karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Gotische kelders en gewelven als restaurant

Een gotische kelder en gewelven in renaissance en barokke gebouwen: dat is een vreemde combinatie! Het is een publiek geheim maar de beste restaurants en bars in Praag zitten in een kelder. Misschien niet zo aantrekkelijk om in een 'kelder' te gaan eten? Juist wel doen! Deze kelder-restaurants munten uit in prachtige gewelven, bakstenen muren, Tsjechische keuken en vaak weinig andere toeristen. Ben je gewend om eerst door de ramen naar binnen te kijken of een bepaald restaurant je aanstaat, dat kan dus vaak niet in Praag. Maar wanneer je in een restaurant naar beneden moet gaan, weet je vrijwel zeker dat je op een goede plek bent beland!

Praag_gotische_kelder_restaurant.jpg

Waarom zijn er zoveel restaurants in een kelder?
Bij hoogwater kon de Moldau voor overstromingen zorgen, daarom werden in de dertiende eeuw de laaggelegen delen van de stad opgehoogd. Wat ooit de begane grond van een huis was, werd nu de kelder. In 1541 vernietigde een brand de veelal houten gebouwen van de wijken Hradcany en Mala Strana bijna volledig. De nieuwe stenen huizen, een mengeling van renaissance en barok-stijl, gebruikten de gotische gewelven als fundering. Ook in de wijken Nove Mesto en Stare Mesto werd de grond opgehoogd en de begane grond kwam onder straatniveau te liggen. Veel van de gotische kelders werden restaurants en zijn dat tot op de dag van vandaag.

Praag_gotisch_kelder_restaurant_2.jpg

Gotische kelders: eten en drinken
Vijf aantrekkelijke restaurants in een gotische kelder waar je zeker bent van Tsjechische kost, maar ook internationale gerechten staan op de kaart. De beste waar voor je geld krijg je voor de lunch. Vraag naar het vaste lunchmenu, poledni menu, waar de daggerechten op staan. De meeste restaurants zijn druk bezet tijdens luchtijd Dat komt omdat werknemers een deel van hun loon uitbetaald krijgen in vouchers te besteden in de horeca of de supermarkt. Het is een gewoonte van het kantoor en ander personeel om vaak in een groepje te gaan eten in een restaurant in de buurt van het werk.

1. Malostransky Restaurant Pod Petrinem, Hellichova 5, Mala Strana
Ligt net onder straatniveau en heeft ramen dus de beste omschrijving is half-kelder restaurant. Altijd druk voor het lunch menu met kantoorpersoneel uit de buurt. 's Avonds kom je hier om bier te drinken.

2. Kozicka Restaurant en Bar, Kozi 1,† (vlakbij Het Oudestadsplein). Stare Mesto
Voldoet aan alle eisen voor een kelder restautant: geen ramen, bakstenen muren en gewelfd plafond. Restaurant en bar met een goede keus aan Tsjechisch bier: Staropramen, Gambrinus, Krusovice and Pilsner Urquell.

3. Ferdinanda, Karmelitska 18, Mala Strana
Echt kelderrestaurant dus zonder ramen. Tamelijk moeilijk te vinden omdat de ingang op een binnenplaats is en je de ingang niet direct herkent, maar.. .er is een trap naar beneden dus dan zit je goed. Pluspunt is het eigen Ferdinand bier van de tap.

4. u Pinkasu, Jungmannovo namesti 16. Nove Mesto
Boven een 'gewoon' restaurant en beneden een pivnice (bierlokaal) laag gewelfd plafond, met een raam maar met bakstenen muren. Ligt wel op de toeristenroute.

5. U Sudu, Vodičkova 10, Nove Mesto
U Sudu is op en top een kelderrestaurant met een ingewikkeld gangenstelsel van Gotische gewelven, gemeubileerd met houten banken en tafels. Op de begane grond zijn twee bierlokalen en een bar. In de kelder is de tweede bar en uiteraard zonder ramen.

foto's marianne Crone en U Sudu

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.