praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-winterkarelsbrug-praag

Ontbijt in Praag full English breakfast of een croissantje

Praag heeft een overvloed aan interessante café's voor ontbijt of brunch. Een lekker ontbijthapje is chlebíčky, een soort boterhammetjes, een ware delicatesse die je moet proberen. Ga naar Ovocny Svetozor als je ze wilt proberen. Als boeken je passie zijn en een 'full English breakfast', dan is de Globe Bookstore jouw plek. Geniet van gebakken eieren met spek en baked beans terwijl je Kafka leest. Ontbijten in een vintage tram is perfect voor tramfanaten, maar ook voor iedereen.

Praag_lunch_cafe_tramvaj_praag.jpg

5x LEUKE ONTBIJT ADRESJES in Praag


1. Cafe Tramway 11, Wenceslasplein (tegenover Marks & Spencer), Nové Město, Praag
Neem je ontbijt mee naar buiten en zit aan een tafeltje voor de ouderwetse tram. Lepel de slagroom van je Videnska kava, Wiener melange maar dan een beetje anders. Drink het langzaam en kijk mensen op het gezellige Wenceslasplein.

Midden op het Wenceslasplein staat Cafe Tramway, een blikvanger. Vroeger reed hij over het plein, maar staat nu op een stukje ongebruikte rails. Een wagon is het cafe en de andere is de keuken en de toiletten. Tramway 11 Café is klein, eenvoudig en pretentieloos, net zoals de menukaart. Apfelstrudel of honingcake smaakt lekker met sterke zwarte koffie of schuimige cappuccino, en vormen een uitstekend ontbijt. Ga je liever voor iets hartigs, dan maakt Tramlijn 11 ook heerlijke broodjes, salades en pizza.
Openingstijden: 10.00-20.00 uur

2. Globe Boekwinkel en café, Pstrossova 6, Nové Město, Praag
De Globe Bookstore serveert niet alleen het beste 'full English breakfast' van Praag, maar organiseert ook literaire lezingen, films, livemuziek en andere speciale topsportevenementen. Kijk op hun website voor het programma.

De Globe Bookstore bestaat al sinds 1993. Het is een favoriete ontmoetingsplaats voor boekenminnende anglofielen die meer dan tienduizend nieuwe en gebruikte Engelse boeken kunnen doorbladeren. Ga in het cafe gedeelte zitten en ontbijt met croissants of wentelteefjes met kaneel, appel-walnootpannenkoekjes of een vegetarische omelet. Voor de grote trek bestel je een full English breakfast.
Openingstijden: 10.00-22.00 uur, zaterdag en zondag vanaf 09.30 uur

Praag_lunch_open_sandwich_praag.jpg

3. Patisserie Saint Tropez, Karmelitska 20, Staré Město, Praag
Zeker proeven kolac, dat is een soort koffiebroodje gevuld met pruimenmoes en maanzaad. Smaakt lekker met cappuccino en is een perfect ontbijtje. In de koelvitrine staan nog veel meer gebakjes.

Locals komen hier 's morgens om brood te kopen of  om koffie te drinken met een van de overheerlijke gebakjes. Volg hun voorbeeld en ga bij het raam zitten en kijk naar de toeristen die zich naar de Maria Victoria-kerk spoeden op zoek naar het Kindje Jezus met de uitgebreide garderobe. Bestel chlebíčky, een soort boterhammetjes belegd met roomkaas, ham, ei en augurk of neem palačinky, pannenkoeken gevuld met warm bosfruit en slagroom. Als het mooi weer is, neem je je ontbijtje mee naar de Petrinheuvel aan de overkant van de straat. Er zijn genoeg bankjes om in het zonnetje te ontbijten.
Openingstijden: dagelijks 08.00-17.00 uur, op zaterdag en zondag vanaf 09.00 uur

Praag_lunch_ovocny_svetozor_praag.jpg

4. Ovocny Svetozor, Sokolovská 32, Karlín, Praag
Vraag een willekeurige local waar je het beste ontbijt kunt vinden in Praag en het antwoord is steevast Ovocny Svetozor. Dit is niet alleen de perfecte plek voor ontbijt, hun ijs met bananen-aardbeiensmaak smaakt hemels.

Heb je zin in een ijsje als ontbijt? Ovocný Svetozor is een van de beste plekken in Praag om aan je wensen te voldoen. Deze patisserie staat niet alleen bekend om zijn fruittaarten, cheesecakes, slagroomtaarten, pannenkoekjes, wafels en ijs, maar ook om zijn lekkere broodjes, croissants en vers gezette koffie. Ze hebben verschillende vestigingen verspreid over Praag en er is er altijd wel één in de buurt. Een heel bijzondere is die in de Sokolovská-straat, vlakbij metrostation Florenc. Het interieur heeft Londen en rood als thema. De muren zijn Londense straattaferelen, rode dubbeldekkers en telefooncellen als toegang tot de toiletten. Smaakt je aardbeientaart of honingroomtaart zoals u die in de koffiebar van je hotel? Dat kan kloppen want Ovocny Svetozor levert taarten en ijs aan diverse hotels, banketbakkers en restaurants in Praag.
Openingstijden 08.00-19.00 uur

Praag_lunch_bakeshop_praag.jpg

5. Bakeshopl Praha, Kozí 1, Staré Město, Praag
Als je eenmaal het walnotenzuurdesembrood van Bakeshop hebt geproefd, kom je elke ochtend terug en mis je het weer als je weer thuis bent. Versheid is hun sleutelwoord, brood of gebak van gisteren wordt niet verkocht. Ten eerste omdat er een grote omzet is, ten tweede omdat al het gebak en brood bereid en gebakken wordt op de dag dat je het eet.

De geur van vers brood komt je tegemoet als je Bakeshop Praha binnenkomt. Hier eet je knapperige croissants, echte Franse pain au chocola of bagels met sesamzaadjes. Ga zitten op een van de hoge krukken voor de grote ramen en geniet van een Americano. In de zomer kunt je buiten zitten, op de bankjes op de stoep of op het pleintje aan de overkant.
Openingstijden: 07.00-21.00 uur

Vorig artikel: Globe Bookstore, Engelse boeken en Griekse olijven
 
Volgend artikel: Country Life, vegetarisch restaurant in hartje Praag

foto's Marianne Crone en Wiki Commons

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.