praag-winterpraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Vlooienmarkten in Praag

Openlucht vlooienmarkt in Praag? Dat betekent snuffelen en terugkomen met spulletjes die je oma op zolder heeft staan. Kopers, kijkers en snuffelaars kunnen hun slag slaan op de vlooienmarkt in Praag. Wat troep is voor de een, is van onschatbare waarde voor de ander. Gelukkig maar, anders zou er nergens een vlooienmarkt zijn.

Vlooienmarkten zijn de ideale plaats om schatten te vinden. Wanneer je van spulletjes van de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw houdt, kun je in Praag je hart ophalen. De Tsjechen zijn bezig met een inhaalslag wat betreft binnenhuisarchitectuur. Ze strippen hun huis van alles wat in hun ogen ouderwets is, maar wat wij retro noemen. Ben je op zoek naar een rotan bijzettafeltje, een krantenbak of een kuipstoel, grote kans dat je het op de vlooienmarkt in Praag vindt.

Praag_vlooienmarkt_praag_1.jpg

Openlucht vlooienmarkt

Openlucht vlooienmarkt in Praag, daar moet je geweest zijn wanneer je een beetje prijsbewust bent. Ben je kort in Praag, ga dan naar de vlooienmarkt op de kade van de Moldau die elke zaterdag wordt gehouden. In principe zijn de vlooienmarkten open van half maart tot eind oktober. U Elektry en de markt in het voormalige Zizkov goederenstation zijn het hele jaar open.

1. Vlooienmarkt op Rasinovo nabrezi. Metro lijn B: Karlovo namesti.
Zaterdag 09.00 -15.00 uur
Deze Praagse snuffelmarkt heeft slechts een beperkt aantal verkopers. Dat is wel zo fijn omdat je dan alle kraampjes goed kunt bekijken. De aangeboden spullen zijn niet uniek. Dezelfde handel vind je ook in de tweedehands winkels, maar op de markt is alles net iets goedkoper. Tsjechen en toeristen doorzoeken bakken met afgedankte grammofoonplaten, sneeuwlaarzen en avondtasjes. Heb je misschien een wekker nodig? Een verkoper heeft er een tafel vol van in alle maten en kleuren. Of gaat je voorkeur uit naar huisvlijt? Kies uit zelfgemaakte oorbelletjes, met poezen, kleurpotloodjes of wasknijpertjes. Niet duur, wel origineel.

2. Vlooienmarkt op Namesti Miru, metro lijn A namesti Miru
Openingstijden: 10.00 – 16.00 uur ieder laatste zaterdag van de maand van half maart tot eind oktober.
De vlooienmarkt op namesti Miru is een maandelijkse aangelegenheid. Het is een eldorado voor liefhebbers van vintage spulletjes en origineel handwerk, zoals geborduurde tafellakens. Verder ook tweedehands huishoudelijke artikelen, allerlei keukengerei en kleine meubels. Je vindt hier professionele verkopers maar ook prive personen die hun zolder hebben opgeruimd. Ook zijn er een paar eetstalletjes.

Praag_vlooienmarkt_praag_2.jpg

3. Klementium antiek- vlooienmarkt,
Karlova 1 Metro lijn A Staromestska
Let op: deze markt is PERMANENT GESLOTEN
Deze antiek- en vlooienmarkt wordt gehouden op een binnenplaats van het Klementium complex. Er staan hier voornamelijk eigenaren van antiekwinkels. Deze markt is klein maar heeft een gevarieerd aanbod, van kristal tot keramiek en Sovjet-memorabilia, boeken en kunst. Entree is Kc 30 (€1)

4. Vlooienmarkt aan boord van de Avoid, Rasinovo nabrezi 30, metro lijn B Karlovo namesti
Let op: deze markt is PERMANENT GESLOTEN
Deze kleine vlooienmarkt zit in een permanent aangemeerde boot aan de kade van de Moldau. Ga hier op zoek naar sieraden, antieke en tweedehands horloges, maar ook vintage kleding, tassen en huishoudelijke artikelen.

5. Vlooienmarkt u Elektry, tram 8 en 25 halte u Elektry
Open zaterdag en zondag tot 14.00 uur, het hele jaar
U Elekrty is de grootste vlooienmarkt in Praag. Kom niet te laat want een aantal verkopers vertrekt vaak voor de officiele sluitingstijd. Op deze vlooienmarkt vind je alles; van wasmachines tot winterbanden, sigaretten, parfum, blikgroente, legerkleding, fietsen, noem het en het is er. Toegangsprijs CKZ 20 (€0,75).

Praag_vlooienmarkt_praag_3.jpg

6. Vlooienmarkt voormalig goederenstation Zizkov, metro lijn A naar Flora dan tram 11, 16, 10 naar de halte Nákladové Nádraží Žižkov. Het is maar een paar haltes en heel goed te lopen.
Open: vrijdag 11.00-17.00 uur, zaterdag en zondag 08.00-15.00 uur, het hele jaar
Meer dan 400 kramen met kleding, bric-a-brac, vintage, electronica en meubels. Maar ook postzegels, munten en oude bankbiljetten en nog veel meer. De Zizkov vlooienmarkt is een concurrent van u Elektry met als voordeel veel dichter bij het centrum van Praag te zijn en makkelijker te bereiken dan u Elektry. Er zijn ook eetstandjes met gegrilde worst, bier en andere typisch Tsjechische lekkernijen.

Handige zinnetjes bij het afdingen en kopen
Kolik to stoji? – Hoeveel kost dat?
To si vezmu. – Ik neem het.
To je moc drahé! – dat is te duur
Mohu Vám dát … korun – Ik biedt … CZK
Děkuju Vám. – dank je/u wel, bedankt.
Ne děkuji. – nee, dank u wel
Nepotřebuju tašku. – ik heb geen tasje nodig

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.