praag-moldaukarelsbrug-praagpraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Havelske Markt voor groente, fruit, souvenirs en toeristen

Op de Havelske markt in Praag vind je alles wat je van een stadsmarkt mag verwachten: groente, fruit, souvenirs en toeristen. Geen locals, een stadsmarkt is het dus eigenlijk niet. De locals denken wel twee keer na voordat ze hier gaan inkopen want in de woonwijken zijn de markten (en ook de supermarkt) stukken goedkoper!

Het is waar, deze markt is de enige openluchtmarkt in de Oude Stad. Rijpe aardbeien, dieprode kersen, fel gekleurde paprika's liggen naast elkaar te stralen. Dit is de juiste plaats om een gezond tussendoortje te kopen en een souvenirtje voor het thuisfront. Koop hier wanneer je bereid bent 'toeristenprijzen' te betalen. Voor koopjes moet je in de woonwijken zijn.

Praag_havelske_markt_praag.jpg

Havelske markt in het centrum van Praag
In toeristische brochures en resigidsen staat deze markt  omschreven als een leuke, zeker te bezoeken markt. Het is zeker gezellig om te slenteren langs de bonte verzameling van hebbedingetjes die vrolijk door elkaar in de kraampjes liggen uitgestald.

Wanneer je langs de winkels in de straatjes en stegen van het historisch centrum van Praag hebt gelopen, zul je hier niet veel nieuws wat souvenirs betreft vinden. Maar als je snakt naar een gezond appeltje of ander fruit, dan heb je hier de gelegenheid om het een en ander in te slaan.

Havelske markt vlakbij het Wenceslasplein
De Havelske markt is strategisch gelegen en je komt er zeker langs wanneer je van het Wenceslasplein naar het Oude Stadsplein loopt. Er was op deze plaats al een markt in de dertiende eeuw, dus het is wel een historische plek.

Wanneer je van openluchtmarkten of biologische markten houdt, ga dan naar de markt op namesti Republiky dichtbij de na Prikope winkelstraat. Deze markt is ook toeristisch, maar iets minder dan Havelske.

Wil je echt Tsjech met de Tsjechen zijn dan ga dan naar de boerenmarkt Jirak op namesti Jiriho z Podebrad in de wijk Vinohrady. (metrostation lijn A Jiriho z Podebrad op woensdag t/m zaterdag, van 08.00 – 17.00 uur en zaterdag tot 13.00 uur)

Praag_havelske_markt_in_praag.jpg

Markten in Praag
Wanneer je liever iets authentieks mee naar huis wilt nemen in plaats van de souvenirs die je op de Havelske Markt (en in alle winkels van de Oude Stad) vindt. Koop dan niet op de Havelske markt maar ga naar een markt in een woonwijk: Praagse markt in de wijk Holesovice, Vietnamese markt Sapa, de vlooienmarkt langs de Moldau of een kleinere op namesti Miru. Kijk hier voor meer markten in Praag.

Bereikbaarheid en locatie
Havelske markt ligt vlakbij de Melantrichova-straat. De voetgangersroute van het Wenceslasplein naar het Oude Stadsplein loopt door deze straat.

Openingstijden: dagelijks van april tot september van 07.00 – 19.00 uur en van oktober tot maart tot 18.30 uur.

Het dichtstbijzijnde metrostation is Mustek op lijn A.

foto's Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.