praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaukarelsbrug-praag

Vega restaurant waar daklozen koken en bedienen

Een heel speciaal vegetarisch restaurantje in Praag is Jídelna, kuchařek bez domova (kantine, koks zonder huis). Het is een liefdadigheidsproject dat dakloze vrouwen helpt, dus het personeel dat kookt en je eten serveert, zijn vrouwen die 'dakloos' ervaring hebben. Het is ook de perfecte plaats om je (gebrekkige) Tsjechisch uit te proberen want de vrouwen maken graag een praatje. Het lunchmenu bestaat uit soep en een hoofdgerecht voor een vaste prijs, vegetarisch of vegan en gebruik makend van seizoensgroenten.

Let op: Dit restaurant is PERMANENT GESLOTEN

Praag_restaurant_waar_daklozen_koken.jpg

Wat staat er op het menu?
Gezonde vegetarische en vegan maaltijden zonder poespas. Knoflooksoep, aardappelgnocchi, groentes maar ook pizza's, quiches en strudel staan op het menu. Om de kosten laag te houden, maakt het restaurant gebruik van zogenaamde lelijke groenten, misvormde (maar verder prima) producten die vanwege het uiterlijk niet in de supermarkt worden verkocht. Alles wat in het restaurantje gebruikt wordt is tweedehands, van de borden en het bestek tot het meubilair, alles perfect 'geüpcycled.'

Hoe het begonnen is
In 2013 zette Jako Doma, een organisatie die zich richt op daklozen, het 'kuchařek bez domova' project op. Een project waar dakloze vrouwen hun kooktalenten lieten zien bij pop-up eetstalletjes tijdens festivals en markten op verschillende locaties in Praag. Dit had zoveel succes dat de vrouwen nu een 'eigen' restaurant runnen en ook nog steeds te vinden zijn op markten en festivals. Het doel is dat de vrouwen hun culinaire talent kunnen tonen maar ook het verkleinen van de kloof tussen mensen die wel een huis, een baan etc hebben en de daklozen.

Locatie en adres
Het vaste restaurantje is niet in het centrum maar in de wijk Smichov. De pop-up eetkraampjes staan op evenmenten en ook verzorgen zij catering, maar daar heb je als toerist niet zo veel aan.

Adres: Jídelna kuchařek bez domova, Brožíkova 5, in de wijk Smichov
Open: 11.30 - 18.00 uur, gesloten op vrijdag, zaterdag en zondag.

Praag_restaurant_gerund_door_daklozen.jpg

Foto Facebook bez domova

Lees verder: 
Praag door de ogen van een dakloze
Daklozen, zwervers en dedelaars in Praag

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.