karelsbrug-praagpraag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Eten met een communistisch tintje

Heb je altijd graag willen weten hoe restaurants eruit zagen ten tijde van het Communisme en wat je te eten kreeg? Dan is Restaurace U Rozvarilu in Praag een aanrader. Alleen de kleuren al, oranje, bruin, beige, geven je het gevoel in een tijdscapsule te zijn beland. Het dagmenu in U Rozvarilu is niet erg inspirerend maar wel vullend. Het is precies zoals het was in de dagen van het socialisme. De kok, ook die van dure restaurants, moest toen een door de staat goedgekeurd kookboek gebruiken.

Praag_rozvarilu_budget_maaltijd.jpg

Typische gerechten in communistische dagen

Typische gerechten op het menu in die dagen waren kaludja, aardappelsoep, en varkenskarbonade. Communistische propaganda hechtte veel waarde aan een dagelijkse portie vlees en schreef dat ook voor. Vlees was een teken van rijkdom en prijkte daarom op het menu van kantines, restaurants en gaarkeukens.

Praag_rozvarilu_buffet.jpg

Restaurant u Rozvarilu
Restaurant U Rozvarilu zit op de bovenste verdieping van het Bila Labut warenhuis. Kies uit de lijst die aan de muur hangt. Het enige addertje onder het gras is dat het menu in het Tsjechisch is en vrijwel niemand van het bedienend personeel een taal over de grens spreekt.

Wijs aan wat je wil eten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan want de Wiener Schnitzel ziet er precies hetzelfde uit als de gefrituurde vis. Spinazie, aardappels en friet zijn wel makkelijk te herkennen.

Beste waar voor je geld is het 'compleet menu': een soepje, de keuze uit vlees of kip, een halve augurk (geen groente, geen stukje tomaat, geen sliertje sla: de oudere generatie Tsjechen is 'allergisch' voor groente), toetje en frisdrank. Je kunt kiezen uit kofola (communistische namaak Coca-Cola en verrassend lekker) of malinkovka (frambozen limonade). Wanneer je pivo (bier) wilt drinken, betaal je een klein bedrag extra.

Praag_rozvarilu_praag.jpg

Bereikbaarheid en locatie
Restaurant u Rosvarilu is te vinden in Bila Labut, vroeger een warenhuis nu shop-in shop. Bila Labut ligt in de wijk Nove Mesto vlakbij namesti Republiky en vlakbij de Stare Mesto, de bekendste wijk van Praag, met het Oudestadsplein en de astronomische klok. Op namesti Republiky kun je naar hartelust shoppen in winkelcentrum Palladium met 200 winkels of in Kotva. In 1975 was dit het eerste warenhuis in Praag met westerse luxe.

Adres: Restaurant U Rozvarilu, bovenste verdieping van Bila Labut warenhuis, Na porici 23, Praag 1, Nove Mesto
Openingstijden: Maandag tot vrijdag: 10.00 – 18.00 uur, zaterdag en zondag: 10.00 – 16.00 uur.

Foto's Marianne Crone

Praag_rozvarilu_schnitzel.jpg


Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.