praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

5x Kerstmarkt Praag voor het perfecte kerstgevoel

Kerstmarkt, kerststal, kerstboom, kerstinkopen, kerstliederen en karper. Klinkt dit als muziek in je oren? Dan is een stedentrip naar Praag in december precies wat je zoekt! Praag heeft niet één kerstmarkt in het centrum van de stad, maar vier grote kerstmarkten en enkele kleine. Vanoci thr in het Tsjechisch. Vanoci is kerstmis en trh betekent markt, en is geen afkorting, maar gewoon het hele woord. 

De kerstmarkten in Praag worden gehouden in het stadscentrum en in de buitenwijken van eind november tot begin januari. De grootste kerstmarkten in het centrum zijn op het Oude Stadsplein, het namesti Republiky en het Wenceslasplein. Kleinere markten, voornamelijk lokale aangelegenheden, zijn in de wijken Vinohrady, Smichov en in andere buurten. 

De meeste kerstmarkten zijn open van 2 december 2023 tot 6 januari 2024.

December in Praag: hoogtepunten 
1. Kerstmarkten
2. Kerstboom op het Oudestadsplein
3. Het aansteken van de lichtjes in de kerstboom
4. Lantarenopsteker
5. Het Tsjechische kerstmenu

Praag_Christmas-prague.JPG
 

1. Kerstmarkt Praag: Oude Stadsplein 2023
Datum: 2 december 2023 - 6 januari 2024
Open: 10.00 - 22.00 uur, eten en drinken tot middernacht
Dit is de grootste en drukste van de kerstmarkten in Praag en de enige met een podium. Luister naar kerstliedjes en geniet van live shows en volksdansvoorstellingen. Voor kinderen is de kleine kinderboerderij heel leuk, waar ze schapen en ezels kunnen voeren. Slenter langs de houten huisjes, drink glühwein en eet traditionele snacks. Koop handgemaakte ambachtelijke cadeautjes, houten speelgoed, handgemaakte sieraden, winterkleding, gebreide mutsen en handschoenen. Op de laatste zaterdag in november, worden officieel de kerstlichtjes in de gigantische kerstboom aangestoken. Vanaf die dag, wanneer het donker wordt, schitteren er duizenden lichtjes aan de boom en baadt de kerstmarkt en het Oudestadsplein in sprookjesachtig licht.

2. Kerstmarkt Praag: Wenceslasplein 2023
Datum: 2 decemberr 2023 - 6 januari 2024
Open: 10.00 - 22.00 uur, eten en drinken tot middernacht
De kerstmarkt op het Wenceslasplein is op één na de grootste in Praag en is gespecialiseerd in handgemaakte houten ornamenten. Je kunt hier ook terecht voor handgemaakte souvenirs en one-of-a-kind cadeaus. Neem zeker een bekertje warme chocolademelk of gekruide glühwein en doe je te goed aan traditionele kerstsnacks zoals langose (gefrituurd deeg met knoflook en kaas), trdelnik (gebak met suiker en kaneel) en pannenkoeken.

Praag_kerstmarkt_praag.jpg

3. Kerstmarkt Praag Kasteel 
Datum:  25 november 2023 - 7 januari 2024
Open: 09.00 - 18.00 uur van maandag tot donderdag, 09.00 - 19.00 uur op vrijdag, zaterdag en zondag
Deze kerstmarkt heeft een wat meer up-market aanbod van kerstspulletjes: adventskalenders en adventskransen, mistletoe, kaarsen, kandelaars en feestelijke lekkernijen. Svarene vino, Tsjechisch voor glühwein, zoet en goed gekruid en vaak verrijkt met iets sterkers. Medovina, honingwijn, is een echte aanrader niet alleen om lekker warm te worden maar zeker ook om een fles van mee naar huis te nemen.

4. Kerstmarkt op het Republiky-plein
Datum: 2 december 2023 - 6 januari 2024
Open: 10.00 - 19.00 uur
Dit is een kleine kerstmarkt in vergelijking met die op het Oude Stadsplein, maar met een breed scala aan kerstartikelen, zoals handgeblazen en met de hand beschilderde glazen ornamenten, purpura, potpourri van kaneel en andere winterkruiden en aardewerk beschilderd met folkloristische motieven en een heel veel kerstlekkernijen.

Praag_kerstmarkt_praag_kerstliederen.jpg

5. Kerstmarkt Praag: namesti Miru
Datum: 20 november - 24 december
Open: 10.00 - 19.00 uur
De Kerstmarkt op namesti Miru heeft slechts 60 houten huisjes en kramen maar met een grote uitstalling van traditionele kerstartikelen, waaronder kerstboomversieringen, houten ornamenten, glazen kerstballen, houten speelgoed, wintermutsen en sjaals, peperkoek, glühwein en kerstsnacks. Dit is de kerstmarkt die het eerst opengaat. Je treft hier weinig toeristen en veel buurtbewoners. Een leuke bijkomstigheid, deze kerstmarkt is goedkoper dan die op het Oudestadsplein.

Kijk hier voor Buurtkerstmarkten in Praag en kerstmarkten buiten Praag 

Kerstboom op het Oudestadsplein
De lichtjes in de kerstboom op het Oudestadsplein worden aangestoken op laatste zaterdag in november. Een heel gezellig gebeuren en elk jaar is het weer de vraag of ze ook werkelijk aangaan want soms lukt dat pas na een paar pogingen.  De boom blijft staan tot begin januari en gaat niet in de in de versnipperaar. Volgens traditie gaan de takken als veervoer naar de dierentuin van Praag en en wordt de stam gebruikt om meubels van te maken voor bejaardentehuizen.

Lantaarnopsteker
Van 1 december tot 23 december, tussen 16.00 en 17.00 uur, loopt een lantaarnopsteker, gekleed in middeleeuws kostuum, over de Karelsbrug. Met een lange stok met een brandende lont ontsteekt hij de gasverlichting en legt uit aan de toekijkers hoe de lampen werken. 
Daarna loopt hij via de Mostecká-straat, het Malostranské-plein en de Nerudova-straat naar het Hradčanské-plein en vervolgens naar het Loretánské-plein om daar nog meer gaslantaarns aan te steken.

Alleen tijdens de advent periode doet de lantaarnopsteker dit werk. De rest van het jaar worden de lichten centraal en automatisch aangestoken. Lee meer over lanarenpalen en de lantarenopsteker in Praag

Het Tsjechische kerstmenu
Het Tsjechische kerstmenu is simpel: karper. In de dagen voor kerst staan her en der plastic tonnen in de stad waar levende karpers in rondzwemmen. Wat kalkoen is in Engeland, is karper in Tsjechië. Vers, dat is een vereiste en geserveerd met aardappelsalade. In heel wat badkuipen in Praag en de rest van het land zwemmen karpers rond in deze tijd van het jaar. Een ander populair kerstgerecht is zuurkool- en vissoep. Lees ook: Praag, karper en Kerstmis 

Praag_oudestadsplein-kerst

foto's: Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.