praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praagpraag-moldau

Vegetarische en veganistische restaurants in Praag

Een vegetarisch restaurant in Praag vinden is niet heel moeilijk. Je moet alleen weten waar te zoeken. Loop je lukraak een restaurant binnen, dan ben je er vrijwel zeker van dat dit een plaats voor carnivoren is. De gemiddelde Tsjech eet het liefst veel vlees en weinig groenten. Op de menukaart van de meeste restaurants staan vaak een of twee vegetarische gerechten. Wil je meer keus, ga dan naar een 100% vegetarisch restaurant. 

Praag_vegetar_restuarant_loving_hut.jpg

15 vegetarische restaurants in Praag.

1. Loving Hut Restaurants
Food court van winkelcentrum Černá labuť, Na Poříčí 25
Food court van winkelcentrum Quadrio, Spálená 22
Food Court van winkelcentrum Novy Smichov, Plzeňská 8
maandag t/m zaterdag 11.00-21.00

* Loving Hut lijkt een heel normaal Aziatisch restaurant. Bijna dan, want hoewel de vleesgerechten er als vlees uitzien, zit er geen grammetje vlees in. Het is een uitstekend adresje voor vegetarisch eten in Praag. Loving Hut is een paradijs voor vegetariers en is zelfs 100% vegan. De gerechten op de menukaart zijn zeer milieu-vriendelijk geproduceerd en heel gezond. Het is onderdeel van een restaurantketen opgezet door Ching Ha, een Vietnamese gezondheids- en vredesgoeroe.

2. County Life, Melantrichova 15, Mala Strana, Praag
Openingstijden: maandag t/m donderdag 10.30-19.30 uur, vrijdag 10.30 -18.00 uur, zondag 12.00-18.00 uur, zaterdag gesloten.

* Country Life serveert overdag een lunchbuffet zonder vlees en zuivel en 's avonds met een a la carte menu. De winkel ernaast verkoopt biologische producten. Water is gratis (dat vind je bijna nergens in Praag). Er is een grote keuze aan niet-alcoholische dranken, daar betaal je wel voor. De prijs van je maaltijd hangt af van het gewicht. Tijdens het lunchuur is het hier altijd druk met locals en toeristen. Meer over Country Life

Praag_vegetarisch_restarant_country_life.jpg


3. Radost FX, Belehradska 120, Vinohrady, Praag
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 11.00-05.00 uur, zondag en maandag 11.00-00.00 uur.

* Radost FX biedt een uitgebreid vegetarisch menu en serveert Griekse, Indiase, Thaise en Mexicaanse gerechten tot laat in de nacht. Dit populaire vegetarische restaurant is gelieerd aan een populaire club met dezelfde naam vandaar de ruime openingstijden.

4. Maitrea, Tynska ulicka 6, Stare Mesto, Praag
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 11.30-23.30 uur, zaterdag en zondag 12.00-23.00 uur.

* De menukaart wisselt geregeld en de prijzen zijn alleszins betaalbaar in aanmerking genomen dat Maitrea vlak bij het Oudestadsplein is. Een breed scala aan a-typische maaltijden en het is bijna niet te geloven dat de meeste vegetarisch zijn, zonder ook maar een klein stukje vlees. Een geraffineerde combinatie van kruiden is het geheim van Maitrea.

5. Lehka Hlava, Borsov 2
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 11.00-23.30 uur, zaterdag en zondag 12.00-23.30 uur.

* Kies uit vegetarische gyros met huisgemaakte tzatziki of gegrilde groentekebab met gerookte tofu. Op de menukaart staat met duidelijke symbolen aangegeven welke gerechten veganistisch of glutenvrij zijn. Bij Lehka Hlava dineer je in een oase van rust onder een sterrenhemel van honderden lichtjes.

6. Dhaba Beas, met 11 restaurants in Praag, 3 centraal gelegen vestigingen:
Tynska 1, maandag t/m vrijdag 11.00-20.00 uur, zaterdag en zondag 12.00-20.00 uur.
Na Porici 26, maandag t/m vrijdag 11.00-21.00 uur, zaterdag 12.00-20.00 uur, zondag 12.00-18.00 uur.
Purkynova 9  maandag t/m vrijdag 11.00-20.00 uur, zaterdag 12.00-19.00 uur, zondag 12.00-19.00 uur.

* Dhaba Beas is een vegetarisch Indiaas zelfbedieningsrestaurant met Noord-Indiase specialiteiten waar je per gewicht betaalt. Een leuke bijkomstigheid is dat je korting krijgt op je maaltijd één uur voor sluitingstijd. Een kok uit India bereidt de gerechten ter plekke en alles is dus altijd vers. Heel lekker is de lassi, een traditionele yoghurtdrank. Voor de kleine trek zijn er samosa's en pakora's. Een bonus is de karaf gratis water op iedere tafel.

Praag_vegetarisch_restaurant_beas__dhaba.jpg

7. Vegan's Prague, Nerudova 36, Mala Strana, Praag
Dagelijks 11.30-21.30 uur

* Vegan's Prague biedt een interessante combinatie van klassieke Tsjechische gerechten met een vegetarische twist. Alles authentiek en zonder ook maar één grammetje vlees. Op de kaart staan aardappel goulash en tofu met traditionele Tsjechische saus van room en cranberries. Op de kaart staan ook glutenvrije en raw food gerechten en biologisch bier. Vegan's Prague zit op de vierde verdieping van een historisch gebouw met een prachtig uitzicht over Praag.

8. Moment, Slezska 62, Vinohrady, Praag
Dagelijks 09.00-22.00 uur

*Moment is een bistro en cafe, 100% vegan en ook heel lekker voor carnivoren die eens iets anders dan vlees willen eten. Hier geniet je van een lekker ontbijtje en een smakelijke lunch met iedere dag andere gerechten. Vrijwel alle ingrediënten komen van boerenmarkten o.a van de markt op het nabijgelegen Jiriho z Podebrad-plein. Verder een uitgebreide keuze aan verschillende smaken thee. Ook heel lekker is svareny most, warme appelsap. Verwen jezelf met huisgemaakte vegan cupcakes, gebak en koekjes, en er is ook glutenvrij en suikervrij gebak.

9. Jídelna kuchařek bez domova, Brožíkova 5, Smichov, Praag
Let op: Dit restaurant is PERMANENT GESLOTEN

11.30 -18.00 uur gesloten op vrijdag, zaterdag en zondag

* Jídelna kuchařek bez domova wordt gerund door dakloze of ex-dakloze vrouwen die hun culinaire talenten tonen. Zij serveren vega maaltijden en verwerken misvormde (maar verder prima) producten die vanwege het uiterlijk niet in de supermarkt worden verkocht. Dit zorgt ervoor dat de prijs van de maaltijden laag gehouden kan worden.

10. Belzepub, U Rajské zahrady 14, Zizkov, Praag
Dagelijks open 11.00-20.00 uur

* Belzepub is in de loop der jaren van punkclub naar een gezondheidsbewust eetcafe gegaan. De specialtiteit is veganistische Manaburgers met vier verschillende toppings. Ook de broodjes en de toppings, inclusief de kaasvervanger, zijn vegan. De burgers zijn allemaal hetzelfde augurken of komkommer, tomaten en sla maar de sauzen zijn verschillend. De burgers worden geserveerd met veganistische frietjes.

Manaburger
De ManaBurger is een Tsjechisch product en ontwikkeld door de voedingswetenschappers en biochemici. Een burger van 130 gram levert 20 gram hoogwaardige eiwitten uit erwten, rijst, hennep, mungbonen en algen. De kleur komt van natuurlijke kleurstoffen van rode biet en rode peper, en de donkere kleuren van karamel. De burger heeft geen toegevoegde glutamaat, geen dierlijke producten, geen gluten en geen GGO-producten.

11. Spojka Karlin, Pernerova 35, Karlin, Praag
7 dagen per week 08.00-23.00 uur

* Spojka is een restaurant met bakkerij en patisserie perfect voor vegetariërs en flexitariërs. 's Morgens een gezellig café voor een lekker ontbijt, 's middags en ‘s avonds de perfecte plaats voor gastronomen en in het weekend een paradijs voor brunchliefhebbers, voor veganisten, vegetariërs en vleesliefhebbers. Vrijwel alle gerechten zijn huisgemaakt en de drankjes zijn van zelf gefermenteerd fruit. Je komt hier niet alleen voor het eten en drinken maar ook voor het interieur: een mini-jungle met heel veel planten.

12. Shromaždište, Krásova 13, Žižkov, Praag
Donderdag en vrijdag 16.30- 23.00 uur, zaterdag en zondag 14.00-23.00 uur

* Shromaždište (ontmoetingsplaats) midden in de hippe wijk Žižkov is een pub met Glutenvrij bier op fles enTsjechisch bier van de tap en 100% vegan maaltijden. Hot dogs zonder vlees, soja krullen, courgettefriet en gebakken soja met kool staan op het menu. Glutenvrij bier op fles en Tsjechisch bier van de tap.

13. Pastva, Nádražní 54, Smichov, Praag
Maandag – vrijdag 11.00-21.00 uur, zaterdag en zondag gesloten

* Pastva is gespecialiseerd in vegan-burgers, de lekkerste die je in Praag kunt krijgen. Het plant-based menu is gevarieerd, en ook heel aantrekkelijk voor niet veganisten. Foie gras, hamburgers, lasagne en ramen, alles bereid met verse biologische producten. Moravische wijn past perfect bij vrijwel elk gerecht. En, ten slotte, de vegan toetjes zijn niet te versmaden.

Praag_vegetarisch_restaurant_indiase_tali.jpg

14. Eaternia, Nádražní 3, Smíchov, Praag
Maandag t/m zaterdag 11.30-21.00 uur

* Op het menu staan vegan hotdogs, friet, hamburgers en nog veel meer ’junk food’ maar wel 100% vegan en bereid met locale ingrediënten seizoensgebonden. Een aanrader is Langoš, gefrituurd plat brood met kaas, tomatensaus en knoflook. Oorspronkelijk uit de Hongaarse keuken maar door Tsjechie geadopteerd. Het interieur is 1950-stijl met een jukebox als ultieme attractie.

15. Paprika, Rumunská 8, Vinohrady, Praag
Maandag-vrijdag en zondag 11.00 – 22.00 uur, zaterdag gesloten

* Mediterrane keuken met nadruk op gerechten uit het Midden-Oosten, 100% vegetarisch, maar er zijn ook enkele schotels met kip. Stel je eigen shoarma samen met naar keuze een pitabroodje, laffa-wrap of tortilla. Andere specialiteiten zijn vegan shoarma met hummus, gefrituurde aubergine, pitabrood met gebakken aubergines, hardgekookte eieren en tahinsaus. Alles is vers bereid. Paprika heeft maar tien zitplaatsen en is snel vol, vooral tijdens de lunch. Tip: neem je lunch als take-away en ga picknicken in het Folimanka-park, net om de hoek.  

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.