praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Praagse Markt combi van biologische markt en uitgaansleven

De Praagse Markt, Pražská tržnice in het Tsjechisch, is een van de nieuwste hotspots van Praag aan het worden! De vervallen loodsen zijn afgebroken en hebben plaats gemaakt voor een hippe bar, foodtrucks, buitenbars, live music en optredens. Met nieuwe lunchadresjes en 's avonds is de markt uitgaansgebied. De Praagse Markt, Pražská tržnice, is een happy mix van detailhandel, cultuur en eten, zowel te koop op de versmarkt als in de cafeetjes en food trucks. Het oude imago was een markt vol marktkraampjes met een scala aan 'geimporteerd uit Vienam' en gedreven door Vietnamezen. Er was hier volop handel in nep merkartikelen en ook bivakmutsen en boksbeugels waren voorhanden. Dat is verleden tijd. Het enige wat over is van de vroegere markt is de hal met groente en fruit. 

Praag_praagse_markt_watertoren.jpg

5 redenen om naar de Praagse Markt te gaan

1. Grootste versmarkt in Praag
2. Foodtrucks
3. Gastronomie van Aziatisch tot 'gewoon' Tsjechisch
4. Muziekpodia en cultuur

1. Markthal 22 voor groente en fruit
De overdekte groente- en fruitmarkt, de grootste versmarkt van Praag met verse groenten en fruit, kruiden, vis, vlees, eieren en zuivel, gebak, maar ook onverpakte biologische producten, Aziatische en Russische specialiteiten. Er zijn 80 stands waaronder imkers met eigen honing, glutenvrije worstjes, zaden en kiemplantjes. Open: het hele jaar, maandag t/m vrijdag 08.00-17.00 uur en zaterdag 08.00-14.00 uur.

Praag_Praagse_markt_groente_fruit_hal.jpg

2. Foodtrucks
Lekker eten in de buitenlucht! De food trucks staan er van mei tot oktober. Behalve voor lunch is dit deel van de markt ook 's avonds open voor een biertje of een ander drankje onder het genot van hippe muziek en DJ's. De foodtrucks staan tussen hal 13 en 17, open dagelijks 16.00 - 22.00 uur.

3. Praagse markt: Gastronomie
* Trŕng An restaurant, hal 5
Trŕng An-restaurant was aanvankelijk een eetstalletje in een van de tussengangen van de Praagse markt. De Vietnamese eigenaar verkocht lunchgerechten voor zijn landgenoten die in de omliggende kramen textiel verkochten. Nieuwsgierige bezoekers en toeristen proefden zijn Pho-soep en andere delicatessen. Toen zijn eetstalletje te klein werd, huurde hij een van de grotere paviljoens op de markt. Hij boekt nog steeds veel succes met zijn klassieke gerechten waaronder ook vegetarische. Open 10.00-20.00 uur.

Praag_praagse_markt_soep_stalletje.jpg

* SaSaZu, op het terrein van de Praagse markt
Sasazu biedt een fusion van de Aziatische keuken en werkt volgens het principe van het 'sharing', gerechten worden midden op de tafel gezet en een ieder tast toe. De basis is altijd verse, lokale ingrediënten.

* Chef Parade
De Chef parade kookschool organiseert kookles voor beginners, gevorderden, volwassenen en kinderen. Behalve de kookcursussen kun je hier ook terecht voor kruiden en specerijen thuis te gebruiken bij het koken.

* Pražské taštičky (Praagse tasjes), naast de tramhalte Pražská tržnice bij de hoofdingang
Pražské taštičky zijn deegzakjes gevuld met diverse vullingen, ham en kaas, spinazie, kaas of appel en kaneel. Ze lijken op Poolse pierogi, Italiaanse ravioli of Indiase momo's.

4. Praagse Markt: muziekpodia en cultuur

*Jatka 78, hal 7 en 8
Jatka biedt alternatieve kunst en optredens van dans tot circus en acrobatiek. Er zijn geregeld workshops, conferenties, lezingen en tentoonstellingen. Er is een multifunctionele theaterzaal, klein podium, repetitieruimte en het is de thuisbasis van Cirk La Putyka. Je hoeft geen Tsjechisch te spreken om de voorstellingen te kunnen begrijpen. Jatka is ook een bistro en bar. Het lunchmenu biedt een keuze uit vier hoofdgerechten waaronder vegetarische. Veel shows zijn kindvriendelijk. Open 10.00-22.00 uur.

*Trafo Gallery, hal 14
Trafo Gallery is een studio en tentoonstellingsruimte van het kunstenaarscollectief "Trafačka". Ze zijn gehuisvest in een zeer grote hal met een enorm dakraam dat licht en ruimte schept. Trafo Gallery presenteert werken van het eigen collectief maar ook van prominente Tsjechische en internationale kunstenaars. Roulerende tentoonstellingen, meestal zes per jaar. Open woensdag t/m zondag 15.00-17.00 uur en op zaterdag vanaf 10.00 uur.

*Burza #4
Cultuurtuin, bar en cafe, met gevarieerd evenementenprogramma zoals livemuziek, theateroptredens, concerten, workshops en ook een programma voor kinderen.

*Rock opera
Rock Opera biedt een onconventioneel spektakel en sterren uit de Tsjechische showbusiness. Rock Opera Praha is het enige Tsjechische theater dat zich richt op rockopera's, acrobatische shows, rockbands en zangers.

*SaSaZu
Sasazu is niet alleen een Aziatisch restaurant maar een van de grootste music clubs in Praag met plaats voor 2500 gasten. Optredens van een breed scala aan genres, zoals Lily Allen, Macy Gray, Kosheen, Paul Van Dyk, Tiesto, Markus Schulz, Morcheeba, Public Enemy, Busta Rhymes en One Republic.

Praag_praagse_markt_chinese_etenswaar.jpg

Toeristische looproute
Toen de stad Praag in 1895 het slachthuis in gebruik nam, was het een van de modernste en best georganiseerde slachterijen in Europa. Dankzij de solide bouw en typische architectuur staat het complex er nog steeds. Vanaf de ingang kun je aan de hand van grote posters een route volgen langs de interessantste gebouwen op het terrein

Er zijn veertien halteplaatsen met historiche foto's en teksten. De route begint bij de hoofdingang aan Bubenske nabrezi, gaat naar hal 22 en via Jatka 78 naar de watertoren en verder naar het oostelijke deel van het terrein.

Praagse Markt in de wijk Holesovice: van 1983 tot 2020
Gedurende meer dan dertig jaar was de Praagse markt dé plek voor antiek, kleding, electronica, cosmetica en ook schoenen en tassen want er is een Batawinkel. Dat is niet zo verwonderlijk omdat dit van oorsprong een Tsjechisch bedrijf is. Hier kocht je goedkope sigaretten en drank of goedkope kleding bij Vietnamese standhouders. Zij kwamen vanuit Noord-Vietnam naar Tsjechie toen deze twee communistische landen in communistische dagen bevriend waren. Je kunt op de markt ook nu nog een hapje eten, maar verwacht geen culinaire hoogstandjes. Het menu is wat je in een gemiddelde snackbar krijgt. Het bier is uiteraard heel goedkoop. Geen liefhebber van markten? Ga dan toch even een kijkje nemen naar de industriele en Art Nouveau architectuur van de gebouwen.

Praag_praagse_markt.JPG

Praagse Markt in Holesovice: toen
Vanaf eind achttiende eeuw werden het terrein en de gebouwen gebruikt als slachthuis. Deze specifieke locatie in de wijk  Holešovice werd gekozen omdat het toen aan de rand van de stad lag en de wind in een gunstige richting waaide. De stank van het slachthuis bleef niet hangen, maar blies richting Libeň, dat op dat moment geen deel van de stad was.

Pas vanaf 1983 vestigde de markt zich hier. Tijdens het Communisme kwamen Pragenaars 's morgens vroeg naar deze markt om te speuren naar verse groenten en fruit maar ook naar andere produkten die in die dagen schaars waren. Geopend als marktplaats werd het een tijdje een echte "stad in een stad". Maar met de val van het communisme en de opkomst van winkelcentra, ging de markt zich profileren als verkooppunt van namaakproducten.  

Na de val van het communisme begonnen de slachthuizen en het terrein erom heen aan een tweede leven: veel restaurants en winkels gingen zich hier vestigen zoals SaSaZu een Aziaitisch fusion restaurant en club, tot op de dag van vandaag een goede plek om te dineren, loungen en dansen.

Praag_praagse_markt_3.JPG

Tip van de redactie van Praag-Nu: Neem het veerbootje tegenover de Praagse Markt naar de wijk Karlin voor nog meer shopping plezier en niet-toeristisch Praag.

Bereikbaarheid en locatie
De Praagse markt ligt in de wijk Holesovice ten noorden van het centrum van de stad. Deze wijk heeft de laatste jaren een metamorfose ondergaan. Van een verwaarloosd arbeidersdistrict naar een van de hipste wijken van Praag met boetiekjes, leuke winkeltjes, restaurantjes en koffietentjes. Moderne kunst liefhebbers moeten zeker een bezoek brengen aan Dox. En foodies mogen niet verzuimen een avond door te brengen in SaSaZu club en restaurant.
Meer over de wijk Holesovice

Adres, Prazska Trznice, Praagse markt, Bubenske nabrezi 13

Openbaar vervoer: tram: 1 2, 14, 25 halte Prazska Trznice

foto's Marianne Crone en Wiki Commons

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.