karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Klassiek Tsjechisch eten in restaurant Ceska Kuchyne

Klassiek Tsjechische eten in restaurant Havelska Koruna in Praag heeft niet de reputatie van de Franse cuisine. Maar wanneer je in het restaurant Havelska Koruna in Praag hebt gegeten, kom je daar graag terug – smakelijk eten en bovenal betaalbaar en dat midden in het centrum van de stad. 

Je vindt hier een breed publiek van kantoorpersoneel tot gepensioneerden en weinig toeristen. Waarschijnlijk omdat het menu dat aan de muur hangt uitsluitend in het Tsjechisch is. De gouden regel is dat je alleen iets kunt vragen wanneer je aan de beurt bent om te bestellen en bijna niemand spreekt Engels. Het enige wat je kunt doen is wijzen en hopen dat je het lekker vindt.

Praag_ceska_kychyne_(4).JPG

Klassiek Tsjechisch eten: zelfbediening
Klassiek Tsjechisch eten in Havelska Koruna is in een zelfbedieningsrestaurant met een vleugje nostalgie van lang vervlogen communistische dagen. Bij de ingang is een tourniquet en hokje. Aan een kant reken je af en aan de andere kant krijg je een bestelpapiertje. Loop door naar de buffetten en laad je dienblad vol. Eerst de salades die per gewicht worden afgerekend, dan komen de soepen met onder andere ouderwetse vermicellisoep en vervolgens de hoofdgerechten. Je bestelling wordt op je bestelvelletje genoteerd.

Klassieke Tsjechische hoofdgerechten
Havelska Koruna is gespecialiseerd in typisch Tsjechische gerechten – moravische mus (varkensvlees met kool) schnitzels, kaassouffles, kippenpoten, alles netjes opgestapeld. Daarna kies je aardappelpuree, frites, brood of aardappelknoedels. Tsjechen zijn niet zulke liefhebbers van groenten, alleen spinazie en koolsalade staan op het menu. Een glas bier van Plzen, Gambrinus of Kozel smaakt er uitstekend bij.

Praag_klassiek_tsjechish_eten.jpg

In het Tsjechisch
Een personeelslid pakt een bord en kijkt je vragend aan. Wijs een stuk vlees aan. Nu komt het 'moeilijke' gedeelte. Het personeelslid vraagt: 'Kolik knedliko?' Steek een of twee vingers op en met een glimlachloze knik krijg je het juiste aantal knoedels geserveerd.

Natuurlijk bier!
Schuifel verder. Een ander personeelslid staat met één hand op de tap en met de andere hand reikt hij naar een bierpul en wacht. Het is jouw beurt om te kiezen – groot of klein – dat je bier wilt hebben dat lijdt geen twijfel. De hoofdgerecht-dame en de bierman zetten een kronkeltje op je bestelvel.

Aanschuiven
De tafels zijn voor vier personen en het is gebruikelijk om bij anderen aan te schuiven. Wanneer het erg druk is, en dat is het meestal tussen 12.00 en 14.00 uur, eet je je maaltje aan een van de statafels. Wanneer er plaats is kun je een tafeltje nemen in de zonnige lichte serre of in afgebakende compartimentjes. 's Avonds is het hier een stuk rustiger. Let op: Havelska Koruna sluit om 20.00 uur.

Praag_klassiek_tsjechisch_eten__serre.jpg

Bonnetje
Wanneer je klaar bent met eten, ruim je je vuile vaat op en ga je met je bonnetje naar het hokje bij de uitgang. De kassiere ontcijfert de kringeltjes en slaat het bedrag aan op de kassa. Je betaalt wat op het bonnetjes staat. Geen woord Tsjechisch is nodig.

Praag_klassiek_tsjechisch_eten_kassa.jpg

Het bestelvelletje
Raak je bestelvelletje niet kwijt, want dan moet je 500 CKZ (€20) betalen. Dat is zeker het dubbele van wat je gegeten hebt. Klassiek Tsjechisch eten in Havelska Koruna is lekker en vooral heel voordelig.

Adres
Havelska Koruna, Havelska 23, Nove Mesto, Praag 

Openingstijden
7 dagen per week van 10.00-20.00 uur.

Openbaar vervoer
Metro lijn B station Mustek
Tram 3, 9, 24 halte Narodni Trida

foto Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.