karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Boerenmarkten gezellig en gezond shoppen

De boerenmarkt in Praag is populair en er komen er steeds meer. Jarenlang hebben de Tsjechen vrij ongezond geleefd wat het eten betreft. Te veel vet, te veel vlees en vrijwel geen groente en fruit. De laatste tijd is hier verandering in gekomen want de jongere generatie heeft bio producten ontdekt, die ze kopen op de boerenmarkt in Praag.

Op een aantal plaatsen in Praag vind je boerenmarkten, farmarske trziste in het Tsjechisch. In de winter is er meestal geen boerenmarkt, maar in het voorjaar worden de kraampjes weer opgezet. De marktkramen zijn uitgestald met bijzondere kazen waaronder gerookte kaas, wijn uit Moravie en allerlei kruiden. Je kunt er proeven en ruiken. Behalve biologische groenten en fruit is er ook honing van de imker, kaarsen van bijenwas en zijn er speciale soorten jam te koop.

Praag_Boerenmarkt_Praag.jpg

Boerenmarkt in Praag: ook voor souvenirtjes
Zodra het lente is verschijnen de boerenmarkten weer in Praag. Twee zijn er in het centrum van de stad en handig wanneer je maar kort in Praag bent: de ene op het namesti Republiky, tegenover het winkelcentrum Palladium, en de andere op de kade van de Moldau ter hoogte van Palackeho most (Palackeho brug). Op de boerenmarkt koop je niet alleen vers fruit en verse groente maar je kunt er ook iets eten en drinken en zelfs leuke souvenirs kopen zoals rieten manden, keramiek en bijzondere soorten honing.

De boerenmarkten zijn open van februari/maart tot oktober/november.

1. Boerenmarkt op namesti Republiky
Maandag t/m vrijdag 09.00-20.00 uur
Lekker centraal en klein genoeg om alle stalletjes goed te bekijken. Het is hier zo veel leuker om te shoppen dan in de supermarkt. De verkopers vertellen je over hun produkten en laten je proeven. Heel veel standjes met verschillende soorten honing. Aan een kant van de markt staan lange houten tafels met banken waar je iets kunt eten en (natuurlijk) bier kunt drinken dat je koopt bij een van de eetstalletjes.

2. Naplavka boerenmarkt, op de kade van de Moldau tussen de Palackeho brug en de spoorbrug
Zaterdag 08.00-14.00 uur
Kom vroeg want deze boerenmarkt is populair. Koop hier allerlei soorten kaas, ook gerookte kaas, uit Tsjechie. Er is een stand die uitsluitend cider verkoopt. Verder vind je hier veel vers fruit en groente, maar ook gebak, schepijs en huisgemaakte jam. Alle producten komen van boeren en kleine zelfstandigen uit Praag en omgeving. Hier is ook non-food te koop, rieten manden, houten lepels, zelfgemaakte sieraden en keramiek.

3. Boerenmarkt Jirak op namesti Jiriho z Podebrad in de wijk Vinohrady
Woensdag t/m zaterdag, van 08.00 – 17.00 uur (zaterdag tot 13.00 uur)
Deze boerenmarkt biedt ongeveer dezelfde producten als de Naplavka markt, maar hier is het veel plezieriger rondlopen omdat deze markt minder druk is. Wat je zeker moet proeven zijn Tsjechische 'kolachees' een soort koffiebroodje. Er zijn hier veel eetstalletjes met pannenkoekjes en wafels, maar ook met gegrilde vis en hamburgers. 

4. Kulatak boerenmarkt vlakbij metrostation Dejvice
Zaterdag 08.00-14.00 uur
Boerenmarkten lijken veel op elkaar met veel fruit en groente, vers gebakken brood en veel soorten kaas en worst. Maar de Dejvice boerenmarkt is net even iets anders omdat er een afdeling 'buitenlandse producten' is: Griekse olijven, kaas uit Frankrijk en vis uit Kroatie. Je kunt hier ook iets eten: hamburgers, pannenkoeken en wafels. Heel lekker zijn de raclette sandwiches. 

5. Boerenmarkt Hermanak, Rezacovo namesti, Holesovice
Zaterdag 09.00-14.00 uur
Kleine gezellige markt in de wijk Holesovice met boerderij-producten zoals scharreleieren en kippen, bio melk en vleesproducten, zacht fruit als bessen en frambozen. zuurdesem en glutenvrij brood. Losse olijfolie van een Spaanse bio boerderij, breng je eigen fles mee om te vullen. Alle stands zijn 'zonder plastic', breng zelf papieren tasjes en zakken om je aankopen mee te nemen en een beker wanneer je bij een van de standjes koffie wil drinken. Op de laatste zaterdag van de maand maakt de boerenmarkt plaats voor een rommelmarkt.

Praag_boerenmarkt_praag_2.jpg

Nog meer boerenmarkten:  

Kuban Boerenmarkt, Kubanske Namesti, Praag 10.
Openingstijden: dinsdag en donderdag van 8.00 to 18.00 uur. Zaterdag van 9.00 tot 14.00 uur.

Slunecnice Boerenmarkt, Jablonova straat in Zahradni Mesto, Praag 10
Openingstijden: dagelijks behalve op zondag

Tylovo Boerenmarkt, Tylovo plein, Praag
Openingstijden: dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag

Pod Plantany Boerenmarkt, Karlin Namesti, Praag 8
Openingstijden: zaterdag

Slunecni Namesti Boerenmarkt, Slunecni plein, Praag 13
Openingstijden: maandag 8.00 tot 18.00 uur

Cerny Most Boerenmarkt, naast Cerny Most metro station, Praag 14
Openingstijden: vrijdag 10.00 tot 19.00 uur

Boerenmarkt, Rajska Zahrada, Praag 14
Openingstijden: woensdag

Boerenmarkten komen en gaan. Het is nooit zeker dat de markten op bovenstaande tijden ook werkelijk open zijn. Kijk daarom even op Farmer's Markets.

Praag_boerenmarkt_3.jpg

Foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.