boheems kristal tot geborduurde tafelkleden en van kaarsen tot houten speelgoed. Speciale Tsjechische paasproducten zijn de traditionele paasbroden, cake in de vorm van een lam en rijkelijk versierde peperkoek. Het paasbrood lijkt bijzonder veel op het kerstbrood en de versierde peperkoek vind je ook op de Kerstmarkt.

Praag_paasmarkt-pasen

Paasmarkt entertainment
Het entertainment op de Paasmarkt concentreert zich traditioneel op oude Tsjechische gewoonten en tradities, waaronder concerten van kinderkoren en volksdansvoorstellingen. Er zijn ook musici die ongewone muziekinstrumente bespelen zoals fanfrnoch (een snaartrommel) of de doedelzak. Foodies kunnen zich tegoed doen aan vleesspiesjes, gegrilde worstjes, zelfgemaakte kaas, peperkoek, marsepein, paasbrood en nog veel meer.

Heb je genoeg van de markt gezien? Dwaal dan door de Oude Stad of ga shoppen in de straten Na Prikope of Parizska. Stap ook even binnen in de Lucerna Passage, niet alleen voor het winkelaanbod maar ook voor het paard dat ondersteboven aan het plafond hangt. Een kunstwerk van David Cerny. Neem de metro naar station Chodov en ga shoppen in het gigantische winkelcentrum Chodov. Je vindt bijna zeker iets van je gading in een van de 213 winkels. Tijdens het Paasweekend zijn alle winkels gewoon open. 

Waar vind je de paasmarkten in Praag?
De paasmarkten op het Oudestadsplein en het Wenceslasplein zijn het grootst en het drukst bezocht. Kleinere markten vind je op Namesti (plein) Miru, Namesti Republiky en Namesti Jiriho z Podibrad en voor de ingang van het winkelcentrum Novy Smichov.

Praag_paasmarkt_praag_namesti_miru.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.