praag-winterpraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Rolstoelvriendelijke restaurants in Praag

Rolstoelvriendelijke restaurants in Praag zijn er genoeg! Veel restaurants in het centrum bevinden zich in gotische kelders met prachtige gewelven en zijn helaas onbereikbaar voor rolstoelgebruikers. Gelukkig zijn er tal van eetgelegenheden gelijkvoers met de straat. Een minpuntje voor rolstoelgebuikers is het gebrek aan toiletten voor mindervaliden. Restaurants in het centrum zitten vaak in historische gebouwen die op de monumentenlijst staan en dus niet verbouwd mogen worden. 

De wijk Nove Mesto (rondom het Wenceslasplein) is uitermate geschikt voor rolstoelgebruikers: het wegdek is glad en de restaurants, winkels en uitgaansgelegenheden zijn moderner dan in Stare Mesto en er is meer kans op de aanwezigheid van een aangepast toilet. 

Rolstoelvriendelijke restaurants in Praag
Rolstoelvriendeljke restaurants vind je in Praag voornamelijk in de wijken Nove Mesto en Stare Mesto. De lunch is voor de Tsjechen de hoofdmaaltijd en tussen 11 en 14 uur zijn de restaurants behoorlijk vol. Toch zijn er altijd plaatsjes te vinden. Wanneer je ergens gaat eten is het toverwoord: poledni menu – lunchmenu. Dit menu hanteert Tsjechische prijzen die je versteld doen staan.

Kom tussen 11.30 (de Tsjechen lunchen vroeg) en 14.00 uur en bestel van het lunchmenu. De gerechten wisselen elke dag en meestal is er een keuze uit 3 of 4 gerechten waarvan een vegetarisch. Het lunchmenu is een velletje papier dat op tafel ligt. Aan buitenlanders wordt vaak de menukaart aangeboden (met duurdere gerechten). Accepteer dat niet en vraag naar het 'poledni menu'. Het excuus van het bedienend personeel is vaak: 'maar dat is alleen in het Tsjechisch'. Uiteraard is dat geen probleem want de bediening spreekt genoeg Engels om het uit te leggen. Het poledni menu vind je voornamelijk in restaurants met prijsklasse €€ en €.

Rolstoel toegankelijke restaurants in Praag

Hieronder een lijst van rolstoelvriendelijke restaurants in Praag.

1. Kampa Park Restaurant, Na Kampe 8b 
Kampa Park in Praag is een van de betere restaurants van de stad, met prijzen boven het gemiddelde. De locatie kan niet beter vlak naast de Karelsbrug op een frans-aandoend pleintje op het Kampa eiland. Het restaurant is onderverdeeld in een prachtig terras aan de Moldau, een verwarmde serre met uitzicht op de Duivelsbeek en in de zomer een dakterras met uitzicht op de Karelsbrug. Je kunt gebruik maken van de gratis parkeerplaats van het restaurant.

Open: 11.30 – 01.00 uur. De keuken is gesloten tussen 16.00 en 18.00 uur.
Prijs: €€€€

2. Francouzska Restaurant, namesti Republiky 5
Francouzska zit op de begane grond van het Gemeenschapshuis (Obecni Dum) een prachtig gebouw geheel in art nouveau-stijl. Kristallen kroonluchters hangen aan het hoge plafond, prachtige gedekte tafels met zilver bestek en kristallen glazen. Niet alleen de aankleding is subliem, ook het eten is ongeevenaard. De keuken is geinspireerd door de de Franse cuisine. Dit is ook het perfecte restaurant voor 'afternoon tea', niet typisch Tsjechisch, wel lekker.

Open: 12.00 – 23.00 uur
Prijs: €€€€

3. Jalta Craft Bistro, Wenceslas Square 45
Como is het restaurant van Hotel Jalta, gevestigd in een art deco gebouw met hoge plafonds en een prachtige inrichting. De grote ramen geven uitzicht op het Wenceslasplein. Het hele jaar kun je op het terras aan de voorkant zitten (met verwarming). Como biedt niet alleen de mediterrane (meestal Italiaanse) en traditionele Tsjechische keuken, maar ook sushi en sashimi. Glutenvrije gerechten maken deel uit van het standaard เ la carte aanbod.

Open: maandag t/m vijdag 06.30 – 01.00 uur, zaterdag en zondag 07.00-01.00 uur
Prijs: €€€

4. U Maliru, Maltezske namesti 11
Proef Franse gerechten in een mideleeuwse sfeer. Het restaurant is gevestigd in een sfeervol zestiende-eeuws gebouw met gewelven en fresco's. Kies เ la carte of neemt een proeverij-menu. Eindig de maaltijd met een Frans dessert: chocolade mousse, flinterdunne pannenkoekjes gevuld met ijs en vruchten of een kaasplankje. Hierbij drink je (uiteraard) Franse wijn bij die evenals veel ingredienten geimporteerd is uit Frankrijk.

Open: 7 dagen per week 11.30-00.00 uur
Prijs: €€€

5. La Casa Argentina, Dlouha 35
La Casa Argentina is een steakhouse voor iedere carnivoor! Vegetariers komen hier ook graag voor de verse salades en pastaschotels. Visliefhebbers kunnen kiezen uit tonijn, zeebarbeel en reuzengarnalen. Dit steakhouse bestaat uit verschillende eetzalen die ieder een ander gezicht van Argentinie laten zien. Zo is er een nautische taverne met schommelstoelen. De Iguazu Salon waar je je aan de oevers van de Parana-rivier waant. Het zaaltje met een papegaai, een leguaan en tropische vissen is altijd erg in trek. Elke avond treedt een live band op met toepasselijke muziek. De ambience is uitstekend en de steak nog beter.

Open: dinsdag t/mzaterdag 11.30-02.00 uur, zondag en maandag 11.30-01.00 uur
Prijs: €€€

6. V Zatisi, Liliova 1
V Zแtišํ was een van de eerste restaurants dat na de Fluwelen Revolutie in Praag opende. In de loop der jaren is het vele malen bekroond als 'het beste restaurant in Praag', 'het beste restaurant in Midden- en Oost-Europa' en nog veel meer. Dit juweeltje ligt verborgen op een charmant pleintje in de Oude Stad. De chefkok is gespecialiseerd in Tsjechische gerechten in een modern jasje en in gerechten uit de Indiase keuken. Er is een grote keuze wijn zowel uit Moravie als uit Frankrijk en Italie. Kies een van de speciale menu's: Fijnproeversmenu, Boheemse menu, Indiaase menu of het seizoensmenu met daarbij een wijnarrangement.

Open: maandag – zaterdag 12.00-15.00 uur en 17.30 – 23.00 uur, zondag 11.00-15.00 uur en 17.30 – 23.00 uur.
Prijs: €€€  

7. U Kalicha, Na Bojisti 12-14
U Kalicha serveert traditionele Tsjechische gerechten in een relaxte sfeer: flinke porties, veel bier en live accordeonmuziek. Dit restaurant is heel populair onder toeristen (Tsjechen zul je hier zelden vinden) die in grote groepen arriveren. Er zijn meerdere eetzalen die vaak door touroperators geboekt worden. Wil je verzekerd zijn van een plaatsje, boek dan een tafel. Het restaurant u Kalicha is bekend uit het boek van de brave soldaat Svejk geschreven door de Tsjechische schrijver Jaroslav Hasek. Nadat Svejk was gearresteerd door de geheime politie, sprak hij de gevleugelde woorden: "na de oorlog om 6 uur in U Kalicha.". U Kalicha was de stamkroeg van Hasek.

Open: 7 dagen per week 11.00-23.00 uur
Prijs: €€

8. Pizzeria Corto, Havelska 15
Pizzeria Corto, een familiebedrijf en ideaal gelegen tussen het Oudestadsplein en het Wenceslasplein, is het oudste Italiaanse restaurant in het centrum van Praag en is gevestigd in een charmant 14e-eeuws gebouw. Het restaurant ligt pal tegenover de Havelske openlucht markt. Je gaat naar Corto om pizza te eten en Tsjechisch bier te drinken. Maar ook heel lekker zijn bruschetta met tomaat en basilicum en tagliatelle met pesto en mozarella. Wanneer het weer een beetje meezit, eet je op het terras dat over de markt uitkijkt.

Open: 7 dagen per week 08.00-00.00 uur
Prijs: €

9. Potrefena Husa Platnerska, Platnerska 9 
Potrafena Husa is een keten met meerdere vestigingen in Praag. De formule is voor alle restaurants dezelfde: Tsjechisch en internationaal keuken en Staropramen bier. De porties zijn groot en de prijs is vriendelijk. Lekkere Tsjechische gerechten zijn goulash, gebraden eend, schnitzel en pittige varkensribbetjes, geserveerd met spekjes, witte of rode kool, aardappelpuree of friet. De internationale gerechten zijn klassiekers zoals XXL-hamburgers, verschillende pastagerechten en salades. Praag en bier gaan hand in hand. Potrefena Husa schenkt 7 bieren van de tap, zowel licht als donker.

Open: maandag t/m vrijdag 11.00-23.00 uur, zaterdag 12.00-00.00 uur, zondag 12.00-23.00 uur.
Prijs: €

Rolstoelvriendelijke restaurants zijn er voldoende in Praag. Ook zijn er genoeg rolstoel-toegankelijke attracties en zelfs wandelingen. Een stedentrip naar Praag in een rolstoel gaat prima!

Lees verder

Rolstoel-toegankelijke attracties
Rolstoelvriendelijke wandelingen in Praag
Met de roelstoel in Praag
Rolstoel-vtiendelijke theaters
Lijst van musea voor rolstoelgebruikers
Shopping tips voor rolstoelgebruikers
Openbare toileten voor rolstoelgebruikers

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechi๋. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.