praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

De Karelsbrug: het Montmartre van Praag

De openlucht markt op de Karelsbrug is het Montmartre van Praag. Hoe mooier het weer des te meer kraampjes op de Karelsbrug verschijnen met artistieke spulletjes, souvenirs en portretschilders. Slenter over de Karelsbrug en kijk niet alleen naar het spectaculaire uitzicht, maar ook naar de leuke hebbedingetjes uitgestald in de kraampjes langs de kant. Laat je verleiden door handgemaakte oorbellen, armbandjes en andere sieraden. Of zie je liever fotos van de Karelsbrug in romantisch maanlicht met versgevallen sneeuw? Of heb je liever een zelfportet, naar waarheid of een karikatuur. Er zijn tekenaars genoeg die graag een centje verdienen.

Praag_markt-karelsbrug.JPG Leuke weetjes over de Karelsbrug

1. Terwijl je je laat uittekenen of cadeautjes voor jezelf of anderen uitzoekt, speelt het Dixielandorkestje melodieus en vol vakmanschap. Dat is een overblijfsel uit het verleden. Het opleiden van muzikanten werd in de Communistische tijd zeer serieus genomen omdat ze met hun tournees belangrijke deviezen binnenhaalden voor het regime.

2. Tot 1965 was de brug n van de belangrijkse verbindingen met de wijk Mala Strana. Trams, bussen en auto's reden erover. Bij een grootscheepse renovatie van 1965 tot 1978 werd het asfalt verwijderd, de brug geplaveid met kinderhoofdjes en de Karelsbrug werd een voetgangersbrug.

3. Op de Karelsbrug werden misdadigers openbaar gestraft, ze werden in een rieten mand te water gelaten en wanneer ze net niet dood waren weer opgehaald. Kooplieden die met gewichten sjoemelden werden hier ook gestraft.

4. Het verhaal ging dat er ergens op de Karelsbrug een gouden zwaard was ingemetseld. Helaas, tijdens de renovatie van 2008-2010 werd nergens een zwaard gevonden en ook geen skeletten, schatten of geheime nissen met magische geschriften, die volgens zeggen verborgen zouden zijn in de pilaren waarop de brug rust.

5. Op de dag van de zomer-zonnewende, gaat de zon recht boven de Sint-Vituskathedraal onder. Kom een uur voor zonsondergang en je ziet dat de zon de spits van de hoofdtoren in tween lijkt te splitsen. Sommigen zeggen dat dit louter toeval is. Maar anderen gaan er vanuit dat Karel IV de nieuwe brug, die tijdens zijn regering gebouwd werd, speciaal met dit effect liet bouwen want hij hechtte grote waarde aan astrologie.

6. Ga voor meer wetenswaardigheden over de brug naar het Karelsbrugmuseum, Krizovnicke namesti 3, open van 10.00-19.00 uur, vlak naast de brug. Wanneer je de Karelsbrug op een heel speciale manier wilt zien, ga je op een boottochtje over de Moldau met diner of je stapt op een rondvaartboot door het Praags Venetie, opstapplaats is naast het Karelsbrugmuseum.

foto's Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechi. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.